Mainos

Suuri joukkohauta löytyi Karjalasta

Venäjän Karjalasta on löytynyt suuri Stalinin vainoissa teloitettujen vankien joukkohauta. Poliittisia vainoja selvittelevän Memorial-keskuksen arvion mukaan Karhumäen lähellä sijaitsevassa Sandarmohissa on ammuttu 7 000 - 9 000 ihmistä vuosina 1937-38. Uhrien joukossa uskotaan olevan myös suomalaisia.

-Alueella on noin 300 kaivantoa, joihin on haudattu ehkä 20-100 uhria kuhunkin, Memorial-aktivisti Juri Dmitrijev kertoi Petroskoista. Joukkohauta löytyi arkistotietojen perusteella viikko sitten pari kilometriä Poventsasta länteen sijaitsevasta Sandarmohista. Teloituspaikkaa on etsitty vuosien ajan.

Poliittisiin vainoihin perehtyneen Eila Lahti-Argutinan mukaan joukkohauta on ehkä Karjalan suurin.
-Tämä on kaikkein verisin paikka, vahvisti kaivauksiin osallistunut Dmitrijev. Aiemmin Karjalan tasavallan alueelta on löytynyt kolme suurta joukkohautaa. Etelämmässä Pietarin lähellä on joukkohauta, jossa virallisen tiedon mukaan on 20 000 teloitettua. Pietarin Memorial arvioi luvuksi 40 000.

Uhrien joukossa suomalaisia

Memorial on kerännyt tietoja vainoista myös Neuvostoliiton turvallisuuspalvelujen arkistoista, joiden perusteella Sandarmohissa uskotaan ammutun vankeja, jotka on tuotu sinne Solovetskin luostarisaarten vankileireiltä, läheiseltä ns. Stalinin-kanavan rakennustyömaalta ja Petroskoista.
-Sandarmohissa on ammuttu vankeja, joita Karjalaan on tuotu eri puolilta Neuvostoliittoa. Uhrien joukossa on myös karjalaisia ja suomalaisia, jotka tulivat Karjalaan rakentamaan sosialismia ja päätyivät ammutuksi vakoojina, Dmitrijev kertoi.

Dmitrijev uskoo, että Sandarmohissa on ammuttu myös Solovetskista lokakuussa 1937 matkaa lähtenyt yli 1 100 vangin ryhmä, jonka teloituspaikka on ollut tähän asti tuntematon. Myös Venäjän turvallisuuspalvelu FSB ja paikallisviranomaiset ovat etsineet nyt löytynyttä joukkohautaa. Memorial löysi ratkaisevan vihjeen asiakirjoista, jotka liittyvät kolmen Stalinin -kanavatyömaan esimiehen teloitukseen.

Sandarmohin alue on tarkoitus kunnostaa muistelupaikaksi. Memorial aikoo myös järjestää siellä muistotilaisuuden lokakuun lopulla.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.