Mainos

Suomen Kantaverkko Oy aloitti toimintansa

Suomen sähkönsiirron kantaverkko siirtyi tänään uuden laajapohjaisen kantaverkkoyhtiön haltuun. Suomen Kantaverkko Osakeyhtiön osakkaat sopivat viikonlopun aikana uuden yhtiön osakassopimuksen viimeiset avoimet kysymykset ja perustivat yhtiön, jolle siirrettiin Imatran Voiman ja Pohjolan Voiman tytäryhtiöiden hallussa tähän asti olleet kantaverkon osat.

Suomen Kantaverkko Osakeyhtiö eli Fingrid osti eilen noin 7 miljardin markan kaupalla IVO- ja PVO-ryhmien kantaverkot. Kaupan jälkeen Fingrid hallitsee koko Suomen kantaverkkoa sekä kaikkia merkittäviä sähkön siirron ulkomaanyhteyksiä.

Sähkömarkkinakeskus ilmoitti tänään myöntäneensä viikonloppuna Suomen Kantaverkko Oy:lle sähköverkkoluvan. Samalla yhtiö määrättiin sähkömarkkinalain mukaiseen järjestelmävastuuseen tänään kello 00.00 alkaen. Myöhemmin yhtiölle siirtyy myös vastuu säätösähkökaupasta ja valtakunnallisen sähkötaseen hoidosta.

Toimitusjohtaja Timo Toivosen mukaan uusi verkkoyhtiö palvelee kaikkia markkinaosapuolia yhtäläisin ja tasapuolisin ehdoin. Markkinat hyötyvät muun muassa siitä, että sähkön tuontiin ja vientiin käytettävät rajajohdot avautuvat kaikkien käyttöön. Se on myös edellytys Pohjoismaiden yhteisten sähkömarkkinoiden toiminnalle.

-Tehokkuushyödyt syntyvät investoinneissa ja operatiivisessa toiminnassa yhdistämällä nykyiset verkkoyhtiöt. Asiakkaille tehokkuus merkitsee siirtohintojen alentamista 15 prosentilla vuoden 2001 loppuun mennessä, lupasi Toivonen.

Osakkaiksi myös keskeiset vakuutusyhtiöryhmät

Fingridin perustajaosakkaiden Suomen valtion, IVOn ja PVOn lisäksi yhtiön osakkaiksi tulevat nyt myös keskeiset suomalaiset vakuutusyhtiöryhmät. Osakassopimukset Pohjola-, Sampo- ja Tapiola-ryhmien kanssa allekirjoitettiin tänään.

Verkkokaupat rahoitetaan osakepääomalla ja lainarahoituksella. Yhtiön omaa pääomaa vahvistava 820 miljoonan markan suuruinen pääomalaina laskettiin liikkeeseen viime keskiviikkona. Torstaina sovittiin yhtiön ensimmäinen 765 miljoonan Saksan markan suuruinen laina.

Kantaverkkoyhtiöllä on toiminnan alkaessa 105 asiakasta. Asiakkaista 10 on sähkön tuottajia, 20 suurteollisuutta ja 75 verkkoyrityksiä. Yhtiö omistaa 97 prosenttia kantaverkosta. Voimajohtoja sillä on yhteensä 13600 kilometriä ja sähköasemia 90. Yhtiön liikevaihto on 1,2 miljardia markkaa vuodessa.

Fingridin äänivallasta IVOlla ja PVOlla on kummallakin kolmasosa, Suomen valtiolla kuudesosa ja vakuutusyhtiöillä yhteensä kuudesosa. Yhtiön toimintasäännöillä on toimitusjohtaja Timo Toivosen mukaan varmistettu, ettei millään osapuolella ole määräävää asemaa markkinapaikkana toimivassa yhtiössä yksin tai yhdessä toisen kanssa.

Sähkömarkkinakeskuksen johtajan Reijo Mäen mukaan uuden kantaverkkoyhtiön perustaminen merkitsee aiempaa tasapuolisemman kilpailun toteutumista sähkömarkkinoilla. Se on myös askel kohti todellisia yhteispohjoismaisia sähkömarkkinoita.

-Uuden yhtiön neutraali omistuspohja edistää todellisen kilpailun toteutumista sähkömarkkinoilla. Nyt kaikki kantaverkkoon liittyneet tuottajat ja käyttäjät ovat keskenään tasavertaisessa asemassa, totesi Mäki.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.