Venäjä aloittaa oman tutkintansa Nord Stream -vuodoista – tutkii tapausta kansainvälisenä terrorismina

3:00
Kuinka Venäjä hyötyy iskusta Nord Stream putkeen? Tässä asiantuntijan arvio

Venäjä aloittaa oman tutkintansa Nord Stream -vuotojen osalta, uutisoi uutistoimisto Reuters. 

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB on aloittanut Nord Stream -kaasuputkeen tehdyistä iskuista oman tutkintansa. Venäjä ilmoittaa tutkivansa kaasuvuotoja kansainvälisenä terrorismina, kertoo uutistoimisto Interfax Reutersin mukaan. 

Ruotsalaismediat uutisoivat varhain tänä aamuna, että Nord Stream 1- ja Nord Stream 2 -kaasuputkissa on havaittu kaikkiaan neljä vuotokohtaa. 

Nord Streamin molempiin putkilinjoihin tehdyt iskut ovat saaneet etenkin Pohjoismaat varpailleen, ja laajalti pidetään mahdollisena, että kyseessä on ollut tarkoituksellinen toiminta, sabotaasi

Vielä ei tosin osata sanoa, mikä maa tai taho on iskujen takana. Siitä huolimatta on olemassa vahvoja epäilyksiä, jotka osoittavat Venäjän suuntaan. 

Venäjä kiistää osallisuutensa räjähdyksiin

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu huomenna perjantaina keskustelemaan vuodoista.

Venäjän Washingtonin-suurlähetystön mukaan Venäjä on pyytänyt neuvoston koolle, maa haluaa "korostaa tarvetta tutkia kattavasti ja objektiivisesti Venäjän putkiin kohdistuneiden ja ennennäkemättömien iskujen olosuhteet".

Tiedottaja Dmitri Peskovin mukaan Venäjän viranomaiset eivät toistaiseksi tiedä, mitä putkilinjoissa on tarkalleen ottaen tapahtunut. 

Venäjän viranomaiset katsovat, että Venäjä on kärsinyt "merkittävistä taloudellisista vahingoista" Nord Stream -sabotaasin takia. 

Venäjä itse kiistää osallisuuteensa Nord Streamin -kaasuputkissa tapahtuneisiin räjähdyksiin ja pitää syytöksiä "todella mielipuolisina".

Myös muut maat tutkivat vuotoja

Venäjän lisäksi länsimaissa tehdään töitä sen eteen, että tapahtumien kulku ja iskujen tekijä saadaan selvitettyä. 

Ruotsin poliisi on tehnyt asiasta rikosilmoituksen ja tutkii asiaa tällä hetkellä törkeänä tuhotyönä. Myös Tanskan poliisi tutkii tapausta. 

Suomessa ulkoministeriö on tiiviisti yhteydessä sekä Ruotsin että Tanskan viranomaisiin asian selvittämiseksi. 

3:31
Gazpromilla on Venäjän hallinnon lupa puolustaa Nord Stream -putkia sotilaallisesti

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja