Mainos

Supon Nevalan kuuleminen jatkuu ensi viikolla

Suojelupoliisin päällikön Seppo Nevalan mahdollinen virasta pidättäminen lykkääntyy ensi viikkoon. Häntä epäillään tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Suojelupoliisin päällikkö Seppo Nevala

Suojelupoliisin päällikkö Seppo Nevala oli tänään poliisiylijohtaja Reijo Naulapään kuultavana, mutta tilaisuus jäi kesken. Päätös Nevalan mahdollisesta virasta pidättämisestä lykkääntyy. Syynä on se, että suojelupoliisin teletietojen laittomaan hankintaan ja niiden peittelyyn liittyvä esitutkinta on kesken.

Poliisiylijohtaja Naulapää kuulee suojelupoliisin päällikköä uudelleen noin viikon kuluttua, kun jutun esitutkinta on päättynyt. Kansliapäällikkö Ritva Viljanen esittelee kuulemisen jälkeen asian sisäasiainministerille.

Kansliapäälliköllä ei ole vielä ollut mahdollisuutta tutustua esitutkinta-aineistoon. Tässä vaiheessa esitutkinta-aineisto on ollut vain poliisi- ja syyttäjäviranomaisten käytössä. Jutun tutkinnanjohtajana toimii valtionsyyttäjä Ari-Pekka Koivisto.

Kuulemisen jälkeen sisäministeri Kari Rajamäki päättää mahdollisesta virasta pidättämisestä.

Sisäministeriön mukaan suojelupoliisin johdon edellytyksiä jatkaa viroissaan on harkittu esitutkinnan aikana useaan otteeseen. Ministeriö kertoo, että kuitenkin vasta viime viikolla eli aivan esitutkinnan loppuvaiheessa ilmeni riittäviä perusteita kutsua Nevala kuultavaksi asiasta.

Seppo Nevalan kuuleminen liittyy keskusrikospoliisin Sonera-tutkinnan yhteydessä paljastuneeseen epäiltyyn teletunnistetietojen laittomaan saantiin.

Helsingin Sanomien mukaan Supon aluepäällikkö ja Soneran turvallisuusjohtaja olivat pitäneet vuonna 2000 yhteyttä, minkä seurauksena Supo sai tiskin alta kahden teollisuusvakoilusta epäillyn henkilön teletunnistetietoja. Nevalaa ja suojelupoliisin operatiivisen linjan johtajaa Petri Knapea epäillään siitä, että he eivät tutkituttaneet alaisensa tekemisiä, vaikka saivat tietää niistä.

Knapen ja aluepäällikön virassa jatkamisesta ei päätä sisäministeriössä, vaan se tekee suojelupoliisin kehittämislinjan johtaja Matti Simola.

Valtionsyyttäjä Ari-Pekka Koivisto päättää lähiaikoina, olisiko Seppo Nevalan ja Petri Knapen pitänyt ymmärtää hankitut teletunnistetiedot luvattomiksi.

Supo tiesi teleurkinnasta jo aiemmin?

Suojelupoliisissa tutkittiin Sonera-yhteyksiä ensimmäisen kerran jo syksyllä 2002.

Helsingin Sanomien mukaan Supon johto ei kuitenkaan kaksi vuotta sitten nähnyt asiassa huomautettavaa. Ensimmäinen selvitys jäi Supon arkistoihin miltei vuodeksi, kunnes tapaus otettiin uudelleen esiin viime syksynä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.