Suomelle huippupisteet – koulutusjärjestelmä supertehokas

Suomalainen koulutusjärjestelmä on supertehokas, paljastaa talousjärjestö OECD:n aineistoista tehty tuore tutkimus.

Suomi sijoittui vertailun kärkipaikalle, ennen Etelä-Koreaa ja Tshekkiä.  
Kärkisija ei tullut yllätyksenä, sillä tutkimuksen mukaan Suomi on saanut parhaat tulokset käytettyä dollaria kohden OECD:n Pisa-pisteillä mitattuna viimeisten 15 vuoden ajan.

Pisa-ohjelmassa arvioidaan kolmen vuoden välein 15-vuotiaiden nuorten osaamista matematiikassa, luonnontieteissä ja lukutaidossa.  

Raportin yllättävin tulos oli, etteivät suuret luokat välttämättä johdakaan surkeaan oppimistulokseen, kuten tähän saakka on luultu. Suomalaiset luokkakoot ovat OECD:n viidenneksi suurimmat. Kakkospaikan testissä saavuttaneessa Koreassa luokat ovat vieläkin suurempia, sillä maa on OECD:n luokkakokovertailussa kolmantena. 

Luokkakoon lisäksi toinen tutkimuksen määräävä tekijä olivat opettajien palkat. Jos kansankynttilöiden palkat ovat liian pienet, alalle ei saada päteviä opettajia. Tuolloin pienikin lisäys palkkoihin parantaa tuloksia rutkasti.  

Jos taas opettajat jo saavat aikaan hyviä tuloksia, lisäpalkka ei tutkimuksen mukaan ehkä enää auta saaman parempia tuloksia, vaan saattaa jopa heikentää tehokkuutta.  

Raha ei tuo onnea  

Vaikka Suomi on tehokas, parantamisen varaakin vielä tutkimuksen mukaan on: kolmanneksi sijoittunut Tshekki on lähes yhtä tehokas kuin Suomi, vaikka oppilaiden tulokset ovat huonompia.

Raha ei muutenkaan tuo onnea, sillä suurimmassa OECD-maassa Yhdysvalloissa koulutukseen käytetään viisi kertaa suurempi summa kuin muissa tutkimuksen maissa ja opettajille maksetaan myös korkeaa palkkaa.

Sijoitus listalla on tästä huolimatta vasta 19:s.

Tutkimus muistuttaa niin ikään, että maissa, joissa tehokkuus on korkealla tasolla, ovat myös koulutustulokset hyviä. Viisi tutkimuksen huippumaasta on myös Pisa-tulosten kärkikymmenikössä. 

Tutkimuksessa oli mukana 30 OECD:n jäsenmaata. Pohjoismaista Ruotsi oli 9:s, Norja 17:s ja Tanska 22:s.

Tutkimuksen teki GEMS Education -konsulttiyritys. Yrityksen palveluksessa on yli 11 000 henkilöä. Sen pääkonttori sijaitsee Dubaissa. 

Lue myös:

    Uusimmat