Mainos

Suomi esitti tonttien ostoa Venäjältä

Suomi esittää tonttien ostoa Venäjältä. Presidentti Tarja Halonen esitteli hiljaisuudessa valmistellun aloitteen presidentti Dmitri Medvedeville tänään Helsingissä. Suomi vetoaa vastavuoroisuuteen - Venäjän kansalaiset ovat ostaneen satoja totteja vuosittain pääasiassa virkistyskäyttöönsä.

Venäjä ei kuitenkaan lupaa suomalaisille mahdollisuutta ostaa tontteja tai kiinteistöjä Venäjältä, kuten venäläiset voivat tehdä Suomessa.

Presidentti Medvedev aloitti kaksipäiväisen valtiovierailunsa puolenpäivän aikaan. Presidenttien ohella neuvotteluja käyvät myös ulkoministerit ja ulkomaankauppaministerit.

Suomen ja Venäjän presidenttien yhteisessä tiedotustilaisuudessa ei kerrottu mitään, mikä ei olisi ollut ennestään tuttua. Sitäkään ei kerrottu, mikä kansalaisia ehkä eniten kiinnostaa: mahdollisuutta ostaa maata Venäjältä, mutta Suomen ulkoministeri vahvisti asian MTV3:n uutisille.

Mutta mitä tämä tonttikauppojen vastavuoroisuuden edistäminen oikein käytännössä tarkoittaa?

- Jos Suomessa myydään tontteja ja maata, niin pitää samoilla säännöillä voida ostaa tuolta Venäjän puolelta. Tämän tasavallan presidentti nosti sitten esille Venäjän presidentin kanssa, ulkoministeri Alexander Stubb sanoo.

Venäjän laki sanoo harvinaisen selvästi, että ulkomaalaiselle ei myydä eikä vuokrata maata raja-alueelta, mutta raja-aluetta ei ole määritelty. Eli mikä tahansa tontti entisestä Suomesta voidaan tulkita raja-alueeksi eli tonttikauppa ei onnistu.

Stubbin mukaan keskusteluissa puhuttiin mm. pidempiaikaisista vuokrasopimuksista. Asiaa kuitenkin vasta valmistellaan.

Venäläiset ovat ostaneet Suomesta viime aikoina viitisen sataa tonttia vuodessa, lähinnä Itä-Suomesta ja Lapista. Suomalaisten ostointoa ei ole vielä kartoitettu.

ULKOMINISTERI STUBBIN HAASTATTELU AIHEESTA

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.