Suomalaisyrityksiä myyty ulkomaille hurjaa vauhtia, miljardidiileilläkin on spekuloitu – mistä on kyse? "Olemme nyt huippuvuodessa"

Markkinaraati 16:41

Vuosi 2018 on ollut suurta talouskasvun aikaa. Se on näkynyt myös kansainvälisissä yrityskaupoissa. Myös suomalaisyhtiöitä on kaupattu satojen miljoonien summilla, onpa miljardidiileilläkin spekuloitu.

– Olemme nyt huippuvuodessa, volyymiltä kauppoja on tehty viimeksi vuonna 2007, eli ennen finanssikriisiä, kommentoi MTV:n Huomenta Suomen Markkinaraadissa Veritaksen sijoitusjohtaja Niina Bergring.

Viime viikkoina olemme saaneet lukea Kotipizzan myynnistä Norjaan Orklalle sekä konsulttiyhtiö Pöyryn kaupasta Ruotsiin. Kiinasta on puolestaan tehty hulppea 4,6 miljardin tarjous urheiluvälinevalmistaja Amer Sportsista.

– Luottamus on ollut korkealla, pääomarahastoilla riittää rahaa, Bergring perustelee mielenkiintoa yritysten jättikaupoille.

"Kassa pursuaa rahaa"

Osakesijoitusjohtaja Mika Heikkilä Taalerista ihmetteli, miksei suuria kauppoja nähty jo keväällä.

– Jos vertaa kotitalouksiin, kun ihminen muuttaa uudelle paikkakunnalle, hänen on ostettava asunto. Yritys katsoo, että kassa pursuaa rahaa ja pankkiirit sanoo, että saat halvalla lisää kun tarvitset. Samalla oma kasvu ei ole niin suurta kuin voisi, Heikkilä pohtii yrityksen ajattelua hankkia toisia yrityksiä.

– Osto voi olla yritykselle juuri sen oikea .Yrityksen täytyy olla tarkkana. Horisontin oltava useampia vuosia, ei voi tehdä lyhytnäköisiä päätöksiä, Bergring jatkaa.

Hyvä taloustilanne on tuonut yrityksille myös malttia.

– Meidän ei tarvitse heti myydä, jos tulee pörssikurssia viisi prosenttia parempi tarjous, Heikkilä muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat