Suomi: Ei Ruotsia Emu-neuvostoon

Suomi kannattaa ajatusta Emu-maiden epävirallisesta keskusteluyhteytensä. Suomen mielestä Emun ulkopuolelle jäävillä mailla, kuten Ruotsilla, ei kuitenkaan ole asiaa neuvoston jäseniksi.

Ajatus ns. Emu-neuvostosta on alunperin Ranskan ja Saksan esitys. Siitä keskustellaan taas ensi viikolla EU:n valtiovarainministerikokouksessa.
Finanssineuvos Seppo Moisio totesi, että aloite itsessään osoitti, miksi Emu-maiden on rahaliiton käynnistyttyä luotava oma, keskinäinen keskusteluyhteys, jossa voidaan sovittaa yhteen ja pohtia talouspolitiikkaa.
Muuten pienten maiden on vaikea saada ääntään kuuluville rahaliitossa, vaan syntyy suurten maiden sisärengas.

-Tämä paperi on varoittava esimerkki. Jos kaikki euromaat eivät ole mukana käy helposti niin, että suuret sopivat asiat valmiiksi keskenään, Moisio sanoi perjantaina, EU-ministerivaliokunnan käsiteltyä asiaa.
Ulkopuolisten maiden ottaminen mukaan sotisi suomalaisnäkemyksen mukaan koko tarkoitusta vastaan. Emun ensimmäisen ryhmän ulkopuolelle jäävät maat; Ruotsi, Tanska ja Britannia, ovat toivoneet pääsyä kokouksiin mukaan, mutta Emuun menijät eivät ole innostuneet ajatuksesta.

Ei saa uhata EKP:n asemaa

Kaikille EU-maille on jo olemassa varsinainen valtiovarainministerikokous, ecofin, jossa päätökset tehdään. Sen lisäksi, euroalueen maiden on joskus tehtävä päätöksiä koskien suhteita ulkopuolisiin maihin ja valuuttoihin; esimerkiksi valuuttakurssimekanismi Erm2:n suhteen, Moisio huomautti.
Suomen mielestä komissiolla ei välttämättä pitäisi olla paikkaa neuvoston kokouksissa, koska se tekisi niistä jo liian virallisia. Komission edustus voitaisiin kutsua paikalle kun tarvetta on. Euroopan Keskuspankin johtajan taas pitäisi olla mukana, Suomi katsoo.

Emu-maiden epävirallinen neuvosto ei tee virallisia päätöksiä, eikä muutenkaan pitäisi kovin korkeaa profiilia. Ranska on pyrkinyt nostamaan neuvoston merkitystä, ja haluaisi, että EU-maiden huippukokous Luxemburgissa tekisi asiasta päätöslauselman.
Suomi ja muut EU-maat eivät ole innostuneet ajatuksesta; Emu-neuvoston liian korostettu asema vaikuttaisi pyrkimykseltä heikentää Emu-maiden yhteisen keskuspankin, EKP:n, itsenäisyyttä. Sen sijaan Suomi pitää tärkeänä, että Emu-maat luovat keskenään selkeät pelisäännöt yhteistyölleen ja toimintavoilleen.

Ainakin kokousten ajankohtaa voisi Suomen mielestä pohtia uudelleen. Esitys, että neuvosto kokoontuisi aina ennen varsinaista valtiovarainministerikokousta ei Suomen mielestä ole onnistunut; se loisi mielikuvan, että päätökset on jo tehty sisäpiirin kesken.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat