SYL ja SAMOK: Ulkoa opettelu pois pääsykokeista

Opiskelua

Opiskelijajärjestöjen mielestä hallituksen eilen politiikkariihessä kaavailemat keinot uusien ylioppilaiden varalle kuulostavat järkeviltä, mutta niiden toteuttamiseen on vielä pitkä matka.

- Valintakokeiden muuttamisella on puolensa ja puolensa. Ei voi täysin tietää, mihin se käytännössä ajaa koko valintakoejärjestelmän, ammattikorkeakouluopiskelijoita edustavan SAMOKin puheenjohtaja Saku Jokisalo sanoo.

- Hallituksen esittämät keinot kuulostavat ihan järkeviltä, mutta muitakin pitää keksiä, ja korkeakoulujen pitää olla juonessa tiiviisti mukana, sanoo puolestaan ylioppilaskuntien liiton (SYL) puheenjohtaja Jussi Rauvola.

Hallitusohjelmassa on asetettu tavoitteeksi työvoiman tarjonnan lisääminen, ja yksi keino tähän on uusien ylioppilaiden korkeakouluihin pääsyn nopeuttaminen. Hallitus esittää, että pääsykokeiden materiaalit ja valintakriteerit voisi julkistaa vasta ylioppilaskirjoitusten jälkeen. Näin uudet ylioppilaat olisivat tasa-arvoisemmassa asemassa niiden kanssa, jotka ehtivät aloittaa valmistautumisen jo aikaisemmin.

Pitäisi painottaa soveltuvuutta ja aineistokokeita

Opiskelijajärjestöt pitävät tärkeänä, että pääsykokeissa ulkoa opetteleminen painottuisi nykyistä vähemmän ja sen sijaan painotettaisiin enemmän soveltuvuutta ja aineistokokeita. Tämä olisi myös uusien ylioppilaiden edun mukaista.

Sekä SAMOK että SYL pitävät hallituksen tavoin ongelmana sitä, että moni lukiosta pääsevä pitää useamman välivuoden ennen opintojen alkua. Suomessa korkeakouluissa aloittavien keski-ikä on tällä hetkellä 21,6 vuotta.

Jokisalon mukaan välivuodet eivät välttämättä johdu siitä, että opiskelija ei pääsisi haluamaansa opiskelupaikkaan. Usein kysymys on myös siitä, että ohjausta ei ole ollut tarjolla tarpeeksi.

- Lukiossa, ammatillisessa koulutuksessa ja miksei myös työvoimatoimistoissa pitäisi saada parempaa ohjausta koulutukseen. Erityisesti ammattikorkeakouluista on edelleen monilla melko epäselvät tiedot.

Opintoihin käytettävää aikaa ei ole opiskelijaliittojen mukaa syytä rajoittaa. Sen sijaan opintotukijärjestelmästä pitäisi tehdä sellainen, että se kannustaisi opiskelemaan kokopäivätoimisesti. Valmistuminen on vaikeaa, kun opintojen lisäksi pitää käydä töissä.

- Tuki laahaa edelleen paljon jäljessä, ja se pitäisi ehdottomasti sitoa elintasokustannuksiin, Jokisalo sanoo.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat