Mainos

Suomen veteraanikuoron 104-vuotias konkari joutui pelkäämään vihollisen lisäksi myös Saksaa – uhkaava tilanne upseerin kanssa

1:45

Kunnioitettavaan 104 vuoden ikään ennättänyt sotaveteraani Salomon Altschuler joutui pelkäämään jatkosodassa Neuvostoliiton lisäksi Suomen rinnalla taistellutta Saksaa, joka jahtasi juutalaisia Euroopassa.

Ympäri Suomea järjestettiin tänään juhlallisuuksia 60 vuotta täyttäneen Suomen sotaveteraaniliiton kunniaksi. Helsingissä sotaveteraaneja muistettiin laskemalla seppele sankarihaudalle ja marsalkka Mannerheimin haudalle. 

Juhlat jatkuivat Messukeskuksessa, jossa Suomen veteraanikuoro lauloi tänään komeasti tervehdyksensä presidentti Sauli Niinistölle ja ja Jenni Haukiolle.

Komeasti kajahtaneen laulun voit katsoa pääkuvan videolta. 

Kuoron keski-ikä on 94 vuotta ja nestorin titteli kuuluu 104-vuotiaalle Salomon Altschulerille, joka taisteli Suomen puolesta talvisodassa, jatkosodassa ja Lapin sodassa. 

Asevelikin vaarallinen

Altschuler on suomenjuutalainen. Jatkosodassa hän puolusti Suomea ja joutui taistelemaan tuolloisen aseveljen Saksan rinnalla. Vihollisen eli Neuvostoliiton lisäksi hän joutui siis pelkäämään Suomen rinnalla sotinutta Saksaa, joka vainosi juutalaisia ympäri Eurooppaa.

Kertomuksen mukaan saksalainen SS-upseeri uhkasi Altschuleria aseella, kun selvisi, että hän on juutalainen. Pelottava tilanne päättyi kuitenkin lopulta ilman laukausta.

Sodassa Altschuler toimi toisen saksalaisupseerin tulkkina. Tämä ei onneksi ollut juutalaisvastainen ja sanoi, että Altschuler voi täysin vapaasti hoitaa tehtäväänsä Suomen armeijan sotilaana. 

Talvisodassa mies toimi ratsulähettinä ja jatkosodassa tienhoitokomppaniassa, välillä etulinjassa. Myöhemmin hänestä tuli talousaliupseeri.

Altschuler joutui jatkosodan jälkeen vielä Lapin sotaan, jossa entinen aseveli kääntyi viholliseksi. Altschuler kuitenkin selvisi hengissä ja on saanut elää pitkän elämän. Miehen taustaa vasten on helppo ymmärtää, mitä seikkaa hän arvostaa suomalaisessa yhteiskunnassa.

– Suomessa on uskonvapaus ja sitä kunnioitetaan. Täällä saa kuulua mihin uskontokuntaan tahansa, kunhan vain on rehellinen ihminen, Altschuler sanoo.

Kroppa vanha, mutta järki pelaa

Musiikki on ollut iso osa veteraanin elämää jo pikkupojasta saakka, kun hän opiskeli pianonsoittoa venäläisopettajan opastuksella synnyinkaupungissaan Viipurissa. Paikallisessa näyttelykerhossa repertuaariin tarttui myös laulu, ja Altschulerista tuli useiden operettien pääesiintyjä.

Altschuler on kolme vuotta vanhempi kuin itsenäinen Suomi, joten perspektiiviä piisaa. Hänen mielestään 100-vuotias Suomi näyttää oikein hyvältä – kuten miehen oma kuntokin. 

– Suomi on maailman ihanin maa. Asun kotona yksin ja olen tyytyväinen ettei tarvitse mennä vanhainkotiin. Lapseni pitävät minusta hyvää huolta. Jumalan kiitos, kaikki on kunnossa. Muisti on vielä hyvä, pää on kunnossa. Olen hyvien kavereiden kanssa laulukuorossa. Mutta kroppa on vanha. Vähän niin kuin kaksi ihmistä. Toinen on vanha, mutta jumalan kiitos vielä järki kulkee, veteraani naurahtaa.

1:15

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.