Suomen ensimmäiset kuulokoirat valmistuivat

Suomen ensimmäiset kuulokoirat on koulutettu. Kuonollaan tai käpälällään ne kertovat omistajalle, milloin herätyskello piippaa, mikrouuni kilahtaa tai ovikello soi, ja sitten vievät äänilähteen luo. Yksi jopa tunnistaa viittomakielisten uutisten tunnusäänen.

Koiranomistajat ovat itse opettaneet lemmikkinsä vapaaehtoistyöntekijöiden ja ammattikouluttajien ohjauksessa. Taustavoimana on ollut Kuulokoirayhdistys, joka perustettiin vuonna 1993 kouluttamista edistämään. Kolme vuotta myöhemmin vuonna 1996 yhdistys aloitti Raha-automaattiyhdistyksen tukemana projektin, jonka lopputuloksena valmistui kuulokoiran omatoiminen koulutusohjelma.

Kuulokoirayhdistys aikoo myös ryhtyä kouluttamaan kuulokoiria niin, että ne luovutetaan valmiina uusille omistajille avustajiksi. Tämä palvelee niitä, joilla ei riitä aikaa kotona kouluttamiseen. Nyt pätevöityneitä kuulokoiria omistajat ovat opettaneet 1,5-4 vuotta. Ammattilaiselta aikaa kuluu puolestaan 4-6 kuukautta.
Kuulokoirien antama apu on suurin kodin äänimaailmassa. Lisäksi taajama-alueen ulkopuolella koira voi kiinnittää omistajansa huomion mm. lähestyvän auton ääneen. Englannissa kuulokoirat auttavat myös työpaikoilla.

Reippaat ja sosiaaliset sopivat kuulokoiriksi

Kuulokoiraksi sopii ensisijaisesti hyvä perhekoira. Sen on osattava käyttäytyä hyvin kotona ja kodin ulkopuolella. Siksi sen pitääkin läpäistä Kiva koirakansalainen -testi, jolla todetaan koiran perustottelevaisuus. Toinen pätevyysvaatimus on vähintään kolmen äänen ilmaiseminen. Koirat ylittävät helposti jälkimmäisen ehdon ja pystyvät kymmenenkin äänen ilmaisemiseen.

Päättyneessä koulutuksessa oli mukana dalmatiankoira, lyhytkarvainen collie, kääpiöspinseri, welsh corgi cardigan ja englanninspringerspanieli. Kuulokoiraksi sopivatkin miltei kaikenrotuiset, reippaat ja sosiaaliset yksilöt sukupuolesta riippumatta. Tosin vahtikoiran ominaisuudet eivät ole eduksi, sillä kuulokoiran pitää olla ystävällinen vieraita kohtaan. Lisäksi kooltaan apulaisen tulisi olla enintään keskikokoinen, jotta se on helppo ottaa mukaan kodin ulkopuolelle. (STT)

Lue myös:

    Uusimmat