Suomessa jo kaksi kolmesta aikuisesta kärsii tästä salakavalasta vaivasta – yhteydessä sydänoireisiin ja mielenterveysongelmiin

Minkä arkisen asian voit tehdä mielenterveytesi eteen jo tänään?"Joka päivähän törmäämme..." 0:39
Katso myös: Minkä arkisen asian voit tehdä mielenterveytesi eteen jo tänään? "Joka päivähän törmäämme..."

Hampaiden kiinnityskudosten tulehdus altistaa monille muille sairauksille: muun muassa mielenterveysongelmat ja autoimmuunisairaudet ovat yleisempiä parodontiittipotilailla.

Hampaiden kiinnityskudosten tulehdus eli parodontiitti voi altistaa monille muille sairauksille. Sydän- ja verisuonitautien lisäksi muun muassa mielenterveysongelmat ja autoimmuunisairaudet ovat yleisempiä parodontiittipotilailla.

Tutkimus perustuu 64 000 parodontiittia potevan ja 250 000 terveen verrokin 3,5-vuotiseen seurantaan.

Parodontiittia potevat sairastivat todennäköisemmin

Parodontiittia potevat sairastivat tutkimuksen alussa sydän- ja verisuonitauteja noin 40 prosenttia todennäköisemmin kuin verrokit. Mielenterveyden häiriöitä heillä oli 80 prosenttia todennäköisemmin ja autoimmuunisairauksia 30 prosenttia todennäköisemmin.

Kun tutkijat tarkastelivat seurannan aikana diagnosoituja uusia sairaustapauksia, parodontiittia potevat sairastuivat sydän- ja verisuonitautiin, tyypin 2 diabetekseen, masennukseen ja muihin mielenterveysongelmiin sekä autoimmuunisairauksiin noin 20–40 prosenttia todennäköisemmin.

Suomessa jo kahdella kolmesta on parodontiitti

Parodontiittiin liittyvä tulehdustila voi selittää suurentuneita sairastumisriskejä, mutta monet sairaudet myös vaikuttavat potilaiden hammashygieniaan ja suuterveyteen.

Suomessa arviolta kahdella kolmesta yli 30-vuotiaasta on alkava tai pidemmälle ehtinyt parodontiitti. Sitä voi ehkäistä pesemällä hampaat kahdesti päivässä ja huolehtimalla suuhygieniasta.

Tutkimus julkaistiin BMJ Open -lehdessä.

Katso myös: Erikoishammaslääkäri antaa viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan:

Viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan 0:46

Copyright 2022 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat