Supo: Tiitisen lista ehkä tutkijoille 2015

Suojelupoliisi on valmis harkitsemaan niin sanotun Tiitisen listan antamista tutkijoiden käyttöön kolmen vuoden kuluttua.

– Tulemme vuonna 2015 harkitsemaan Tiitisen listan antamista tutkijoiden käyttöön, sanoo Supon viestintäpäällikkö Liinu Lehto-Seljavaara MTV3 Uutisille.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi Suomen Kuvalehden haastattelussa aiemmin tällä viikolla, että Tiitisen lista voitaisiin antaa rajoitetusti tutkijoiden käyttöön.

Supon entisen päällikön Seppo Tiitisen mukaan ristitty lista sisältää tiettävästi nimet 18 suomalaisesta, joiden arvellaan harrastaneen yhteistyötä Itä-Saksan tiedustelupalvelun Stasin kanssa. Supo sai listan vuonna 1990 ilmeisesti tietojen vaihdossa Länsi-Saksan tiedustelupalvelun BND:n kanssa.

Supon mukaan heidän kantansa listan antamisesta rajoitetusti tutkijoiden käyttöön ei ole muuttunut. Supo painottaa, että listan antaminen tutkijoiden käyttöön on eri asia kuin listan julkistaminen.

Julkistamista ovat vaatineet lukuisat poliitikot ja toimittajat, mutta vaatimus kilpistyi vuonna 2010 Korkeimman hallinto-oikeuden päätökseen.

Supon mukaan lista on luonteeltaan vihjetietoa, jonka perusteella ei voi päätellä sitä, millaista toimintaa henkilöillä on ollut Stasin kanssa. Lehto-Seljavaara sanoo, että Supo on jo aiemmin tehnyt omat selvityksensä listan henkilöistä, eikä niissä ole löytynyt mitään raskauttavaa.

Presidentti Niinistön kanta listan antamiseen tutkijoiden käyttöön poikkeaa hänen edeltäjänsä, 12 vuotta vallassa olleen Tarja Halosen kannasta.

Lehto-Seljavaaran mukaan Niinistö ei konsultoinut Supon kanssa esittäessään listan rajoitettua julkistamista.

Uutista on korjattu sen jälkeen, kun Supo halusi tarkentaa lausuntoaan.

Lue myös:

    Uusimmat