Suomessa on noin 400 000 osteoporoosia eli luukatoa sairastavaa henkilöä. Luiden haurastumista ja osteoporoosia on kuitenkin mahdollista ehkäistä yksinkertaisin tavoin.
– Luuston kuntoon voidaan aina vaikuttaa kaikissa ikävaiheissa, sekä nais- että miessukupuolessa, oli sitten osteoporoosia tai ei, sanoo Luustoliiton luustoneuvoja ja projektipäällikkö Pauliina Tamminen.
Tärkeimmät tekijät, joilla luustoon ja sen kuntoon voidaan vaikuttaa, ovat monipuolinen liikunta ja kaatumisten ehkäisy sekä riittävä kalsiumin, proteiinin ja D-vitamiinin saanti.
Tamminen kertoo, että suomalaisesta monipuolisesta perusruokavaliosta saa melko hyvin kalsiumia. Hyviä lähteitä ovat maitotaloustuotteet ja kala. Lisäravinteena kalsiumia tarvitsee nauttia lähinnä tilanteissa, joissa henkilö ei käytä esimerkiksi maitotaloustuotteita vaikkapa maidottoman ruokavalion takia, tai nauttii niitä hyvin vähän ja epäsäännöllisesti.
Tärkeä D-vitamiini
D-vitamiinia saa myös maitotaloustuotteista, sillä esimerkiksi maitoon sitä on lisätty jonkin verran. Myös kala on hyvä D-vitamiininlähde.
– Mutta jos osteoporoosia sairastaa tai on erityisiä riskitekijöitä sille, niin on tärkeää määrittää verikokeella D-vitamiinipitoisuus, jonka perusteella voidaan määrittää tarvittava D-vitamiinilisän määrä.
Osteoporoosin hoito
Myös jo todettuun osteoporoosiin on mahdollista vaikuttaa. Hoidossa pätevät samat luustoterveyden kulmakivet kuin sairauden ehkäisyssä: kalsiumin, D-vitamiinin ja proteiinin saantiin sekä monipuoliseen liikuntaan ja kaatumisen ehkäisemiseen tulisi panostaa.
Tarvittaessa hoitona voidaan käyttää myös lääkitystä. Osalle potilaista lääkkeet ovat välttämätön osa sairauden hoitoa, sillä osteoporoosi murtumineen voi olla pahimmillaan hengenvaarallinen sairaus.
– Osteoporoosin lääkehoidon aiheet on määritetty Osteoporoosin Käypä hoito -suosituksessa, joten ne perustuvat ajantasaiseen näyttöön. Lisäksi osteoporoosin lääkehoidon tarve ja kesto määräytyy jokaisen osteoporoosia sairastavan henkilökohtaiseen murtumariskin perusteella, Pauliina Tamminen Luustoliitosta kertoo.
Vitamiinin tarve on yksilöllistä – osa saa tarvittavan D-vitamiinin ravinnosta, eikä tarvitse ravintosuosituksia ylittävää määrää. Toisille taas lisämäärä vitamiinia on tarpeen.
Proteiini on tärkeää kaikille, ei vain kehonrakentajille
Myös proteiini on avainasemassa luuston kunnosta huolehdittaessa. Hyviä lähteitä ovat lihakunnan tuotteiden lisäksi maitotaloustuotteet ja palkokasvit.
– Proteiinin tarve on hyvin iso meillä kaikilla, ei pelkästään esimerkiksi kehonrakentajilla tai himourheilijoilla. Kannattaa kiinnittää huomiota, että joka aterialla saisi jotakin proteiinipitoista, Tamminen sanoo.
Neljäs keino vaikuttaa luustonsa kuntoon on liikunta, jonka tulisi olla monipuolista. Myös kaatumisten ehkäiseminen on avainasemassa luunmurtumien välttämiseksi.
– Luuhan tykkää siitä, että se saa esimerkiksi kehon painoa kannattelevaa liikuntaa ja ärsykettä monista suunnista: kääntöä, vääntöä, suunnan muutoksia.
Riskiryhmäläinenkin voi vaikuttaa
Luuston kuntoon on hyvä kiinnittää huomiota erityisesti silloin, jos kuuluu osteoporoosin riskiryhmään. Perimä vaikuttaa monen muun sairauden ohella myös osteoporoosiin sairastumiseen.
– Myös muita riskitekijöitä on hyvin paljon. On niin sanottuja sekundäärisiä osteoporoosin aiheuttajia, joita ovat muun muassa imeytymishäiriöt, hormonihäiriöt, hyvin monet sairaudet, jopa lääkitykset. Yksi näistä lääkityksistä, ehkä yleisin, on kortisoni ja sen pitkäaikainen käyttö, Tamminen kertoo.
Myös tupakointi ja alkoholin liikakäyttö ovat merkittäviä riskitekijöitä.
– Mutta ehkä nyrkkisääntö on, että normaalit terveelliset elintavat ovat sen luustonkin lähtökohta.
Osittainen lähde: Luustoliitto.fi, Reumaliitto.fi
Uusimmat
-
19:14
Lohduton viesti: Turvakodit täynnä, päättäjät vähättelevät naisiin kohdistuvaa väkivaltaa – "Veivaaminen lopetettava nyt"
-
19:06
Tätä on odotettu: Sami Pajarilla kova kaksintaisto MM-rallissa
-
19:01
Pitääkö uimahallissa osata uida? Älä ainakaan toimi näin, liikunnanohjaaja varoittaa
-
18:52
Komea ele! Valtteri Filppulalle näyttävä vastaanotto Jokerit-faneilta
-
18:48
Hakulaitteen räjähdys tallentui videolle kaupassa Libanonissa – näin mies rojahti maahan
-
18:20
Saana Akiola kertoo, mikä motivoi häntä kertomaan kokemastaan häirinnästä julkisesti: "Vaikka se aiheuttaisi tietyissä tahoissa paheksuntaa"
-
18:18
"Nyt pitää loppua kaikki vihanpito": Tampereella surmatun naisen omaiset lähettivät Aamulehdelle vetoomuksen
-
18:15
Tapani Ruokanen sai 7,50 markkaa kuvasta koulun juhlassa ja vuosikymmenten ura alkoi – sanoo yhden asian, joka ei katoa journalismista koskaan
-
18:09
Puolentoista metrin hanki parissa päivässä: Ennennäkemätön syyslumimyrsky Alpeilla – "lumivyöryriski on hyvin suuri"
-
17:48
MTV seuraa: Useita hakulaitteita räjähti eri puolilla Libanonia – kahdeksan kuollut ja lähes 3000 loukkaantunut
-
17:44
Synkkä paljastus Hiihtoliitolta
-
17:39
Kerran tuhannessa vuodessa, uskottiin kammotulvista 1997 – Euroopan uusi myrsky on jo tuhoisampi, Tonava vaarassa nousta metreillä
-
17:31
Anun suklaaherkkuvinkki: "Jos rakastaa mokkapaloja, niin ei voi olla pitämättä tästä"
-
17:28
Fatim Diarra kommentoi SDP:n suunnitelmia vaaliliitosta kokoomusta vastaan: "Haaveajattelua Hakaniemessä"
-
17:16
Kankaanpään terrorismiepäillyt kuvittelivat valkoihoisten ihmisten olevan uhattuna
-
17:10
Ensitreffit-appiukko Antti Muurinen laittoi puheessaan merkille tärkeän asian Jennin ja Jyrkin ensikohtaamisesta
-
17:08
Amazonin vedenpinta on laskenut hälyttävästi, video häkellyttää – "Ilman vettä ei kukaan elä"
-
17:04
Nytkö se tapahtuu? Valtteri Bottakselta kovaa puhetta
-
17:03
Maailman aggressiivisin käärme puri ihmistä Tukholmassa – sairaalaan kivuissa yli viikoksi
-
16:26
Mitta tulossa täyteen: Manchester City -tähti puhuu jo lakosta – "Jonkun on huolehdittava meistä"
-
Lataa lisää