Suomikin liputtaa voitonpäivänä

Suomikin liputtaa ensi maanantaina - toisen maailman sodan voitonpäivänä. Syynä liputukseen eivät kuitenkaan ole Moskovassa pidettävät juhlallisuudet; liput nostetaan salkoon, koska tuolloin vietetään Eurooppa-päivää.

Suomi on jo kymmenen vuotta viettänyt useille suomalaisille tuntemattomaksi jäänyttää juhlapäivää. Harva edes tietää, mistä oikein on kyse. Ei muissakaan EU-maissa välttämättä päivää huomata. Tosin EU:n elimissä ollaan kuitenkin tuolloin vapaalla.

Eurooppa-päivän juuret juontuvat 55 vuoden taakse. Ranskan tuolloinen ulkoministeri Robert Schuman toi julkisuuteen ajatuksen, joka johti Euroopan hiili- ja teräsyhteisön perustamiseen. Tämä yhteisö taas oli alkuna Euroopan talousyhteisölle ja sittemmin Euroopan unionille. Hiili- ja teräsyhteisö on jo lopetettu juridisestikin.

Mitä Schuman sitten ilmoitti? Hän esitti muistion, jonka oli laatinut Ranskan suunnittelukomission pääsihteeri Jean Monnet työryhmineen. Muistion ytimenä oli, että Ranskan hallitus ehdottaa ranskalais-saksalaisen hiili- ja terästuotannon asettamista yhden kansainvälisen viranomaisen alaisuuteen.

Taustalla olivat toisen maailmansodan ja monen muun sodan kokemukset. Ranska ja Saksa olivat käyneet monia sotia keskenään, ja niissä oli käytetty etenkin Saarin alueen teräksestä valmistettuja aseita. Tavoitteena oli taata, etteivät Ranska ja Saksa sotisi enää keskenään. Ilman sovintoa ei voinut liioin luoda yhteistä rintamaa kommunismia vastaan.

Jotkut ovat sanoneet Eurooppa-ajatusta suureksi rauhanaatteeksi. Siinä mielessä Eurooppa-päivän vietto sopii hyvin myös voitonpäivän viettoon.

MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat