Mainos

Suomi suosittu ihmiskaupan kohdemaa

Suomi on satojen ihmiskaupan uhrien kauttakulku- ja kohdemaa, arvioi ulkoministeriön vetämä työryhmä. Ryhmän toimintasuunnitelmaluonnos esittää Suomessa ensimmäistä kertaa kattavasti toimenpiteitä ihmiskauppaa vastaan.

Suomi on vuosittain satojen ihmiskaupan uhrien kauttakulku- tai kohdemaa, arvioi kansallista ihmiskaupan vastaista toimintasuunnitelmaa valmistellut työryhmä. Työryhmä luovutti työnsä tänään ulkoministeri Erkki Tuomiojalle, jonka jälkeen luonnos menee valtioneuvoston hyväksyttäväksi.

Työryhmän mukaan suurin osa ihmiskaupan uhreista on aikuisia nuoria naisia tai miehiä. Uhrit joutuvat usein prostituutioon tai pimeille työmarkkinoille. Työryhmän mielestä on varmaa, että Suomi toimii lapsikaupan kauttakulkumaana. Työryhmän puheenjohtaja Johanna Suurpää sanoo, että tämä ilmiö ei ole laaja, mutta tiedossa on muutamia tapauksia.

Ihmiskauppiaat pyrkivät hyötymään ihmisten kuljettamisesta maasta toisen. Matkan jälkeen uhreja käytetään hyväksi kohdemaassa. Rikolliset yrittävät naamioida toimintansa näyttämään lailliselta.

Eri ministeriöiden ja järjestöjen edustajista koostuneen työryhmän tehtävänä oli tarkastella toimenpiteitä, joilla voitaisiin tehokkaammin ehkäistä ihmiskauppaa, suojella uhreja, sekä taata heidän oikeusturvansa.

Itävalta on arvioinut, että Euroopassa ihmissalakuljetuksessa liikkuu 5 miljardia euroa vuodessa, mikä on enemmän kuin huumekaupassa. EU:n alueelle tulee Euroopan poliisiviraston Europolin arvioiden mukaan 500 000 laitonta maahantulijaa vuodessa. Järjestäytynyt rikollisuus salakuljettaa heistä puolet.

(MTV3-STT)

Suomen ja Venäjän sisäministerit lupaavat tehostaa yhteistoimintaa ihmiskaupan ja laittoman maahantulon torjumiseksi. Ministerit tapasivat tänään Petroskoissa.
(Seitsemän uutiset 31.03.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.