Syöpyvät kupariputket hämmentävät Keski-Uudellamaalla

Moni talonomistaja on ollut ymmällään Keski-Uudellamaalla, kun muutaman vuoden ikäiset kupariputket ovat alkaneet syöpyä puhki.

Pistesyöpymää on alkanut tulla jopa vain viisi vuotta vanhoihin putkiin. Kupariputkien pitäisi kestää normaalissa käytössä vuosikymmeniä.

Keski-Uudenmaan maaperä on hapanta, joten myös pohjavesi on tavallista happamampaa. Omakotiasuja, jolla on oma pihakaivo, voi koettaa vähentää happamuutta kalkkikivisepelillä. Muutoin keinot ovat vesilaitoksen käsissä.

Projektipäällikkö Tuija Kaunisto asiantuntijaorganisaatio Vesi-Instituutista epäilee syöpymisten syyksi sitä, että jokin pohjaveden ominaisuus estäisi normaalin putkea suojaavan kalvon muodostumisen kupariputken sisäpinnalle.

-Tässä olisi tutkimustarvetta, onko vedessä luonnostaan tällaista ainetta, Kaunisto toteaa.

Vesi saattaa syövyttää putkia, jos siinä on paljon kloridia ja sulfaattia ja sen kyky vastustaa pH-arvon muutoksia on heikko. Kloridia voi joutua pohjaveteen, kun teitä suolataan.

Vaurioituneisiin putkiin on usein myös kerrostunut silikaattia, jota on pohjavedessä luonnostaan. Sitäkään ei Kauniston mukaan vielä tiedetä, miten veden laatu ja käyttöolot vaikuttavat silikaatin muodostumiseen.

Veteen ei lisätä mitään

Käyttöpäällikkö Timo Ranta-Pere Tuusulan seudun vesilaitoksesta on kuullut, että kupariputkien kanssa on ongelmia.

- Kyselyjä on tullut vuodessa muutama.

Vesilaitos toimittaa vettä Keravalle, Järvenpäähän, Tuusulaan ja Sipooseen.

Ranta-Pere vakuuttaa, että vesi täyttää laatuvaatimukset. Käyttöpäällikön mukaan siihen ei Tuusulassa lisätä kemikaaleja, vaan se kulkee esimerkiksi kalkkikivisuodatinpatjan läpi. Tämä vähentää syövyttävää vaikutusta.

Järvenpään terveystarkastaja Tuula Ylönen ei olisi huolissaan veden terveysvaikutuksista, sillä säädökset ovat tiukat.

-Kuparin myös huomaa vedestä äkkiä, kun vessa tai hiukset värjäytyvät vihertäväksi. Silloin veden voi tutkituttaa, Ylönen kertoo.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat