Suomen start-up-buumi ei hyytynyt korona-aikana: Sijoittajien kiinnostus on kasvussa – menestystä hakee myös yritys, joka tekee tennareita kahvinporoista

1:57
Tennareita kahvin poroista tekevä yrittäjä kertoo, miten firma selvisi yli koronakaaoksesta_

Business Finlandin mukaan suomalaiset start-up-yritykset ovat selvinneet pääosin hyvin korona-ajasta ja yksityiset sijoitukset ovat jopa kasvussa. Se kertoo siitä, että suomalaiset, uransa alkuvaiheessa olevat yritykset ovat mahdollisia tulevaisuuden menestyjiä.

Suomessa perustettu Rens Original -kasvuyritys tekee vettä pitäviä tennareita, jotka on valmistettu kierrätetystä muovista ja kahvinporoista. Kengät eivät kuulemma edes ala haista.

Tuotteen takana olevan yrityksen perustivat kaksi tänne opiskelemaan tullutta vietnamilaista nuorta miestä, joiden intohimona olivat tennarit.

– Markkinoilla ei ollut kestävän kehityksen mukaisia, hyvältä näyttäviä tennareita, toinen yrityksen perustaja Son Chu sanoo.

Yritys tuottaa tennareitaan nykyisin Vietnamissa ja myy niitä verkkokaupan kautta niin Yhdysvaltoihin, Eurooppaan kuin Australiaan.

Lupaavan alun jälkeen tuli kuitenkin korona ja hyvin alkanut kaupanteko ajautui vaikeuksiin.

– Tehtaita suljettiin ja logistiikkaketjuun tuli jopa kahden kuukauden viive, Sun Cho kertoo.

Tennariyritys sai vaikean ajan yli siltarahoitusta valtion pääomasijoitusyhtiö Teollisuussijoitukselta ja yritys on rahoituksen avulla pystynyt parantamaan tuotantoaan ja jakeluaan.

– Meillä on nyt varastot niin Yhdysvalloissa kuin Hollannissa ja tennareitamme voi ostaa myös Zalandon kautta, Sun Cho kertoo rahoituksen vaikutuksista.

Korona ei tappanut start-up-yrityksiä

Tennariyrityksen tarina on samankaltainen monen muun suomalaisen kasvu- ja start-up-yrityksen kohdalla. Suomalaisia yrityksiä auttavat monet ulkomaalaiset yksityiset sijoittajat sekä toki myös kotimaiset korona-ajan tuet.

– Alustavasti tiedot näyttävät yksityiset sijoitukset startupeille nousivat viime vuonna ennätystasolle ja tämä on erittäin hieno tulos ja kertoo suomalaisen startup-kentän potentiaalista. Pääasiassa ulkomailta tulee Suomeen sijoituksia ja ne tulevat sinne yritysten kasvuvaiheeseen, innovaatiorahoituskeskus Business Finlandin palvelujohtaja Janne Peräjoki.

– Kokonaisuutena startupit näyttävät selvinneen toistaiseksi hyvin. Kasvuun aikaisemmin kiinni päässeet yritykset pystyivät viime vuonnakin kasvamaan, Peräjoki sanoo.

Esimerkiksi vuonna 2019 yksityiset sijoitukset suomalaisiin startup-yrityksiin olivat noin puoli miljardia euroa.

Toistaiseksi startupit ovat selvinneet Business Finlandin mukaan hyvin ja esimerkiksi digitaalisen alan yritykset ovat jopa kasvussa. Huoliakin toki on.

– Alkuvaiheessa olevat yritykset joutuivat sen sijaan jonkin verran jarruttamaan. Näissä yrityksissä kypsyy tulevaisuuden menestystarinoita, joten olisi todella tärkeätä, että lupaavat yritykset selviävät kriisin yli, Peräjoki sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja