Suosittu autourheilusarja kieltää kiistellyn symbolin – "Täällä ei ole niille sijaa"

Pohjois-Amerikassa ajettava Nascar-sarja kieltää kiistellyn konfederaation lipun käytön tapahtumissaan.

Nascar ilmoitti päätöksestään keskiviikkona vain tunteja ennen Virginiassa ajettua kilpailua. Nascarin mukaan sarja on sitoutunut toivottamaan kaikki fanit tervetulleiksi tapahtumiinsa, ja konfederaation lipun näkyminen tapahtumissa sotii näitä arvoja vastaan.

–Autourheilua rakastavien ihmisten kokoontuminen yhteen tekee lajistamme ja faneistamme erityisiä. Konfederation lipun käyttö kielletään kaikissa Nascarin tapahtumissa, sarjan tiedotteessa sanottiin.


Lippu jakaa voimakkaasti mielipiteitä Yhdysvalloissa. Se nähdään yleisesti sorron ja orjuuden symbolina. 

Lipun asemasta on keskusteltu kiivaasti viime aikoina sen jälkeen, kun poliisiväkivallan seurauksena kuolleen George Floydin kohtalo on aiheuttanut rasismin vastaisia mielenosoituksia eri puolilla maata. Ainakin Yhdysvaltain merijalkaväki ja laivasto ovat ilmoittaneet suunnitelmistaan poistaa liput käytöstä.

Lippua puolustavat pitävät sitä ylpeyden aiheena ja symbolina, jolla kunnioitetaan Yhdyvaltojen sisällissodassa kuolleiden konfederaation sotilaiden muistoa.

"Bravo!"

Nascar-sarjan ainoa tummaihoinen kuljettaja, Bubba Wallace oli ennen päätöstä kritisoinut voimakkaasti lipun näkymistä Nascar-tapahtumissa. CNN kertoo, että Wallace oli maanantaina vaatinut sarjaa kieltämään lippujen käytön tapahtumassa. 

– Kenenkään ei pitäisi tuntea oloaan epämukavaksi, kun he tulevat Nascar-kilpailuun. Kaikki lähtee konfederaation lipusta. Ne pitää viedä pois täältä, täällä ei ole niille sijaa.

Nascarin päätöksen jälkeen Fox Sportille asiaa kommentoinut Wallace oli tyytyväinen.

– Bravo! Pisteet Nascarille ja kaikille mukana olleille. Radalla ja radan ulkopuolella nähdään paljon tunteita. Tässä illassa on jotain erityistä. Tämä päivä on ollut erityinen. Hattu päästä.

Nascar on aiemminkin pyrkinyt poistamaan konfederaation liput tapahtumistaan. Vuonna 2015 sarja kehotti faneja olemaan tuomatta lippuja katsomoihin ja tarjoutui vaihtamaan liput Yhdysvaltojen lippuun. Huonolla menestyksellä.


Lue myös:

    Uusimmat