Koetko epäonnistuneesi, jos kumppani ei saa orgasmia? Seksuaaliterapeutti muistuttaa oikeasta "hyvän seksin mittarista"

Iso O - matka hekuman huipulle 8:10
KESKEN: Miksi orgasmi on niin tärkeä? Aiheuttaako orgasmi todella suorituspaineita? Huomenta Suomen vieraana eritysitasons eksuaaliterapeutti Marja Kihlström-

Aiheuttaako orgasmin saaminen paineita? Monelle suomalaiselle aiheuttaa, mutta miksi?

Moni suomalainen kokee enemmän paineita seksikumppanin orgasmista kuin omastaan, selviää Kaalimato.comin keväällä 2022 toteuttamasta kyselytutkimuksesta.

Siinä missä 12 prosenttia suomalaisista kertoi orgasmin aiheuttavan paineita seksin aikana, jopa 27 prosenttia tuhannesta vastaajasta kertoi tuntevansa epäonnistumisen tunteita, jos seksikumppani ei kipua hekuman huipulle seksin aikana.

– Epäonnistumisen tunteeseen liittyy usein myös riittämättömyyden tunnetta tai epävarmuutta. Tilanne saattaa esimerkiksi herättää ajatuksia siitä, ettei ole kumppanin mielestä riittävän viehättävä tai taitava, Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen huomauttaa tiedotteessa.

Tunne epäonnistumisesta voi liittyä orgasmikeskeisyyteen ja epärealistisiin odotuksiin. Kyselytutkimuksen mukaan 45 prosenttia suomalaisista uskoo hyvän seksin päättyvän aina orgasmiin. Kannattaisi kuitenkin muistaa, että orgasmikeskeisyys tekee seksistä helposti askareen, mikä puolestaan karkottaa nautinnon tehokkaasti.

Tämä on hyvän seksin mittari

Huolestuttavaa on myös se, että 18 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi teeskentelevänsä orgasmin. Seksuaaliterapeutti kannustaakin pyrkimään liiasta orgasmikeskeisyydestä eroon ja muistuttaa, ettei jokaisen seksikerran tarvitse päättyä orgasmiin.

– Hyvän seksin mittari voisikin ennemmin olla nautinto tässä hetkessä, läsnäolo sekä yhteys toiseen ilman vaatimuksia orgasmin saamisesta. Orgasmi tulee jos on tullakseen, Lavikainen sanoo.

Jännitystä ja epävarmuutta uuden seksikumppanin kanssa

Syytä on myös huomioida se, ettei orgasmi aina tule helpolla. Kyselyyn vastanneista viidennes koki laukeamisen vaikeaksi etenkin uuden seksikumppanin kanssa. Lavikainen huomauttaakin, että tällaisessa tilanteessa mukana voi hyvinkin olla suorituspaineita ja ylimääräistä jännitystä.

Tuoreen kumppanin kanssa olisikin hyvä keskustella molempien mieltymyksistä.

– Erityisesti uuden kumppanin kanssa on hyvä puhua ennakkoon ja sopia esimerkiksi siitä, että seksin voi lopettaa missä vaiheessa tahansa. Seksi ei ole suoritus, joka täytyy väkisin jatkaa loppuun, Lavikainen muistuttaa.

Seksissä saa mokata – ole armollinen itsellesi ja kumppanillesi

Lavikainen muistuttaa myös inhimillisyydestä ja kehottaa olemaan armollinen niin itselle kuin kumppanillekin.

– Seksissä saa kokeilla ja mokata. On hyvä muistaa, että jokainen meistä painii samojen haasteiden ja asioiden kanssa.

Hyvä uutinen on se, että 54 prosenttia kyselyyn vastanneista suomalaisista kertoo nauttivansa seksistä, vaikkei orgasmia kuuluisikaan. Tähän kannattaakin pyrkiä, sillä se vähentää Lavikaisen mukaan paineita.

Seksiin liittyvä kipu ja haluttomuus vaikuttavat nautintoon:

Eikö seksi luista? Seksiin liittyvä kipu ja haluttomuus voivat vaikuttaa monilla eri tavoilla seksuaaliseen kokemukseen 4:18
Joskus seksiin liittyvä kipu vaikuttaa kokemukseen. Aiheesta kertoo videolla gynekologi Sanna Hänninen.

Lähde: Kaalimato

Lue myös:

    Uusimmat