Mainos

Suurperheen äiti: Siellä taas perhevapaita ruotivat ihmiset, jotka eivät ole kotiäitejä

Keskustelu lapsiperheiden asioista on käynyt kuluneella viikolla kuumana. Päättäjät ovat puhuneet kärkevästi muun muassa siitä, että äidit työmarkkinoille ja kotihoidontuki remonttiin.

Haapajärvellä Pohjois-Pohjanmaalla asuva Kaarina Torkkola on seurannut keskustelua ihmeissään.

– Siellä taas puhuvat ihmiset, jotka eivät tiedä, mistä puhuvat, eivätkä ole esimerkiksi koskaan mitään tukea tarvinneet. Siellä ei ole kotiäitejä tai -isiä päätöksentekopalleilla, Torkkola sanoo.

Torkkola tietää, mistä puhuu, sillä hän on Lapsiperheiden Etujärjestön puheenjohtaja ja kahdentoista lapsen äiti. Torkkolan lapset ovat lähes kaikki jo aikuisia, mutta hän on aikoinaan hoitanut heidät kaikki kotona. Lapsenlapsiakin on ehtinyt kertyä jo parikymmentä.

– Naisia ei saa pakottaa työelämään nykyistä aikaisemmin. Lapsi on niin lyhyen aikaa pieni, että en ymmärrä, miksi äitejä tai isiä pitäisi hätyytellä heidän luotaan pois. Kyllä sitä työtä ehtii tehdä myöhemminkin.

"Lasten hoitaminen kotona arvovalinta"

Torkkolan mielestä lasten hoitaminen kotona on ennen kaikkea arvovalinta. Hän itse sanoo nauttineensa päivistä lasten kanssa kotona. Työ ei aina ole ollut helppoa.

– Se, että lapsia pidetään arvokkaina, ja moni vanhempi haluaa ihan oikeasti nähdä oman lapsensa kasvun ja kehityksen. Se on hyvin ainutlaatuista.

Torkkolan mielestä julkisuudessa viime aikoina käydyssä keskustelussa ei ole kysymys siitä, etteikö naisten työtä kotona arvosteta.

– Sen sijaan lasten hoitamista ja kasvattamista kotona oman vanhemman toimesta ei arvosteta riittävästi, Torkkola painottaa.

"En ymmärrä kotihoidontuen karsimista"

Lapsiperheiden Etujärjestön puheenjohtajana Torkkola on hyvin selvillä päättäjien aikeista. Lapsiperheiden asiat ovat nousseet keskusteluun, sillä työntekijöitä tarvitaan lisää suomalaisille työmarkkinoille. Myös varhaiskasvatuslaki on valmisteilla hallituksessa. Nykyinen laki esimerkiksi lapsen päivähoidosta on ollut voimassa 40 vuotta ja se halutaan nyt uudistaa.

Kaarina Torkkola ei kannata kotihoidon tuen karsimista. Hänen mielestään kotihoidontuki on tärkeä etuus etenkin monilapsisille perheille. Järjestötoimintansa ansiosta Torkkola tuntee paljon pienten lasten vanhempia.

– Kotihoidontukea saavilla on kädet täynnä töitä, sillä tuen saajalla pitää olla vähintään yksi alle 3-vuotias lapsi. Ja joka 3-vuotiaan lapsen tuntee niin tietää, että lapsi tarvitsee hoitajan sekä päivällä että monesti myös yöllä. Kotihoitajat eivät todellakaan pääse helpolla.

– En myöskään ymmärrä, mistä naiset saisivat edes työtä pienillä paikkakunnilla, jos kaikki lapset laitettaisiin päivähoitoon. Siitähän tulisi valtavia kustannuksia myös kunnille. Ei täällä meidänkään alueella Pohjois-Pohjanmaalla ole naistyöpaikkoja.

Torkkola uskoo, että Suomessa halutaan lisätä erilaisia malleja perhe-elämän ja työn yhdistämiseksi. Hän itse kannattaa osa-aikatyön ja osittaisen kotihoidontuen yhdistelmää kolmantena vaihtoehtona.

– Kotihoidontuen edellytyksiä ei saa huonontaa tai lopettaa, vaan kotihoito- ja päivähoitovaihtoehdot pitää säilyttää. Kolmanneksi vaihtoehdoksi voisi tulla osapäivätyö ja osapäivähoidon tuki, mikä kuulostaa hyvältä mallilta, Torkkola ehdottaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.