Suurpatohanke etenee Kiinassa

Kiinan valtaisa Kolmen rotkon patohanke nytkähti tänään suuren harppauksen eteenpäin, kun Jangtsejoen pato saatiin valmiiksi. Padon ohittavan, alunperin liki 350 metriä leveän kanavan viimeiset 15 metriä tukittiin päivällä arvovieraiden seuratessa tapahtumaa Hubein maakunnassa Keski-Kiinassa. Vierasjoukkoa johti maan entinen pääministeri Li Peng.

Li on itse ollut patohankkeen kiihkeimpiä puolestapuhujia, työskentelihän hän vuosia ennen politbyrooseen tuloaan juuri voimalateollisuuden palveluksessa. Li ylistikin juhlapuheessaan patoa "suurenmoiseksi saavutukseksi insinööritaidon historiassa", kertoi uutistoimisto Xinhua.

Jangtsen patoamisen jälkeen hankkeessa häämöttää pitkä loppusuora. Kun massiivisen padon viimeinenkin osa on saatu valmiiksi ensi vuoden puolivälissä, voidaan jättimäisen tekoaltaan täyttäminen aloittaa.

Patohanke ympäristöriski?


Kolmen rotkon patohanke on suunnaton - ja hankkeen arvostelijoiden mukaan myös suuruudenhullu - voimainponnistus, joka hakee vertaistaan ihmiskunnan historiassa. Pato sijoittuu Jangtsejoen keskijuoksulle alueelle, joka muodostuu kolmesta kapeasta jokiosuudesta, Qutangin, Wun ja Xilingin rotkoista.

Mahtipadon korkeudeksi tulee 185 metriä ja pituudeksi kaksi kilometriä. Kalliota ja maata siirretään 132 miljoonaa kuutiometriä ja betonivaluja tehdään 27 miljoonaa kuutiometriä. Patoon tulee viisi sulkua ja hissi, jolla voidaan siirtää kuolleelta painoltaan enintään kymmentonnisia aluksia 185 metriä ylös ja alas.

Sähköä padon on määrä tuottaa 18 200 megawattia, mikä riittäisi yksistään koko Suomen pyörittämiseen. Suurhanke aloitettiin vuonna 1994 ja sen on määrä olla valmis vuonna 2010.

Asiantuntijat ovat kuitenkin varoittaneet, että patohankkeeseen sisältyy vakavia riskejä. Vedenpinnan voimakkaat nousut ja laskut uhkaavat rapauttaa jokivallit, mikä lisää entisestään mutavyöryjen uhkaa. Kolmen rotkon patoaltaan 5300 kilometriä pitkistä jokitörmistä liki 440 kilometriä on vaarassa romahtaa jo nyt ja niitä on vahvistettava, ennen kuin veden nostoon ensi vuonna ryhdytään.

Veden alle jää myös monia merkittäviä kulttuurikohteita, kuten 2300 vuotta vanha Fengjien kaupunki.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat