Mainos

Suurin osa kunnista aloittaa koulutyönsä keskiviikkona

Suosittuja aloituspäiviä ovat myös torstai ja ensi viikon maanantai. Aloittavia koululaisia on noin tuhat vähemmän kuin edellisenä lukuvuonna. Lakkautettavia kouluja on tänäkin lukuvuonna kymmeniä.

Suurin osa Suomen kunnista avaa koulujensa ovet ensi keskiviikkona. Säpinä kaduilla ja pihoilla lakkaa tuolloin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla sekä suuressa osaa Keski-Suomea ja Etelä-Pohjanmaata. Keskiviikkona palaavat kouluun lähes kaikkien Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan kuntien koululaiset.

Suosittuja aloituspäiviä ovat myös torstai sekä ensi viikon maanantai. Kolme suosituinta aloituspäivää keräävät pitkälti yli 300 kunnan suosion.

Pisimmän lomailun kannalla olevia kuntia on niitäkin noin 80; näissä kunnissa koulunpenkkiä täytyy palata kuluttamaan vasta ensi viikon tiistaina eli 17. elokuuta. Muikeista lomasäistä jäävät nauttimaan useat kunnat Itä-Uudellamaalla, Etelä-Karjalassa ja Päijät-Hämeessä.

Myös Kanta-Hämeessä puolet kunnista usuttaa koululaiset opinahjoihinsa vasta ensi viikon maanantaina tai tiistaina. Niin ikään puolet Lapin kunnista aloittaa koulutyön vasta ensi maanantaina.

Yksikään kunnallinen ei aloita maanantaina

Ainoastaan jotkut yksityiset tai valtiolliset koulut aloittavat puurtamisen huomenna. Tällaisia ahkerikkoja löytyy niin Helsingistä kuin Aitoostakin. Kunnallisista kouluista ensimmäiset aloittavat ylihuomenna, mutta näitäkin innokkaita on koko valtakunnassa vain parinkymmenen kunnan verran.

Hyvinkää on tiettävästi Suomen ainoa kunta, jossa koulu uskalletaan aloittaa perjantaina 13. päivänä elokuuta. Luumäki puolestaan haluaa kaapia lomasta viimeisetkin rippeet ja palauttaa lapset kouluihinsa vasta ensi viikon keskiviikkona eli 18. elokuuta.

Huolimatta aloituspäivien kirjosta koulu kestää kaikissa kunnissa alkavana lukuvuonna 188 päivää. Kesälomille koululaiset kirmaavat jälleen 4. kesäkuuta 2005. Joissakin kunnissa myöhäinen aloitusaika tietää väistämättä useita 6-päiväisiä kouluviikkoja tai lyhyempiä syys- ja talvilomia.

Aloittavien määrä vähenee tuhannella

Opetushallituksen tietojen mukaan uusia ekaluokkalaisia on alkavana lukuvuonna 59700. Lisäksi Ahvenanmaan kouluissa aloittaa noin 300 pientä koululaista. Kaikkiaan peruskouluihin palaa noin 580700 koululaista.

Aloittavia koululaisia on noin tuhat vähemmän kuin edellisenä lukuvuonna. Esimerkiksi Länsi-Suomen läänissä ensimmäisellä luokalla aloittavien koululaisten määrä on vähentynyt kaikissa maakunnissa. Puolet vähennyksestä kertyy siten yksin Länsi-Suomesta.

Ruotsinkielisessä perusopetuksessa aloittavia on noin 3500, viimevuotista vähemmän sielläkin. Lukioiden päiväopetuksessa opiskelee alkavana lukuvuonna kaikkiaan noin 110000 opiskelijaa, heistä aloittavia on arviolta 35000.

Lakkautettavia kouluja useita kymmeniä

Lakkautettavia kouluja on tänäkin lukuvuonna kymmeniä. Länsi-Suomen läänin alueella lakkautuksia on ilmoitettu kaikkiaan 22, joista 3 on erityiskouluja. Lakkautettavien koulujen määrä on pysytellyt viime vuosina suunnilleen samanlaisena: vuosi sitten lakkautuslistalla oli 24 ja sitä edeltävänä vuonna 21 opinahjoa.

Oulun läänissä kaikkiaan yksitoista koulua lopettaa toimintansa, kun kahdeksan kuntaa supistaa kouluverkkoaan. Enimmillään samassa kunnassa on kolme lakkautettavaa koulua.

Lapin läänin alueella lakkautetaan puolestaan 10 koulua ja lisäksi 2 koulua yhdistyy. Samalla lakkaa 16 opettajanvirkaa ja toisiin kouluihin joutuu siirtymään 176 oppilasta. Myös Lapissa koulujen lakkautustahti on lähes entisenlainen.

Itä-Suomen ja Etelä-Suomen lääneistä lakkautustiedot puuttuvat.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.