Näin ehkäiset osteoporoosia – lue asiantuntijan neuvot
Suomessa on noin 400 000 osteoporoosia eli luukatoa sairastavaa henkilöä. Luiden haurastumista ja osteoporoosia on kuitenkin mahdollista ehkäistä yksinkertaisin tavoin.
– Luuston kuntoon voidaan aina vaikuttaa kaikissa ikävaiheissa, sekä nais- että miessukupuolessa, oli sitten osteoporoosia tai ei, sanoo Luustoliiton luustoneuvoja ja projektipäällikkö Pauliina Tamminen.
Tärkeimmät tekijät, joilla luustoon ja sen kuntoon voidaan vaikuttaa, ovat monipuolinen liikunta ja kaatumisten ehkäisy sekä riittävä kalsiumin, proteiinin ja D-vitamiinin saanti.
Tamminen kertoo, että suomalaisesta monipuolisesta perusruokavaliosta saa melko hyvin kalsiumia. Hyviä lähteitä ovat maitotaloustuotteet ja kala. Lisäravinteena kalsiumia tarvitsee nauttia lähinnä tilanteissa, joissa henkilö ei käytä esimerkiksi maitotaloustuotteita vaikkapa maidottoman ruokavalion takia, tai nauttii niitä hyvin vähän ja epäsäännöllisesti.
Tärkeä D-vitamiini
D-vitamiinia saa myös maitotaloustuotteista, sillä esimerkiksi maitoon sitä on lisätty jonkin verran. Myös kala on hyvä D-vitamiininlähde.
– Mutta jos osteoporoosia sairastaa tai on erityisiä riskitekijöitä sille, niin on tärkeää määrittää verikokeella D-vitamiinipitoisuus, jonka perusteella voidaan määrittää tarvittava D-vitamiinilisän määrä.
Osteoporoosin hoito
Myös jo todettuun osteoporoosiin on mahdollista vaikuttaa. Hoidossa pätevät samat luustoterveyden kulmakivet kuin sairauden ehkäisyssä: kalsiumin, D-vitamiinin ja proteiinin saantiin sekä monipuoliseen liikuntaan ja kaatumisen ehkäisemiseen tulisi panostaa.
Tarvittaessa hoitona voidaan käyttää myös lääkitystä. Osalle potilaista lääkkeet ovat välttämätön osa sairauden hoitoa, sillä osteoporoosi murtumineen voi olla pahimmillaan hengenvaarallinen sairaus.
– Osteoporoosin lääkehoidon aiheet on määritetty Osteoporoosin Käypä hoito -suosituksessa, joten ne perustuvat ajantasaiseen näyttöön. Lisäksi osteoporoosin lääkehoidon tarve ja kesto määräytyy jokaisen osteoporoosia sairastavan henkilökohtaiseen murtumariskin perusteella, Pauliina Tamminen Luustoliitosta kertoo.
Vitamiinin tarve on yksilöllistä – osa saa tarvittavan D-vitamiinin ravinnosta, eikä tarvitse ravintosuosituksia ylittävää määrää. Toisille taas lisämäärä vitamiinia on tarpeen.
Proteiini on tärkeää kaikille, ei vain kehonrakentajille
Myös proteiini on avainasemassa luuston kunnosta huolehdittaessa. Hyviä lähteitä ovat lihakunnan tuotteiden lisäksi maitotaloustuotteet ja palkokasvit.
– Proteiinin tarve on hyvin iso meillä kaikilla, ei pelkästään esimerkiksi kehonrakentajilla tai himourheilijoilla. Kannattaa kiinnittää huomiota, että joka aterialla saisi jotakin proteiinipitoista, Tamminen sanoo.
Neljäs keino vaikuttaa luustonsa kuntoon on liikunta, jonka tulisi olla monipuolista. Myös kaatumisten ehkäiseminen on avainasemassa luunmurtumien välttämiseksi.
– Luuhan tykkää siitä, että se saa esimerkiksi kehon painoa kannattelevaa liikuntaa ja ärsykettä monista suunnista: kääntöä, vääntöä, suunnan muutoksia.
Riskiryhmäläinenkin voi vaikuttaa
Luuston kuntoon on hyvä kiinnittää huomiota erityisesti silloin, jos kuuluu osteoporoosin riskiryhmään. Perimä vaikuttaa monen muun sairauden ohella myös osteoporoosiin sairastumiseen.
– Myös muita riskitekijöitä on hyvin paljon. On niin sanottuja sekundäärisiä osteoporoosin aiheuttajia, joita ovat muun muassa imeytymishäiriöt, hormonihäiriöt, hyvin monet sairaudet, jopa lääkitykset. Yksi näistä lääkityksistä, ehkä yleisin, on kortisoni ja sen pitkäaikainen käyttö, Tamminen kertoo.
Myös tupakointi ja alkoholin liikakäyttö ovat merkittäviä riskitekijöitä.
– Mutta ehkä nyrkkisääntö on, että normaalit terveelliset elintavat ovat sen luustonkin lähtökohta.
Osittainen lähde: Luustoliitto.fi, Reumaliitto.fi
Uusimmat
-
12:07
Ulkoministeri Haavisto: "Kauheaa, jos Ukrainan puolustus kaatuisi ammuspulaan" – sotateollisuus ehkä kolmeen vuoroon
-
12:05
Alkuviikko on kevätauringon ja lumisateen mittelöä: "Sohjoa tulee", eteläänkin
-
11:53
Mies houkutteli 9–15-vuotiaita tyttöjä lähettämään itsestään seksuaalisia kuvia ja videoita Snapchatissa – oikeus määräsi lähes 70 000 euron korvaukset
-
11:36
OmaKela-palvelussa häiriö
-
11:29
Jos yhtään haluat varjella autoasi, pidät tällaisissa tilanteissa tavallistakin reilumman turvavälin
-
11:25
SM-liigan puolivälierissä kaksi totaalista läpimarssia? Petteri Sihvonen: "Ihan kuin molemmat pelaisivat suurempi tähtäin silmissään"
-
11:20
Fintraffic varoittaa autoilijoita: Kaikki junaliikenne ei ole pysähdyksissä – MTV seuraa junalakkoa
-
11:05
Prinsessa Catherine poseeraa lapsiensa kanssa suloisessa yhteiskuvassa – someseuraajien huomio kiinnittyi prinsessa Charlotteen
-
10:59
Spekulaatiot leviävät: Vierailiko vale-Putin Ukrainassa? Vertaile videolta
-
10:58
Jari-Matti Latvalalta kutkuttava arvio tulevan MM-rallin asetelmista – korosti Kalle Rovanperän kypsää ajamista: "Kunhan voittaa mestaruuden"
-
10:52
Hatkat ottanut nuori: "Olin riippuvainen niistä kundeista, keillä oli kämppä ja ehkä jotain safkaa" – on harmillisen epäselvää, kenellä on vastuu karkulaisista
-
10:19
Kevätpäiväntasaus heittää hyvästit talvelle – päivä ja yö yhtä pitkiä koko maapallolla
-
10:17
SM-liiga-seura julkisti ensi kauden päävalmentajansa – "Päätöstä harkittiin pitkään"
-
10:00
Puutiaisaivotulehduksen tapausmäärät laskivat hieman – "Tätä selittää useampikin seikka"
-
09:50
5-vuotiaan lapsensa tapon yrityksestä syytetty äiti istui aulassa kasvot seinään päin – oikeudenkäynti päätettiin salata
-
09:40
Patrik Laine heitettiin täysin uuteen paikkaan NHL:ssä: "Olen superinnoissani tästä"
-
09:38
"Politiikka ei ole jotain negatiivista, joka on pidettävä pois kouluista" – eduskuntaehdokkaat vastasivat nuorten kysymyksiin
-
09:19
Radiojuontaja Esko Eerikäinen suree edesmennyttä perheenjäsentään: "Hän oli minulle kuin veli"
-
09:01
HIFK teki jo kovan tempun, Lukon pahin uhkakuva meinaa toteutua – Petteri Sihvonen: "Tässä sarjassa on yksi kuuma peruna"