Saitko pojan? Tutkijat: Suurempi riski synnytyksen jälkeiseen masennukseen

Uuden brittitutkimuksen mukaan naisilla, jotka synnyttävät pojan, on kohonnut riski sairastua synnytyksen jälkeiseen masennukseen. Tutkimustuloksiin kannattaa kuitenkin suhtautua varauksella.

Social Science & Medicine-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan synnytyksen jälkeisen masennuksen riski oli 71-79 prosenttia korkeampi niillä naisilla, jotka synnyttivät poikia kuin niillä, jotka saivat tytön. Tutkimuksessa selvisi myös, että synnytyksen aikana tapahtuvat komplikaatiot lisäävät synnytyksen jälkeisen masennuksen riskiä 174 prosentilla verrattuna niihin synnytyksiin, joissa ei ilmennyt minkäänlaisia komplikaatioita.

Tarkasteltiin naisten synnytyshistoriaa

Tutkimuksessa tarkasteltiin 296 naisen synnytyshistoriaa kyselytutkimuksen avulla. Vastaajia pyydettiin kertomaan masennustuntemuksistaan synnytyksen jälkeen ja vastaamaan synnytyskokemukseen liittyviin kysymyksiin.

– Koska tiedoista löytyi naisten koko synnytyshistoria, saatoimme tarkastella eroavaisuuksia kaikkien yksittäisten äitien syntymien kohdalla eikä vain sattumalta tiettyyn samaan aikaan synnyttäneiden naisten kesken, kertoo tutkimuksen tekijä ja lääkäri Sarah Myers, joka toimii myös tutkijana University College London -yliopiston antropologian laitoksella.

Tämän lähestymistavan ansiosta Myers ja hänen työparinsa, lääkäri Sarah E. Johns saattoivat hallita useampia tekijöitä kuin aiemmin samankaltaisissa tutkimuksissa on ollut mahdollista.

Myersin mukaan on yhä enemmän todisteita siitä, että tulehdusten ja myöhemmin seuraavien masennusoireiden välillä on yhteys. Miespuoliset sikiöt on liitetty lisääntyneeseen raskausmyrkytyksen esiasteen riskiin ja raskausajan diabetekseen. Näissä molemmilla immuunipuolustusjärjestelmällä on näppinsä pelissä.

– Tämä sai meidät ihmettelemään, olisko myös poikien synnyttämisen ja raskauden jälkeisen masennuksen välillä yhteys, Myers kertoo.

Tutkijat yrittävät edelleen ymmärtää paremmin mahdollista yhteyttä poikavauvojen ja tulehdusten välillä. Helpompi on kuitenkin ymmärtää, miksi synnytyskomplikaatiot, joihin Myersin mukaan saattaa kuulua kaikki keisarileikkauksesta välilihan leikkaamiseen, voivat saada aikaan kohontuneen immuniteettireaktion.

Myersin mukaan osallistujat määrittelivät itse vastauksissaan sen, oliko heillä ollenkaan synnytyskomplikaatioita vai olivatko ne vähemmän vakavia. Naiset kertoivat myös itse, millainen toipumisaika niistä oli, jos sellaista oli ollenkaan.

– Vaikka emme tiedäkään tarkalleen, mitä kaikki tutkimukseemme osallistuneet naiset kokivat, toiset tutkimukset ovat saaneet selville, että monenlaiset hoitotoimenpiteet synnytyksen aikana lisäävät tulehduksen ja infektion riskiä, Myers kertoo.

Parents.com-sivuston mukaan järkeen kävisi oletus siitä, että raskauden jälkeinen masennus tulisi vieläkin todennäköisemmin niille naisille, joiden kohdalla molemmat riskitekijät täyttyvät: he synnyttivät pojan ja heillä oli jonkinlaisia synnytykseen liittyviä komplikaatioita. Tutkimus ei kuitenkaan tuonut tähän vakuuttavaa ratkaisua. Myers huomauttaa kuitenkin, että masennukseen liittyvä tutkimus on osoittanut, että riski on suurempi, kun monta riskitekijää ilmenee.

Tämä jos mikä on vaikuttava näky! Artikkeli jatkuu videon alla.

Vaikuttava näky: Yhdeksän hoitajaa raskaana samaan aikaan 2:00

Enemmän kysymyksiä kuin vastauksia

– On kiinnostavaa nähdä, mikä rooli tulehduksilla on masennuksen kehittymisessä, kommentoi synnytykseen ja naistentauteihin erikoistunut lääkäri Kecia Gaither Parents.com-sivustolle.

Gaitherilla on kuitenkin myös varoituksen sana. Vaikka tutkimus luokin vahvan pohjan tärkeän asian tutkimiselle, siinä on hänen mukaansa muutamia ongelmia.

Ensinnäkin tutkimus tarkasteli takautuvasti naisia, jotka olivat syntyneet ennen vuotta 1966. Raskaana olevia äitejä hoidettiin aikoinaan ihan eri tavalla kuin nyt.

Toisekseen tutkittavien mahdollisista muista sairauksista ja mielenterveyteen liittyvistä asioista ei ole tietoa. Tämän vuoksi on vaikeaa löytää yhteys vastasyntyneen sukupuolen, synnytyskomplikaatioiden sekä synnytyksen jälkeisen masennuksen välillä.

Samaa mieltä on synnytysopin, gynekologian ja lisääntymislääketieteen kliininen professori Mary Jane Minkin Yalen yliopistosta. Hänen mukaansa tutkimus esittää enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

– Synnytyksen aikaiset komplikaatiot itsessään voivat olla traumaattisia. Uskoisin, että jokainen, joka on kokenut jotain erittäin traumaattista, sairastuu todennäköisemmin masennukseen vain jo tuon kokemuksen takia, hän kertoo.

– Uskon, että olisi hankalaa erottaa, onko kyseessä tunnepuolen trauma vai sekundaarinen tulehdus, joka aiheuttaa masennusta.

Vaikka tutkimus ei löytänytkään täysin vedenpitävää yhteyttä vastasyntyneen sukupuolen, synnytyskomplikaatioiden ja synnytyksen jälkeisen masennuksen välillä, on Gaitherin mukaan lupaavaa, että synnyttäneiden naisten masennuksen johtavia riskitekijöitä tutkitaan.

– Tämän kaltaiset tutkimukset toivat tulevaisuudessa johtaa jonkin tietyn kemiallisen syyn ääreen ja siten paljastaa, millaisin tutkimus- ja hoitomenetelmin synnytyksen jälkeisen masennuksen kehittymistä voitaisiin ehkäistä.

Lähde: Parents.com

Lue myös:

    Uusimmat