Mika Aaltola: Venäjällä käynnissä epätoivoinen yritys säilyttää asemansa – "On luvassa valtaspektaakkeli"

7:02
Katso videolta keskiviikon viimeisimmät tiedot Ukrainan tilanteesta.

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan mukaan Venäjä yrittää viime viikkojen toimillaan käntää katseet pois huonosti sujuvasta sodasta Ukrainassa.

Aaltola kirjoittaa Twitterissä, miten Venäjä yritti ”häikäisevää kampanjaa” Ukrainassa keväällä, mutta epäonnistui.

– Nyt savijaloin seisoen yritetään samaa. Erilaisia Mainilan laukauksia, isoja julistuksia, tekoäänestyksiä, Aaltola kirjoittaa.

Näillä Aaltola viittaa Nord Stream -kaasuputkien sabotointiin, jonka tekijäksi Venäjää laajasti epäillään, osittaisen liikekannallepanon julistamiseen sekä Ukrainassa miehitettyjen alueiden lavastettuihin kansanäänestyksiin.

– Häikäise ja shokeeraa pyrkii tuottamaan heijasteita ja illuusioita. Huomio pyritään kääntämään pois siitä, että Venäjän sota, jonka piti olla helppo, sujuu huonosti.

Aaltolan mukaan Venäjä on menettänyt arvostuksensa muiden valtioiden silmissä. Nyt se tähtää epätoivoiseen yritykseen säilyttää asema ainakin omien kansalaisten silmissä, jotka yrittävät paeta Venäjältä.

– On luvassa siis valtaspektaakkeli, joka pyrkii pelottamaan meitä hyväksymään Venäjän vaateita. Venäjä elehtii uhmakkaasti laajalla rintamalla.

Aaltola peräänkuuluttaa kylmäpäisyyttä uhmakkaan Venäjän kanssa. Hänen mukaansa provokaatiot on hyvä tunnistaa, sillä Venäjä saattaa houkutella ansoihin.

– Ei ole syytä kuitenkaan ylenkatsoa Venäjää. Sillä on resurssinsa. Ne pitää tunnistaa. Se kykenee erityisesti kansainvälisillä merialueille erilaisin harmein vaikeuttamaan elämää laajasti. Venäjä on ahdingossa, eli se kykyjä ei saa yliarvioida, mutta sillä on tilaisuutensa.

"Pyritään luomaa kuvaa itsemurhaisesta missiosta"

Asiantuntijat ovat arvioineet, että kaasuputkien sabotoinneilla Venäjä halunnee suoran energialla kiristämisen lisäksi aiheuttaa huolta sen kyvykkyydestä iskeä myös muihin kohteisiin Euroopassa.

Viime aikoina muun muassa presidentti Vladimir Putin on avoimesti puhunut Venäjän taistelevan länttä vastaan.

Myös Venäjän sisäpoliittisiin, ulkoapäin katsottuna uhkarohkeilta vaikuttaviin peliliikkeisiin on suhtauduttava varauksella.

– Se ottaa käyttöönsä kaikki valtansa rippeetkin. Keskeistä juonelle on se, että olemme valmiita vaikka romahtamaan, että voisimme uhmata länttä. Pyritään luomaan kuvaa jopa itsemurhaisesta missiosta, jotta pelkoa ja kunnioitusta löytyisi. Maltti on tämän edessä hyvä säilyttää, Aaltola kirjoittaa.

Katso myös: Strategian opettaja: Ukrainasta liitettävät osat voivat muodostua Venäjälle taakaksi

6:29

Aaltolan mukaan Venäjän potentiaalisessa voimakkuudessa on pitkälti kyse sen kyvystä provosoida. Hänen mukaansa piruja ei pidä nähdä kaikkialla, koska se voi olla yksi Venäjän tarkoitusperistä.

– Kaiken kaikkiaan paine Ukrainassa on keskeistä. Siellä Venäjän huono menestys pitää sen poissa rajoiltamme. Eurooppa on ajautumassa konfliktiin. Myös pidemmällä aikavälillä pitää kyvykkyyden olla kunnossa. Sodan täysin poissulkeminen skenaarioista ei ole enää mahdollista.

Katso myös: Nord Stream -kaasuputket vuotavat Itämeren pohjassa – asiantuntija arvioi, mikä tilanne on nyt

6:43

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja