Valekansanäänestysten tulos Ukrainassa oli odotetunlainen – Donetskissa yli 99 prosentin väitetään äänestäneen Venäjään liittymisen puolesta

3:22
Näin todennäköisenä maailmanpolitiikan professori pitää Venäjän tarttumista ydinaseeseen

Ukrainassa Venäjän hallussa olevilla alueilla järjestettyjen valekansanäänestysten alustavat tulokset näyttävät odotetusti valtaisaa kannatusta Venäjään liittymiselle. Viimeisimpänä julkaistiin itäisessä Ukrainassa sijaitsevan Donetskin tulos, jossa Venäjä-mieliset paikallisviranomaiset väittävät yli 99 prosentin äänestäjistä kannattaneen alueen liittämistä Venäjään.

Zaporizhzhjassa luvun väitettiin olevan yli 93 prosenttia, Hersonissa yli 87 prosenttia ja Luhanskissa yli 98 prosenttia. Tuloksista kertovat venäläiset uutistoimistot, joiden lähteenä ovat vallattujen alueiden viranomaiset.

Venäjän masinoimia kansanäänestyksiä on laajalti arvosteltu valheellisiksi ja kansainvälisen oikeuden vastaisiksi ja lopputulosta ennalta määritellyksi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on sanonut haluavansa "pelastaa" valekansanäänestyksiä järjestäneiden ukrainalaisalueiden asukkaat. Presidentin odotetaan pitävän puheen parlamentin molemmille kamareille perjantaina. Britannian sotilastiedustelun mukaan on olemassa "realistinen mahdollisuus", että Putin tuolloin ilmoittaa neljän ukrainalaisalueen liittämisestä Venäjään.

Ukrainalaiset kertoivat uhkailusta

Putin on aiemmin sanonut, että Venäjä käyttää kaikkia keinoja omien alueidensa suojelemiseksi. Näin ollen neljän alueen liittäminen Venäjään voisi tarkoittaa, että Venäjä esimerkiksi siirtäisi niille ydinaseita estääkseen Ukrainan yritykset vallata alueet takaisin.

Venäläisten mediatietojen mukaan neljästä liitettävästä alueesta halutaan muodostaa yhdessä Krimin kanssa uusi, yhdeksäs federaatiopiiri Venäjälle, nykyisten kahdeksan lisäksi. Vuodesta 2014 saakka laittomasti miehitetty Krim kuuluu tällä hetkellä Venäjän eteläiseen federaatiopiiriin.

Länsimaat ovat sanoneet, ettei äänestyksillä ole mitään merkitystä ja niiden tulokset ovat mitättömiä.

–  Valheellinen kansanäänestys. Valheelliset tulokset. Emme tunnusta kumpaakaan, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel tviittasi alustavien tulosten julkaisun jälkeen.

Ukrainalaisten mukaan niin sanottuihin kansanäänestyksiin liittyi lukuisia väärinkäytöksiä. Ihmisiä oli muun muassa kielletty poistumasta alueilta ennen kuin äänestykset oli pidetty, ja heitä vietiin väkisin äänestämään ja uhattiin ottaa vangiksi, jos he eivät äänestä.

Zelenskyi lupaa Ukrainan puolustavan kansalaisiaan

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi tiistaina YK:n turvallisuusneuvostolle, että Ukraina ei aio neuvotella Venäjän kanssa kansanäänestysten jälkeen. Presidentti kertoi videoviestin välityksellä, että Venäjän järjestämät näennäisäänestykset tarkoittavat sitä, ettei Ukrainalla ole mitään puhuttavaa Venäjän nykyisen presidentin kanssa.

Zelenskyin mukaan kyseessä on jälleen vain Venäjän yritys liittää Ukrainan alueita osaksi Venäjää ja valeäänestyksen lopputulos oli ennalta määritetty.

–  Ihmisiä pakotettiin täyttämään papereita televisiokuvaa varten konekivääreiden edessä, presidentti sanoi.

Telegramissa julkaisemallaan videolla Zelenskyi vannoi, että Ukraina puolustaa kansalaisiaan Venäjän valtaamilla alueilla, myös Krimillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja