MTV Uutiset seurasi Ukrainan sotaa perjantaina 30. syyskuuta

9:43
Mitä Putinin puheen rivien välistä voi lukea? MTV:n Maailma ja kotimaa -toimituksen päällikkö arvioi.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssotaa ja sen vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 30. syyskuuta. Lauantain 1. lokakuuta seurantaan pääset tästä.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


 • Volodymyr Zelenskyi : Ukraina hakee virallisesti Naton jäsenyyttä
 • Sopimukset itäisen Ukrainan alueiden liittämisestä Venäjään on allekirjoitettu Kremlissä
 • Venäjä iski humanitääriseen saattueeseen Zaporizhzhjassa
 • Venäjä liitti miehittämänsä alueet laittomasti itseensä perjantaina 30.9.
 • YK äänestää valekansanäänestykset tuomitsevasta päätöslauselmasta
 • Putin ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta keskiviikkona 21. syyskuuta
 • Suomi sulki rajansa venäläisturisteilta torstain ja perjantain välisenä yönä
 • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

22.46: Venäjä käytti veto-oikeuttaan turvallisuusneuvostossa

Venäjä on käyttänyt veto-oikeuttaan YK:n turvallisuusneuvoston Ukrainan alueiden laittomasti Venäjään liittämistä koskevassa päätöslauselmassa, jossa tuomitaan Venäjän toimet. Kiina on pidättäytynyt äänestämästä.

21.18: Biden: Yhdysvallat puolustaa "joka tuumaa" Naton alueesta

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin mukaan Vladimir Putinin toimet Ukrainan alueiden liittämiseksi Venäjään on merkki siitä, että Putin on vaikeuksissa. Biden varoitti Venäjää toteamalla, että Yhdysvallat puolustaa "joka tuumaa" Naton alueesta.  Bidenin mukaan Putin ei voi pelotella Yhdysvaltoja ja sen liittolaisia. 

20.57: Kangaspuro: Venäjä on entistä jakaantuneempi

Moskovan Punaisella torilla on juhlittu tänä iltana Venäjän itsevaltaisesti tekemiä laittomia alueliitoksia Ukrainassa. Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro luonnehtii juhlaa tarkkaan järjestetyksi näytökseksi.

Omanlaisensa näytelmä oli hänen mukaansa myös presidentti Vladimir Putinin puhe, jota seurasi Kremlissä tänään Venäjän politiikan kerma ja videoiden välityksellä muu maailma.

Putin viestitti puheessaan, että ”nyt käydään sotaa kaikin keinoin, ei pelkästään Ukrainaa vaan myös länttä vastaan”.

Riemunkiljahduksia MTV:n Seitsemän uutisissa vieraillut Kangaspuro ei kansalta odota.

– En odota sellaista kannatuksen nousua ja riemunkiljahduksia, kuin tapahtui Krimin liittämisen jälkeen. Tämä sota on mennyt huonosti, Venäjälle toki. Heillä ovat isot valloitetut alueet, jotka nyt pyritään vakiinnuttamaan Venäjän vallan alle liittämällä ne virallisesti Venäjään.

– Mutta venäläisten elämä käy raskaammaksi ja vainotoimenpiteet ovat suuria ja väki pakenee rekrytointeja. Venäjä on entistä jakaantuneempi vähintäänkin.

20.01: Nato tuomitsee Venäjän laittoman maankaappauksen Ukrainassa

Sotilasliitto Nato tuomitsee Venäjän ilmoituksen liittää itseensä neljä Ukrainalta valtaamaansa aluetta. Asiasta kertoi pääsihteeri Jens Stoltenberg tänään tiedostustilaisuudessa.

Stoltenbergin mukaan kyseessä on laiton maankaappaus. Naton liittolaiset eivät tunnusta eivätkä tule tunnustamaan mitään näistä alueista osana Venäjää, Stoltenberg sanoi.

Ukraina ilmoitti aiemmin tänään hakevansa nopeutettua liittymistä sotilasliittoon. Stoltenberg muistutti, että päätös jäsenyydestä edellyttää kaikkien 30 liittolaisen yksimielisyyttä.

17.56: Yhdysvallat ilmoitti uusista "vakavista" pakotteista Venäjälle

Yhdysvallat aikoo asettaa uusia merkittäviä pakotteita venäläisviranomaisille sekä Venäjän puolustusteollisuudelle sen jälkeen, kun Venäjä ilmoitti liittävänsä itseensä laittomasti valtaamiaan Ukrainan alueita. Asiasta kertoo Valkoinen talo tiedotteessaan.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden tuomitsi Venäjän toiminnan "petollisena" ja sanoi Venäjän rikkovan kansainvälistä lakia sekä polkevan YK:n peruskirjaa.

Valkoisen talon tiedotteessa varoitetaan myös seurauksista valtioille, jotka tukevat Venäjää yrityksissä liittää itseensä Ukrainan alueita.

17.53: Venäjä nopeuttaa kansalaisuuden saantia asevoimiin liittyneille ulkomaalaisille 

Venäjä yrittää houkutella ulkomaalaisia asevoimiensa riveihin nopeuttamalla maan kansalaisuuteen johtavaa prosessia. Presidentti Vladimir Putinin hyväksymän asetuksen mukaan nopeutettuun käsittelyyn ovat oikeutettuja ne ulkomaiden kansalaiset, jotka ovat palvelleet Venäjän asevoimissa vähintään kuusi kuukautta.

Nopeutettu käsittely koskee myös niitä ulkomaalaisia, jotka ovat haavoittuneet ennen puolen vuoden määräajan täyttymistä niin pahasti, etteivät voi enää palata riviin.

17.47: Pekka Toveri kommentoi Putinin puhetta: "Sekaisin kuin sinkkiämpäri ei enää riitä kuvaamaan"

Puolustusvoimien pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri on kommentoinut Venäjän presidentti Vladimir Putinin pitämää linjapuhetta ja miehitettyjen ukrainalaisalueiden liittämisseremoniaa. Toveri toteaa Twitterissä Putinin elävän lume-maailmassa, jota ei riitä kuvaamaan edes sanonta "Sekaisin kuin sinkkiämpäri". 

Toveri kirjoittaa, että sota ei näytä menevän Venäjän kannalta hyvin, kun maalla on halukkuutta neuvotteluihin.  Toveri myös uskoo ukrainalaisten "antavan Putinille syntymäpäivälahjan" vapauttamalla Lymanin kaupungin.

17.20: Zelenskyi: Ukraina hakee virallisesti Naton jäsenyyttä

Ukraina aikoo hakea Natolta nopeutettua liittymistä sotilasliittoon, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Hänen mukaansa Ukraina on jo todistanut soveltuvuutensa Naton jäseneksi.

Ukraina myös kieltäytyy neuvottelemasta Venäjän kanssa niin kauan kuin Vladimir Putin on Venäjän presidentti, Zelenskyi lisäsi.

Zelenskyi puhui sen jälkeen, kun Putin ja neljän Ukrainan alueen nukkejohtajat olivat allekirjoittaneet Moskovassa sopimukset, joiden mukaan alueet liittyisivät Venäjään. Sopimuksilla ei ole kansainvälisoikeudellista pätevyyttä eikä kyseisten alueiden asema siten muutu miksikään.

Tekstiä täydennetty kello 17.52.

17.08: Niinistö: Rauhaa on tavoiteltava uupumatta 

Presidentti Sauli Niinistön mukaan YK ja Etyj ovat kohdanneet Venäjän hyökkäyssodan aikana vakavia vaikeuksia. Järjestöjä tarvitaan kuitenkin tulevassa sodan jälkeisessä maailmassa.

Ulkopoliittisen instituutin järjestämässä turvallisuuspoliittisessa foorumissa puhunut presidentti sanoi pitävänsä keskeisen tärkeänä sitä, että järjestöjä edelleen vahvistetaan tulevan turvallisuusjärjestelmän perustana. 

