Yhdysvalloissa hyväksyttiin ensimmäinen lääke synnytyksen jälkeiseen masennukseen – mutta sillä on hintansa

2:01
Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto hyväksyi lääkkeen synnytyksen jälkeiseen masennukseen

Nimenomaan synnytyksenjälkeisen masennuksen hoitoon tarkoitettu lääke on saanut hyväksynnän Yhdysvalloissa. Lääke tulee olemaan nimeltään Zulresso.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto, US Food and Drug Administration, on hyväksynyt ensimmäisen lääkkeen, joka on tarkoitettu synnytyksen jälkeisen masennuksen hoitoon. Se tulee kuitenkin kalliiksi, kertoo CNN.

Annostellaan sairaalassa tippaletkun kautta

Lääke tulee olemaan nimeltään Zulresso. Se annostellaan tippaletkun kautta.

Tipan tulee olla kiinni 60 tuntia, mutta se voisi auttaa jo 48 tunnissa, ja vaikutus voisi kestää jopa kuukauden. Sivuvaikutuksina voivat olla esimerkiksi päänsärky, huimaus tai uneliaisuus.

Lääkkeen suurin kompastuskivi on sen hinta, joka tulee luultavasti olemaan 20 000–35 000 dollaria per hoitorupeama. Mukaan ei ole laskettu 60 tunnin sairaala-aikaa, joka sekin voi olla haaste tuoreelle äidille.

– "Sehän kuulostaa aivan mahdolliselta", sanoi ei kukaan äiti, ikinä, Scary Mommy -sivusto soimaa.

Vakuutusyhtiöt pohtivat parhaillaan, tullaanko hoito korvaamaan vakuutuksesta.

Stephanie sai avun tipasta

Yhdysvalloissa asuva Stephanie Hathaway oli mukana lääkkeen testauksessa. Stephanie kärsi lapsen saatuaan masennuksesta ja häiritsevistä ajatuksista; hän itki viikkoja ja koki ahdistavia ajatuksia.

Stephanie kertoo ajatelleensa esimerkiksi, että hänen tyttärensä ja miehensä "ansaitsevat paremman äidin ja vaimon". Hän kokeili "perinteisiä" lääkkeitä, joista oli apua ensimmäisen lapsen jälkeen. Toisen lapsen saatuaan Stephanie ei enää saanut apua lääkkeistä.

Ystävä vihjasi Stephanielle Zulresso-lääkkeen testiryhmästä, johon hän pääsi.

– Tunsin suurimman eron ensimmäisen 12–18 tunnin aikana, Stephanie sanoo.

– Ne häiritsevät ajatukset, jotka toistuivat mielessäni, katosivat eivätkä tulleet takaisin.

75 prosentilla naisista oireet vähenivät huomattavasti

Stephanieta huimasi vain kerran; muuten lääkitys oli ongelmatonta. Testeissä saatiin muutenkin hyviä tuloksia, sillä kokeissa 75 prosentilla naisista oireet vähenivät ainakin puolella.

Synnytyksen jälkeinen masennus vaikuttaa Yhdysvalloissa yhteen yhdeksästä naisesta. THL:n mukaan synnytyksen jälkeistä masennusta esiintyy Suomessa luultavasti noin 9−16 prosentilla naisista. Arviointi on hankalaa, sillä esiintyvyysmäärät vaihtelevat lähteestä riippuen.

Zulresso tulee Yhdysvalloissa saataville kesäkuussa 2019.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja