Mainos

Suomessa syntyy vuosittain 3500 keskosta

Suurimmassa vaarassa ovat alle 32. raskausviikkoa syntyneet vauvat, joista vain 60 prosenttia jää eloon. Eloonjääneistä noin 60 prosentilla ilmenee neurologisia häiriöitä.

Suomessa noin 3500 lasta syntyy ennenaikaisesti eli ennen 37. raskausviikon loppua. Suurimmassa vaarassa ovat alle 32. raskausviikkoa syntyneet, joista vain 60 prosenttia jää eloon. Eloonjääneistä noin 60 prosentilla ilmenee neurologisia häiriöitä.

- Ennenaikaisista synnytyksistä noin 40 prosenttia aiheutuu piilevästä tulehduksesta kohdussa ja lapsivedessä. Toisinaan ennenaikaisen synnytykseen johtava tulehdus saattaa olla lähtöisin jopa ientulehduksesta, sanoo professori Eeva-Marja Rutanen Helsingin Naistenklinikalta.

Vammautumisen vaara on suurempi lapsilla, joilla on jo kohdussa saatu infektio.

- Infektioita aiheuttavat bakteerit ovat usein samoja, joita löytyy emättimestä niin sanotun bakteerivaginoosin yhteydessä. Tulehdus saattaa nousta emättimestä kohtuun jo alkuraskauden aikana, mutta ensimmäiset merkit siitä havaitaan usein vasta ennenaikaisina supistuksina tai lapsiveden menona, Rutanen sanoo.

Bakteerivaginoosi lisää ennenaikaisen synnytyksen riskiä jopa 7-kertaiseksi. Aina se ei kuitenkaan ole haitaksi raskaudelle. Rutasen mukaan ongelmana onkin tunnistaa ajoissa, milloin on kyse kohtuun nousevasta tulehduksesta. Tähän etsitään vastausta Naistenklinikalla, Kätilöopistolla ja Jorvin sairaalassa aloitetussa tutkimuksessa, johon äidit voivat vapaaehtoisesti osallistua ultraääniseulonnan yhteydessä.

Vaarallisia ja vaarattomia supistuksia

Myös ennenaikaisten supistusten riskejä on Rutasen mukaan nykymenetelmin vaikea ennustaa. Noin kolmanneksella äideistä on raskauden aikana ennenaikaisia supistuksia, joista alle puolet johtaa ennenaikaiseen synnytykseen. Monia äitejä seurataan ja jopa lääkitään turhaan sairaalassa, koska ei pystytä tunnistamaan, kenellä ennenaikaisen synnytyksen riski on suuri.

Naistenklinikalla kävi vuonna 2004 yhteensä 1550 synnyttäjää ennenaikaisten supistusten vuoksi. Heistä alle kolmanneksella supistukset johtivat ennenaikaiseen synnytykseen.

Rutasen mukaan myös vaarallisten ja vaarattomien ennenaikaisten supistusten erottamiseksi ollaan kehittämässä testejä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.