MTV seurasi sotaa keskiviikkona 28. syyskuuta

3:18
Tilanne Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainaan elää nopeasti – katso tästä keskiviikon viimeisimmät käänteet

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 28. syyskuuta 2022. Eilisen seuranta löytyy täältä.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


 • Putin ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta keskiviikkona 21.9.
 • Arviolta 200 000 palvelusikäistä miestä on paennut Venäjältä viikon aikana
 • Donetskissa, Luhanskissa, Hersonissa ja Zaporizhzhjassa järjestettiin "kansanäänestykset" Venäjään liittymisestä
 • Ennakkotietojen mukaan valtaosa on äänestänyt liittymisen puolesta
 • Kansanäänestykset on kansainvälisesti tuomittu laittomiksi ja vilpillisiksi
 • Venäjän presidentti Vladimir Putinin odotetaan kertovan alueiden liittämisestä lähipäivinä
 • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Sodan seuraaminen jatkuu uudessa artikkelissa, jonka löydät täältä

23.07: Yhdysvalloilta 1,1 miljardin dollarin asepaketti Ukrainalle

Reutersin mukaan Yhdysvaltojen antama 1,1 miljardin dollarin asepaketti sisältää 18 HIMARS-raketinjärjestelmää, niihin liittyviä ammuksia sekä erilaisia lennokkien torjunta- ja tutkajärjestelmiä.

Asepaketti sisältää myös muun muassa satoja ajoneuvoja, kymmeniä kuorma-autoja ja perävaunuja raskaan kaluston kuljettamiseen sekä kaksi tutkaa, joilla seurataan miehittämättömiä ilmajärjestelmiä.

20.32: Mika Aaltola peräänkuuluttaa malttia Venäjän provosointiyritysten kanssa

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola kirjoittaa Twitterissä, miten Venäjä yritti ”häikäisevää kampanjaa” Ukrainassa keväällä, mutta epäonnistui.

– Nyt savijaloin seisoen yritetään samaa. Erilaisia Mainilan laukauksia, isoja julistuksia, tekoäänestyksiä, Aaltola kirjoittaa.

Näillä Aaltola viittaa Nord Stream -kaasuputkien sabotointiin, jonka tekijäksi Venäjää laajasti epäillään, osittaisen liikekannallepanon julistamiseen sekä Ukrainassa miehitettyjen alueiden lavastettuihin kansanäänestyksiin.

Venäjän sisäpoliittisiin, ulkoapäin katsottuna uhkarohkeilta vaikuttaviin peliliikkeisiin on suhtauduttava varauksella.

– Se ottaa käyttöönsä kaikki valtansa rippeetkin. Keskeistä juonelle on se, että olemme valmiita vaikka romahtamaan, että voisimme uhmata länttä. Pyritään luomaan kuvaa jopa itsemurhaisesta missiosta, jotta pelkoa ja kunnioitusta löytyisi. Maltti on tämän edessä hyvä säilyttää, Aaltola kirjoittaa.

19.40: Moskovan Punaiselle torille alettu rakentaa lavaa mahdollisesti Putinin puhetta varten

Moskovan Punaiselle torille on jo alettu rakentaa suurta lavaa, jonka lavasteissa toivotetaan Ukrainan miehitetyt alueet tervetulleeksi osaksi Venäjää.

Presidentti Vladimir Putinin odotetaan ilmoittavan Donetskin, Luhanskin, Hersonin ja Zaporizhzhjan liittämisestä Venäjään lähipäivinä. Epävirallisten tietojen mukaan tämä tapahtuisi perjantaina.

Kremlin edustalla Punaisella torilla kuvattiin keskiviikkona suurehkon lavan rakennustöitä.

– Donetsk, Luhansk, Zaporizhzhja, Herson – yhdessä ikuisesti, lavaa koristavissa kylteissä lukee.

Ei ole varmaa, mitä varten lavaa rakennetaan, mutta sen arvellaan liittyvän mahdolliseen Putinin puheeseen, jossa hän julistaa nämä alueet osaksi Venäjää.

Katso lisää videolta: 

1:49

19.30: EU esittää uusia pakotteita Venäjälle

EU-komissio esittää kahdeksannessa pakotepaketissaan muun muassa erilaisia vienti- ja tuontikieltoja, hintakattoa venäläiselle öljylle sekä uusia henkilöpakotteita. Pakotepaketin esittelivät tiedotustilaisuudessa komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja EU:n ulkopolitiikkaa johtava Josep Borrell.

Vienti- ja tuontikielloilla on tarkoitus iskeä muun muassa sotilasteollisuuden toimintaan. Ne liittyvät esimerkiksi ilmailuun, elektronisiin komponentteihin sekä kemikaaleihin.

Komission puheenjohtaja von der Leyen sanoi myös, että tuoreimmassa paketissa luodaan oikeusperusta venäläisen öljyn hintakatolle. Puhuessaan hän ei kuitenkaan mennyt teknisiin yksityiskohtiin hintakaton toiminnasta, mutta totesi sen koskevan kolmansia eli EU:n ulkopuolisia maita.

Henkilöpakotteet puolestaan liittyvät muun muassa venäläisiin, jotka ovat toimineet Venäjän laittomasti miehittämillä alueilla, järjestäneet laittomia kansanäänestyksiä tai ovat tukeneet Venäjän sotaa esimerkiksi tarjoamalla sotilastarvikkeita tai aseita tai muun muassa rekrytoimalla sotilaita. Niin ikään mukana on väärän tiedon levittäjiä ja rahoitusta tarjonneita.

Lisäksi tarkoitus on luetteloida henkilöitä, jotka pyrkivät kiertämään pakotteita. Tällaiselle listaukselle voisi päätyä esimerkiksi ostamalla unionin alueelta tavaroita ja toimittamalla niitä Venäjälle. 

Jäsenmailta vaaditaan yksimielisyyttä ennen kuin komission ehdotus uudesta pakotepaketista voidaan laittaa toimeen.

17.25: Pohjois-Ossetia rajoittaa liikennettä Gerogian rajalla

Venäjään kuuluvan Pohjois-Ossetian viranomaiset ilmoittivat rajoittavansa autoliikennettä alueelleen, joka rajoittuu Georgian rajaan. Ilmoitus tuli sen jälkeen, kun kymmenettuhannet venäläiset ovat paenneet rajan yli välttääkseen osittaisen liikekannallepanon.

Pohjois-Ossetian johtaja Sergei Menjailo kertoi viestipalvelu Telegramissa asettaneensa alueen hälytystilaan.

Aiemmin tänään Venäjän hallitus ilmoitti, ettei passeja enää myönnetä niille, joita maan liikekannallepano koskee.

Venäjältä on viime päivinä paennut eri arvioiden mukaan peräti 200  000 ihmistä naapurimaihin. Lähteneiden tarkka määrä ei ole tiedossa.

Päivitetty pidempi versio tekstistä 19.26

17.23 Venäjän pyrkimys liittää osia Ukrainasta itseensä voi muodostua sille taakaksi

Näin arvioi MTV Uutiset Livessä vieraillut Maanpuolustuskorkeakoulun strategian opettaja Antti Pihlajamaa.

16.20: Kreml tarkensi "osittaisen liikekannallepanon" määritelmää – koskettaa myös kaksoiskansalaisia

Venäjän valtion uutistoimisto RIA Novosti julkaisi poimintoja uusista tarkennuksista.

Tarkennuksia on tehty muun muassa matkustusrajoituksiin, kertoo venäjänkielinen BBC.

– Palvelusikäisiä miehiä ei rajoiteta millään tavoin poistumasta maasta tai alueeltaan. Kuitenkin heiltä, jotka on jo kutsuttu palvelukseen, voidaan evätä passin myöntäminen.

Määritelmässä on tarkennettu kutsuntojen koskevan myös kaksoiskansalaisia.

Yhdysvaltojen Moskovan-suurlähetystö varoitti kansalaisiaan asiasta aiemmin keskiviikkona ja kehotti poistumaan Venäjältä välittömästi.  

15.25: Donetskin nukkehallinnon johtaja lupaa uuden operatiivisen vaiheen alkavan

Donetskin "kansantasavallan" nukkejohtaja Denis Pushilin lupaa uuden vaiheen alkavan taisteluissa ”kansanäänestysten” jälkeen.

– Koko Donetskin kansantasavalta – sen perustuslaillisissa rajoissa – tullaan vapauttamaan, Pushilin sanoi venäläisen TASS-uutistoimiston mukaan.

Ukrainan hallussa on tällä hetkellä noin 40 prosenttia koko Donetskin alueesta. Venäjä julisti jo keväällä Donbasin alueen, mukaan lukien Donetskin, vapauttamisen päätavoitteekseen siirtyessään ”operaation seuraavaan vaiheeseen”.

Miehitetyillä alueilla järjestettyjen "kansanäänestysten" ennakkotulosten mukaan yli 90 prosenttia kannattaisi Venäjään liittymistä. Äänestykset on tuomittu laajasti vilpillisiksi ja laittomiksi.

Venäläisen oppositiomedia Meduzan mukaan Pushilin aikoo nyt matkustaa Moskovaan "suorittaakseen laillisen prosessin loppuun". Luhanskin separatistijohtaja Leonid Pasechnik matkustaa Moskovaan samalla asialla lähitulevaisuudessa.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin odotetaan kertovan miehitettyjen alueiden liittämisestä perjantaina, kun hänen on epävirallisten tietojen mukaan määrä puhua maan parlamentille.

15.12: Yhdysvallat kehottaa kansalaisiaan poistumaan Venäjältä välittömästi

Yhdysvaltain Moskovan-suurlähetystö pyytää kansalaisiaan lähtemään Venäjältä välittömästi ja kehottaa välttämään matkustusta maahan.

– Yhdysvaltain kansalaisten ei kannata matkustaa Venäjälle, ja he, jotka asuvat tai matkustavat siellä tällä hetkellä, kannattaa lähteä välittömästi, kun kaupallisia matkustusvaihtoehtoja on yhä saatavilla, suurlähetystö kirjoittaa tiedotteessaan.

Suurlähetystö pelkää, etteivät venäläisviranomaiset huomioi mahdollisia kaksoiskansalaisuuksia ja estää heitä poistumasta maasta, ja mahdollisesti kutsuu heidät palvelukseen. Heiltä saatetaan myös evätä pääsy konsulaattipalvelujen pariin.

14.50: Venäjä ei myönnä enää passeja niille, joita liikekannallepano koskee

Venäjä ei myönnä enää passeja niille, joita maan liikekannallepano koskee, maan hallitus kertoo.

Venäjältä on viime päivinä paennut eri arvioiden mukaan peräti 200  000 ihmistä naapurimaihin. Lähteneiden tarkka määrä ei ole tiedossa.

Venäläisten joukkopako maasta on kiihtynyt sen jälkeen, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin julisti "osittaisen mobilisaation" viikko sitten.

14.27: Värväyskeskusten tuhopoltot jatkuvat Venäjällä

Venäjänkielisen BBC:n mukaan viime yönä puolustusvoimien värväyskeskus eli komissariaatti sytytettiin tuleen Vladivostokissa.

BBC:n mukaan tuntematon henkilö rikkoi komissariaatin ikkunan ja heitti sisään polttopullon. Kukaan ei loukkaantunut.

Kymmeniä puolustusvoimien toimitiloja ja hallintorakennuksia on sytytetty tuleen helmikuun jälkeen Venäjällä. Tuhopoltot ovat kuitenkin kiihtyneet viimeisen viikon aikana osittaisen liikekannallepanon julistamisen jälkeen. BBC:n mukaan viime viikon keskiviikon 21. syyskuuta jälkeen tuhopolttoja on raportoitu yhteensä 18 ympäri maata.

Katso myös: Aseet ruosteessa, sotilaat humalassa, komentajaa ammuttu: Putinin liikekannallepanon sakkaus näkyy somevideoilla

1:24

13.21: Luhansk ja Herson pyysivät jo Putinilta liittymistä Venäjään 

Ukrainalle kuuluvan Luhanskin alueen Venäjän tukema nukkejohtaja Leonid Pasetshnik on esittänyt presidentti Vladimir Putinille pyynnön alueen liittämisestä Venäjään.

Hieman myöhemmin samansisältöisen pyynnön kertoi esittäneensä myös eteläisen Hersonin alueen Venäjä-mielinen johtaja Vladimir Saldo.

– Ottaen huomioon tasavallan väestön päätöksen kansanäänestyksessä, pyydämme teitä harkitsemaan Luhanskin kansantasavallan liittämistä osaksi Venäjän federaatiota, Pasetshnikin lausunnossa sanottiin.

Saldo oli omassa lausunnossaan runollisempi.

– Kansalaisemme tekivät historiallisen päätöksen ja päättivät liittyä osaksi Venäjän federaation monikansallista väestöä, missä kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia keskenään ja lain edessä, Saldo sanoi sosiaalisessa mediassa julkaistussa lausunnossaan.

Kaikkiaan neljällä Venäjän osin miehittämällä Ukrainan alueella järjestettiin eilen päättyneet valekansanäänestykset Venäjään liittymisestä. "Kansanäänestysten" virallisten mutta valheellisten tulosten mukaan reilusti yli 90 prosenttia äänestäneistä olisi kannattanut eroa Ukrainasta.

Lisätty pidempi versio tekstistä kello 13.45.

Katso myös: Mikä on Venäjän järjestämien "kansanäänestysten" merkitys sodalle? "Putin nosti panoksia"

1:47

11.42: Venäjä tulitti ohjuksilla Harkovaa, tuhannet ilman sähköä 

Ukrainassa Venäjän ohjusiskut Harkovaan viime yönä ovat katkaisseet sähköt yli 18 000 kotitaloudelta Harkovasta ja sen ympäristöstä, kertoivat paikallisviranomaiset.

Viranomaisten mukaan Venäjä käytti iskuissa S-300-ilmatorjuntaohjuksia. Länsimaiden mukaan Venäjällä ei ole riittävästi maataisteluihin tarkoitettuja ohjuksia jäljellä, joten se joutuu käyttämään ilmatorjuntaohjuksia.

Ohjusiskun ei kerrottu aiheuttaneen henkilövahinkoja, mutta se tuhosi täysin sähkömuuntamon ja vahingoitti rautatien ratapihaa ja toimistotiloja.

Viikko sitten Venäjä iski niin ikään Harkovassa rahtiliikenteeseen käytettävään ratapihaan ja sen lähellä sijaitseviin asuintaloihin. 

11.23: Ukraina vaatii länsimaita kiristämään Venäjän pakotteita ja lähettämään Ukrainalle heti lisää aseapua 

Ukraina vaatii länsimaita kiristämään edelleen Venäjän pakotteita ja lisäämään välittömästi sotilasapuaan Ukrainalle Venäjän miehitetyillä alueilla järjestämien valekansanäänestysten takia.

– Ukraina kehottaa EU:ta, Natoa ja G7-maita heti lisäämään Venäjän painostamista, mihin kuuluvat myös uudet, tiukat pakotteet. Samalla sotilasapua Ukrainalle tulisi merkittävästi lisätä, Ukrainan ulkoministeriön lausunnossa sanotaan.

Ukrainan sotilasavun toivelistalla olivat "tankit, hävittäjät, panssariautot, pitkän kantaman tykit sekä ilmatorjunta- ja ohjuspuolustuskalusto".

EU tuomitsi tänään kovin sanoin "laittomat kansanäänestykset ja niiden väärennetyt tulokset".

– Tämä on jälleen yksi Ukrainan suvereniteetin ja alueellisen koskemattomuuden loukkaus, mihin liittyvät järjestelmälliset ihmisoikeuksien loukkaukset, unionin ulkosuhteista vastaava Josep Borrell sanoi.

Valekansanäänestysten alustavat tulokset näyttävät odotetusti valtaisaa kannatusta Venäjään liittymiselle. Donetskissa Venäjä-mieliset paikallisviranomaiset väittävät äänestäjistä yli 99 prosentin kannattaneen alueen liittämistä Venäjään.

Zaporizhzhjassa luvun väitettiin olevan yli 93 prosenttia, Hersonissa yli 87 prosenttia ja Luhanskissa yli 98 prosenttia. Tuloksista kertovat venäläiset uutistoimistot, joiden lähteenä ovat vallattujen alueiden viranomaiset. 

7.57: Kanada asettaa uusia pakotteita Venäjän vaalihuijauksen takia

Kanadan pääministeri Justin Trudeau sanoo aikovansa määrätä uusia pakotteita Venäjälle niin sanotun kansanäänestyksen takia. 

Venäjän masinoimissa valeäänestyksissä haettiin oikeutusta sille, että Venäjä voi liittää Ukrainalta miehitettämänsä alueet itseensä.

–Kanada ei tunnusta eikä tule koskaan tunnustamaan näiden näennäisten kansanäänestysten tuloksia tai sitä, että Venäjä laittomasti liittää Ukrainan alueita itseensä, Trudeau sanoi lausunnossaan uutistoimisto Reutersin mukaan.

7.51: EU-maat erimielisiä siitä, miten Venäjältä mobilisaatiota pakeneviin tulisi suhtautua 

EU-maat ovat erimielisiä siitä, miten unionin tulisi suhtautua Venäjältä liikekannallepanoa pakeneviin ihmisiin.

Venäläisten joukkopako maasta on kiihtynyt sen jälkeen, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin julisti "osittaisen mobilisaation". Lähteneiden tarkka määrä ei ole tiedossa, mutta mediatietojen mukaan maasta on lähtenyt yli 200 000 ihmistä. 

Vaikka Venäjä itse sulkisi rajansa, EU-maat joutuvat joka tapauksessa pohtimaan, miten ne suhtautuvat EU-alueelle saapuneisiin venäläisiin, kun näiden viisumit umpeutuvat. 

Kysymys on, annetaanko venäläisille mahdollisuus hakea turvapaikkaa sotilaskarkuruuden perusteella, jos nämä sitä toivovat.

6.55: Zelenskyi: Ukrainalla ei ole mitään puhuttavaa Venäjän nykyisen presidentin kanssa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi eilen tiistaina YK:n turvallisuusneuvostolle, että Ukraina ei aio neuvotella Venäjän kanssa kansanäänestysten jälkeen.

Presidentti kertoi videoviestin välityksellä, että Venäjän järjestämät näennäisäänestykset tarkoittavat sitä, ettei Ukrainalla ole mitään puhuttavaa Venäjän nykyisen presidentin kanssa.

Zelenskyin mukaan kyseessä on jälleen vain Venäjän yritys liittää Ukrainan alueita osaksi Venäjää ja valeäänestyksen lopputulos oli ennalta määritetty.

– Ihmisiä pakotettiin täyttämään papereita televisiokuvaa varten konekivääreiden edessä, presidentti sanoi.

Telegramissa julkaisemallaan videolla Zelenskyi vannoi, että Ukraina puolustaa kansalaisiaan Venäjän valtaamilla alueilla, myös Krimillä.

Keskiviikko 27.9.

19.41: Frontex: Jo 66 000 venäläistä saapunut EU-alueelle

Euroopan unionin raja- ja merivartiovirasto Frontex kertoo, että 66 000 venäläistä on saapunut EU-alueelle viimeisen viikon aikana. että Frontexin mukaan tulijamäärä on kasvanut 30 prosenttia edelliseen viikkoon suhteutettuna.  

Venäjä kertoi osittaisesta liikekannallepanosta viikko sitten keskiviikkona. Frontexin mukaan rajanylitysten määrä tulee kasvamaan entisestään, jos Venäjä kieltää maasta poistumisen sotaikäisiltä.

18.00: Kremlin mukaan 96 prosenttia kannattaa Venäjään liittymistä

Kremlin mukaan "kansanäänestyksessä" 96 prosenttia kannattaa Itä-Ukrainan miehitettyjen alueiden liittämistä Venäjään. 

Äänestyksiä on järjestetty Luhanskin, Donetskin, Zaporižžjan ja Hersonin alueilla.

Netissä on julkaistu videoita, jossa venäläiset sotilaat kiertävät aseiden ja äänestyslippujen kanssa ukrainalaisten ovilla. 

Vilpilliset äänestykset on tuomittu laajasti maailmalla.   

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja