Mainos

Suomen ulkomaankaupan vaihtosuhde heikkeni 2003

Vaihtosuhteeseen vaikuttanut euron vahvistuminen laski viime vuonna erityisesti dollareissa hinnoiteltujen tuotteiden tuontihintoja.

Suomen ulkomaankaupan vaihtosuhde heikkeni tullihallituksen julkistamien yksikköarvo- ja volyymi-indeksien mukaan viime vuonna noin seitsemän prosenttia. Vaihtosuhteen heikkeneminen johtui ennen muuta euron ja dollarin kurssikehityksestä.

Vientihinnat laskivat viennin yksikköarvoindeksillä mitattuna viime vuonna 4,5 prosenttia ja tuontihinnat 1,4 prosenttia. Koko viennin määrä kasvoi volyymi-indeksin mukaan 2,8 prosenttia ja tuonnin määrä 4,1 prosenttia.

Euron vahvistuminen laski erityisesti dollareissa hinnoiteltujen tuotteiden tuontihintoja. Raakaöljyn tuonti kasvoi tuonnin volyymi-indeksin mukaan 1,2 prosenttia, mutta yksikköhinta laski 3,7 prosenttia vuotta aiemmasta.

Euron kurssin nousu pienensi dollareissa ja muissa euroa vastaan laskeneissa valuutoissa hinnoiteltujen tuotteiden euromääräisiä vientituloja. Vaikutus näkyi erityisesti raudan ja teräksen viennissä. Viennin määrä kasvoi 32,1 prosenttia, mutta yksikköarvoindeksi nousi 2,4 prosenttia.

Massan, paperin ja paperituotteiden vientiin määrä kasvoi vuositasolla 2,9 prosenttia, mutta viennin yksikköarvo laski 8,3 prosenttia. Sähköteknisten tuotteiden ja optisten laitteiden yksikköarvoindeksi laski 7,6 prosenttia, kun viennin volyymi-indeksi nousi 1,4 prosenttia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.