Samalla on pohdittava, tarvitaanko nykyisten järjestelmien rinnalle jotakin aivan uutta.

Niinistö korosti, että rauha on kestävän turvallisuuden perustava tekijä. Sen tavoitteen saavuttamiseksi on ponnisteltava uupumatta ja kaihtamatta myöskään tuloksettomiksi osoittautuvia yrityksiä. 

16.15: Suomen valtionjohto tuomitsee Venäjän alueliitokset

Suomen valtionjohto tuomitsee Venäjän ilmoituksen Ukrainan alueiden laittomasta liittämisestä Venäjään.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta keskustelivat tänään Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa ja Euroopan turvallisuustilanteesta.

– Suomi tuomitsee jyrkästi Venäjän ilmoituksen, jonka mukaan Venäjä liittää laittomasti itseensä valtaamiaan Ukrainan alueita. Alueilla järjestetyt tekaistut ”kansanäänestykset” loukkaavat Ukrainan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta sekä YK:n peruskirjaa, Valtioneuvoston kanslia kertoo tiedotteessaan.

– Suomi ei tule tunnustamaan minkään Ukrainan alueen laitonta liittämistä Venäjään ja vastaa Venäjän toimiin osana Euroopan unionia. Suomi jatkaa vahvaa tukeaan Ukrainalle niin kauan kuin on tarpeen. 

16.12: Putin syytti puheessaan "anglosakseja" Nord Stream -kaasuputkien sabotoinnista

Putin kertasi puheessaan myös lännen siirtomaahistoriaa ja alleviivasi sitä, että Yhdysvallat on ainoa maa, joka on koskaan käyttänyt ydinasetta. Myös länsiliittoutuneiden tekemä Dresdenin tuhoisa pommitus toisessa maailmansodassa sai Venäjän presidentiltä oman mainintansa.

Tuoreimmista tapahtumista Putin vieritti syyn Nord Stream -kaasuputkien räjäyttämisestä lännen, tarkemmin sanojen "anglosaksien" kontolle.

16.08: Sopimukset alueiden liittämisestä allekirjoitettiin Kremlissä

Putin ja Venäjän tukemat nukkejohtajat ovat allekirjoittaneet Moskovassa sopimukset, joiden mukaan neljä Ukrainan aluetta yritetään liittää Venäjään.

Putin osoitti puheessaan sanansa lännelle ja vakuutti, että Venäjän "uusien alueiden" asukkaat ovat "ikuisesti" Venäjän kansalaisia. Ukrainan johtoa Putin kehotti lopettamaan sodan ja väitti Venäjän olevan valmis neuvotteluihin.

Kremlissä järjestetyssä tilaisuudessa oli läsnä lähes kaikki Venäjän yhteiskunnan merkkihenkilöt. 

Kansainvälinen yhteisö on jo etukäteen tuominnut yrityksen alueiden anastamisesta sekä aiemmin pidetyt valekansanäänestykset Venäjään liittymisestä.

15.56: Putinin linjapuhe päättyi – allekirjoitusseremonia alkaa

Presidentin puhe on päättynyt. Tilaisuudessa on siirrytty alueiden liittämiseen liityvien sopimusten allekirjoituksiin. 

Putinin lisäksi miehitettyjen aluiden nukkehallintojen johtajat allekirjoittavat sopimukset.

15.40: Putin väitti odotetusti Venäjän liittävän neljä ukrainalaisaluetta itseensä 

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo Venäjän liittävän itseensä neljä Ukrainan aluetta. Parhaillaan Kremlissä puhuvan Putinin mukaan asiaa koskevat asiakirjat allekirjoitetaan tänään Moskovassa. 

Voit katsoa puhetta suorana artikkelin alussa olevalta videolta. 

Kansainvälinen yhteisö on jo etukäteen tuominnut yrityksen alueiden anastamisesta sekä aiemmin pidetyt valekansanäänestykset Venäjään liittymisestä.

Liittymisväite koskee Ukrainalle kuuluvia Donetskin, Luhanskin, Zaporizhzhjan ja Hersonin alueita. Venäjä on aiemmin tunnustanut alueiden laittomat itsenäistymiset. 

Alueiden nukkehallinnot anoivat tämän jälkeen Moskovalta liittymistä Venäjään. 

15.21: Putin on aloittanut puheensa Kremlissä

Presidentti Vladimir Putinin puhe Kremlissä miehitettyjen alueiden liittämisestä on alkanut. Putinin mukaan ihmiset ovat "tehneet valintansa", ja ilmoitti Venäjään kuuluvan nyt neljä uutta aluetta.

Salissa pidettiin lyhyt hiljainen hetki "erikoisoperaatiossa" kuolleiden muistolle. 

Voit katsoa puhetta suorana artikkelin alussa olevalta videolta. 

15.09: Putinin määrä pitää pian linjapuhe miehitettyjen alueiden liittämisestä

Venäjän presidentti Vladimir Putinin on määrä "virallisesti liittää" Zaporizhzhjan, Hersonin, Donetskin ja Luhanskin miehitetyt alueet Venäjään. Putinin odotetaan pitävän puheen pian, ja yleisö on jo kerääntynyt Kremliin. 

MTV seuraa asiaa tässä artikkelissa, puhetta voit katsoa suorana artikkelin alussa olevalta videolta.

Moskovan Punaisella torilla järjestetään myöhemmin tänään juhlaseremonia liitettyjen alueiden kunniaksi.

Liitettävät alueet edustavat yhdessä noin 20:tä prosenttia Ukrainan alueesta. Länsimaat ovat todenneet, etteivät ne missään tapauksessa tunnusta valekansanäänestyksiä tai alueliitoksia.

14.32: Patriarkka Kirill ei osallistu kritisoituun liittämisseremoniaan

Venäjän ortodoksisen kirkon patriarkka Kirill, 75, on saanut koronan eikä osallistu tänään pidettävään seremoniaan, jossa neljä Venäjän miehittämää ukrainalaisaluetta on määrä liittää virallisesti osaksi Venäjää.

Patriarkka Kirill tunnetaan presidentti Vladimir Putinin vankkana tukijana. Sunnuntaina pitämässään saarnassa hän sanoi, että Ukrainassa kuolevat venäläissotilaat pääsevät taivaaseen.

13.48: Venäjä ei osaa määritellä "tunnustamiensa" Ukrainan alueiden tarkkoja rajoja 

Venäjä on jo tunnustanut yksipuolisesti neljän ukrainalaisalueen itsenäisyyden, vaikkei se kykene määrittelemään "tunnustamiensa" alueiden tarkkoja rajoja. 

Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan Zaporizhzhjan ja Hersonin alueiden rajojen tarkkaa sijaintia täytyy vielä "selvittää".  

Luhanskin ja Donetskin osalta Peskov sanoo Venäjän tunnustaneen alueiden itsenäisyyden vuoden 2014 rajojen mukaisesti. Todellisuudessa Venäjä ei tällä hetkellä pidä alueita kokonaan sotilaallisesti hallussaan.

Presidentti Vladimir Putinin odotetaan väittävän myöhemmin tänään Venäjän liittäneen kyseiset neljä aluetta itseensä valekansanäänestysten tuloksiin viitaten

13.47: Zaporizhzhjan iskun uhriluvut nousseet

Venäjän tekemässä iskussa humaanitääriseen saattueeseen Zaporizhzhjassa on kuollut ainakin 25 ihmistä ja haavoittunut noin 50.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on hyökännyt kovasanaisesti Venäjää vastaan iskun jälkeen.

– Vain sellaiset terroristit, joilla ei pitäisi olla mitään sijaa sivistyneessä maailmassa, voivat tehdä tällaista. Vihollinen raivoaa ja etsii kostoa meidän päättäväisyytemme ja omien epäonnistumisiensa vuoksi. Se tuhoaa rauhanomaisia ukrainalaisia, koska se menetti kaiken inhimillisen jo aikoja sitten. Verenjanoiset saastat. Tulette vielä vastaamaan jokaisesta menetetystä ukrainalaiselämästä, Zelenskyi kirjoitti brittilehti Guardianin mukaan. 

