Mainos

Suomi haluaa lannoitetehtaan fosforipäästöt nopeasti kuriin

Suomi haluaa saada Luoteis-Venäjän Kingiseppissä sijaitsevan lannoitetehtaan valtavat fosforipäästöt nopeasti kuriin. Suomalaisasiantuntijat pohtivat tänään keinoja päästöongelman ratkaisemiseksi. Venäjälle tarjotaan yhteistyötä ja asiantuntemusta, mutta ei rahaa.

- Me tarjoamme tutkimusosaamista ja tietotaitoa käyttöön, mutta meidän ei tarvitse maksaa mitään, sanoo ympäristöministeri Ville Niinistö (Vihr.)

Keinot päästölähteen tukkimiseen yritetään löytää vielä tämän kevään aikana.

- Yrityksen ja tehtaan johto on vastuussa hankkeen rahoituksesta ja toteutuksesta. Mitä nopeammin heidät saadaan myötämieliseksi asialle, sitä nopeampi on aikataulu päästöjen vähentämiseksi. Lähikuukausina käymme keskustelua asiasta niin yhtiön johdon kuin Venäjän johtajienkin kanssa, kertoo Niinistö.

Tutkijat helmikuussa tehtaalle

Näillä näkymin Itämeren suojelukomission asiantuntijat pääsevät helmikuun alussa vierailemaan tehtaalle.

- Ohjelmassa on myös päästömittauksia. Katsomme yhdessä, mistä mittauksia tulee tehdä. Tarkoituksena on, että näytteet analysoidaan sekä venäläisessä laboratoriossa että Suomessa, kertoo projektin päällikkö Kaj Forsius Itämeren suojelukomissio Helcomista.

Tähän mennessä tehtaan omissa mittauksissa fosforipitoisuudet ovat olleet selvästi suomalaistutkijoiden mittauksia pienempiä.

- He pitävät lannoitetehtaan tuotantolinjaa modernina ja jätevedenpuhdistamoa tehokkaana. Kun he kuulivat, että päästö voi olla peräisin myös muualta tehdasalueelta, he ovat olleet paljon halukkaampia tähän keskusteluun, selittää Forsius.

Helcom kiistää viivyttelyn

Ensimmäiset mittaustulokset suurista fosforipitoisuuksista saatiin jo loppusyksystä, mutta ne kerrottiin vasta viime viikolla. Itämeren suojelukomissio kiistää viivytelleensä tulosten julkistuksessa.

- Toimimme kuten kansainvälisen organisaation kuuluukin toimia. Kun tulokset ovat selvillä, ne tulee dokumentoida ja raportoida ja käsitellä asianmukaisessa kokouksessa ennenkuin ne kerrotaan. Halusimme ensin informoida venäläisiä kollegoja, että he ovat valmiita asian kuulemiseen, selittää Forsius.

Jatkossakaan venäläisiä ei aiota painostaa toimenpiteisiin.

- Kyllä venäläisten kanssa yhteistyö on paras tapa hoitaa ympäristöä. Syyttelemällä asiat eivät yleensä etene, arvioi Ville Niinistö.

Katso Päivi Mäki-Petäjän juttu (Seitsemän uutiset 27.1.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.