Synnytyksen jälkeinen masennus painaa isiä lähes yhtä paljon kuin äitejäkin – tutkijat uskovat ongelman olevan alidiagnosoitu

Yhdysvaltalaistutkimus viittaa siihen, että uudet isät kokevat masennuksen oireita liki yhtä todennäköisesti kuin tuoreet äiditkin.

JAMA Pediatrics -julkaisussa esitelty tutkimus avaa verhoa vaietun ilmiön edestä. Indianapoliksen lääketieteellisen korkeakoulun tutkijat ovat nimittäin havainneet, että uusista isistä masennuksen oireita kokee liki yhtä monta kuin uusista äideistäkin.

Tutkimuksessa tarkasteltiin yli 9500 lastenlääkärillä tehdyn vierailun aikana tehtyjen masennustestien tuloksia. Käynnit tehtiin elokuusta 2016 joulukuuhun 2017. Kaiken kaikkiaan lastensa kanssa lääkärissä käyneistä isistä 4,4 prosentilla masennus näytti oireilevan. Äitien kohdalla prosenttiluku oli viisi.

Hoitamaton masennus heijastuu lapseen

Uutistoimisto Reutersin haastattelema, tutkimusta johtanut Erika Cheng sanoo, että tulokset herättävät huolta. Isän hoitamattomalla masennuksella voi olla vakavia seurauksia lapselle.

– Tiedämme, että masentuneet isät eivät sitoudu yhtä paljon lapsiinsa, mikä voi johtaa lapsen kognitiivisiin ja käytöksellisiin ongelmiin. Masennuksen oireita – kuten surullisuutta, ärtyisyyttä, levottomuutta ja vihaa – kokevien isien ei pitäisi salata tunteitaan, sillä ammattiapua on saatavilla, sanoo Cheng.

Isiä ei näy lastenlääkärillä äitien tapaan

Ongelmana on isien tavoittaminen. Tutkimuksessa kuitenkin kävi ilmi myös, että isät harvemmin lastensa kanssa lääkärin vastaanotolla vierailevat.

Tutkimukseen valikoituneista 9500 vierailusta vain 2900:ssä, vajaassa kolmanneksessa, isä oli mukana. Isät tulivat kaikista harvimmin lääkäriin lastensa kanssa, jos lapsi oli musta, köyhä tai kasvanut vauvaiän yli.

Viidellä Indianapoliksessa sijaitsevalla lastenlääkärillä käyneistä isistä 806 vastasi masennuksen oireita mittaavaan kyselyyn. Näistä miehistä 36:lla todettiin masennusta. Määrä on karkeasti sama kuin naisilla.

Sukupuolten välillä eroa oireilussa

Tutkimuksessa on puutteensa. Ensinnäkin se on hyvin rajatulla alueella tehty. Toiseksi on mahdollista, että miehet eivät kerro masennuksen oireista – kuten itkuisuudesta – yhtä herkästi kuin naiset.

Sen sijaan miehet saattavat kertoa herkemmin ärsyyntyneisyydestä, vihasta, alkoholiongelmista sekä työelämän muutoksista, jotka voivat olla masennuksen oireita.

Tutkijat uskovat, että isien kohdalla masennus on alidiagnosoitu, minkä vuoksi se jää hoitamatta.

ABC News -kanavan terveystoimituksen päällikkö muistuttaa, että julkisuudessa huolehditaan usein äitien masennuksesta. Uusi tutkimus kehottaa kantamaan huolta myös isistä, joiden masennus voi jäädä herkemmin piiloon.

Lähde: Reuters, ABC News

Lue myös:

    Uusimmat