13.08: Venäjän joukot ovat Lymanissa "pahassa paikassa"

Ukrainan sodan kartoilla katseet ovat kääntyneet kohti Lymanin kaupunkia, jota Venäjä on miehittänyt toukokuussa lähtien. 

Ukrainan sotaa ylläpitävän Emil Kastehelmen mukaan Venäjän joukot ovat "pahassa paikassa".

– Avoimien lähteiden perusteella siellä on venäläisillä taisteluarvoltaan heikompia osastoja. Sekä miehistö- että kalustopuutetta. 

– Lymanin kaupungista pidetään silti kiinni, vaikka tässä alkaa olemaan hiljalleen saarrostusuhka.

Reutersin mukaan myös separatistijohtaja Denis Pušilin on kertonut Venäjän joukkojen olevan osittain saarrettu.

Lue lisää aiheesta täältä

12.52: Kreml: Hyökkäys liitettyä aluetta vastaan on hyökkäys Venäjää vastaan

Reutersin mukaan Kreml on sanonut tänään tulkitsevansa hyökkäykset sen liittämiä alueita vastaan aggressioina Venäjää vastaan. 

Venäjä aikoo tänään virallisesti liittää Donetskin, Luhanskin, Zaporizhzhjan ja Hersonin itseensä. Kremlin tiedottaja Dmitry Peskov sanoi lisäksi, että Venäjä aikoo liittää itseensä myös alueiden osia, jotka eivät ole sen hallinnassa. 

12.34: Videot näyttävät tuhon ohjusiskun jäljiltä Zaporizhzhjassa

Ainakin 23 on kuollut ja 28 loukkaantunut iskussa humanitääriseen kulkueeseen Zaporizhzhjan kaupungin laitamilla. Ukrainalaisviranomaisten mukaan ohjusiskun tekijä on Venäjä.

Ukrainalaisviranomaisten mukaan kaikki uhrit ovat siviilejä.

Uutistoimisto Reutersin välittämällä silminnäkijävideolla näkyy siviilivaatteissa olevia ruumiita autoissa ja autojen vierellä.

Autoletkassa olevien autojen ikkunat ovat suurimmaksi osaksi rikkoutuneet räjähdyksen voimasta. Maassa näkyy myös suuri kuoppa ohjuksen jäljiltä.

Voit katsoa videon paikan päältä alapuolelta. Huomaathan, että sisältö voi järkyttää joitain katsojia.

1:38

12.17: EU-ministerivaliokunta: EU:n tulee olla jatkossakin valmis lisäämään pakotteita 

Hallituksen EU-ministerivaliokunta on linjannut tänään Suomen kannan Euroopan komission ja ulkosuhdehallinnon esityksiin kahdeksanneksi pakotepaketiksi Venäjää kohtaan.

Sen mukaan Suomi pitää tärkeänä, että EU jatkaa vahvaa, tehokasta ja yhtenäistä vastaamista Venäjän sotilaalliseen hyökkäykseen Ukrainassa..

Suomi katsoo myös, että EU:n tulee olla jatkossakin valmis lisäämään pakotteita Venäjää kohtaan tilanteen vaatiessa.

Uusinta pakotepakettia valmistellaan osana unionin vastausta Venäjän miehittämillään alueilla toteuttamiin valekansanäänestyksiin.

11.27: Liz Truss: Emme tule koskaan tunnustamaan Ukrainan osia osaksi Venäjää

Britannian pääministeri Liz Truss sanoo, ettei maa tule koskaan tunnustamaan Donetskia, Luhanskia, Hersonia ja Zaporizhzhjaa osaksi Venäjää.

– Putinin ei voida antaa muuttaa kansainvälisiä rajoja raa'alla voimalla. Varmistamme, että hän häviää tämän laittoman sodan, Truss sanoi tänään lausunnossaan.

11.10: Ria Novosti: Venäjän nukkehallinnon virkamies kuoli Ukrainan tekemässä ohjusiskussa 

Venäläisen nukkehallinnon virkamies on kuollut Ukrainan joukkojen tekemässä iskussa Hersonissa, kertoo Venäjän valtion omistama Ria Novosti -uutistoimisto perjantaina.

Uutistoimiston mukaan Venäjän alueelle asettama varaturvallisuuspäällikkö kuoli ohjusiskussa Hersonin keskustassa.

Eteläisessä Ukrainassa sijaitsevaa Hersonia ollaan liittämässä osaksi Venäjää. Donetskin, Luhanskin, Zaporizhzhjan ja Hersonin sulauttamisen verukkeena toimivat tiistaina päättyneet valekansanäänestykset.

Länsimaat ja Ukraina eivät tunnusta valekansanäänestyksiä tai alueliitoksia.

10.26: Ukrainassa ainakin 23 kuollut Venäjän iskussa Zaporizhzhjassa 

Ukrainassa ainakin 23 ihmistä on kuollut ja 28 haavoittunut Venäjän iskussa humanitääriseen saattueeseen Zaporizhzhjassa maan eteläosassa, kertovat alueviranomaiset.

Alueen kuvernöörin Telegram-viestipalvelussa antaman tiedon mukaan kaikki uhrit olivat paikallisia siviilejä.

Brittilehti Guardianin mukaan Venäjä käytti iskussa S-300 -ilmatorjuntaohjuksia. Ohjukset osuivat markkinapaikalle, jonne saattue oli pysähtynyt.

7.56: Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola kehottaa pitämään mielessä Yhdysvaltain entisen presidentin George W. Bushin "tehtävä suoritettu" -puheen Irakin sodan ajoilta Venäjän presidentin Vladimir Putinin puhuessa tänään.

– Viime aikoina Venäjän sota on edennyt tappiosta toiseen. Mutta puheiden tasolla asiat on mahtipontisen hyvin, Aaltola sanoo.

5.56: YK:n turvallisuusneuvosto äänestää Venäjän valekansanäänestyksien tuomitsemisesta

YK:n turvallisuusneuvoston on määrä äänestää tänään Venäjän Ukrainassa pitämät valekansanäänestykset tuomitsevasta päätöslauselmasta. Asiasta kertoo neuvoston tämänhetkinen puheenjohtajamaa Ranska.

Päätöslauselman luonnos on Yhdysvaltain ja Albanian käsialaa. Luonnoksen sisältöä ei ole vielä julkistettu, mutta tiedossa on jo, ettei asiakirja tule läpäisemään äänestystä Venäjän veto-oikeuden vuoksi.

Päätöslauselma voidaan kuitenkin viedä tämän jälkeen äänestettäväksi YK:n yleiskokoukseen.

Venäjä väittää, että sen neljällä ukrainalaisalueella toteuttamissa valekansanäänestyksissä äänestäneistä yli 90 prosenttia kannatti alueiden liittämistä Venäjään. 

5.51: Neljä Venäjän miehittämää ukrainalaisaluetta liitetään tänään virallisesti osaksi Venäjää

Donetskin, Luhanskin, Zaporizhzhjan ja Hersonin sulauttamisen verukkeena toimivat tiistaina päättyneet valekansanäänestykset. Venäjä väittää, että yli 90 prosenttia äänestäjistä kannatti Ukrainan jättämistä.

Presidentti Vladimir Putinin on määrä pitää juhlatilaisuudessa linjapuhe ja tavata Venäjän liitosalueille nimittämät nukkejohtajat.

Liitettävät alueet edustavat yhdessä noin 20:tä prosenttia Ukrainan alueesta. Länsimaat ovat tehneet selväksi, että ne eivät missään tapauksessa tunnusta valekansanäänestyksiä tai alueliitoksia

Torstain seuranta-artikkelin löydät täältä.

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja