Mainos

Suomalaisvangit Libyan kautta kotiin

Ulkoministeri Erkki Tuomioja matkustaa Tripoliin ottamaan vastaan Jololta vapautettuja suomalaispanttivankeja. Ulkoasiainministeriön mukaan Tuomioja valmistautuu matkustamaan Tripoliin Kaliforniasta, jossa hän vierailee parhaillaan tutustumassa muun muassa suomalaisiin tietotekniikkayrityksiin.

Vahanen ja Fränti vapauduttuaan

Jolon saarelta panttivankeudesta eilen vapautunut nelikko on tänään odottanut Keski-Filippiineillä sijaitsevassa Cebun kaupungissa lähtöä Libyan kautta kotimaihinsa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan lähtö lykkääntyy huomisen puolelle libyalaiskoneen viivästyneen saapumisen vuoksi. Aiemmin kahta suomalaista, saksalaista ja ranskalaista kuljettavan koneen kerrottiin pääsevän matkaan yöllä.

Lento Cebusta Tripoliin välilaskuineen kestää arviolta 20 tuntia. Perillä vapautetuilla on edessään panttivankien vapautusneuvotteluihin osallistuneen Libyan järjestämät juhlallisuudet.

Filippiinien hallituksen neuvottelijat ovat aiemmin kertoneet uutistoimistotietojen mukaan, että neuvotteluja Jolon saarella vielä olevien panttivankien vapauttamisesta jatketaan vasta tiistaina.

Panttivankeina edelleen olevat kaksi ranskalaistoimittajaa eivät näin pääse lähtemään eilen vapautettujen vankien - Seppo Fräntin, Risto Vahasen, saksalaisen Marc Wallertin ja ranskalaisen Stephane Loisyn - mukana.

Muiden vankeus kestää vielä kauan

-Sen me osasimme arvata etukäteen, että ranskalaisia ei päästetä. Näillä neuvottelijoilla oli vielä toivoa, mutta me opimme ymmärtämään (kaapparipäällikkö) Robotin sielunelämää, että me panttivangit olimme varmoja siitä, ettei hän vielä laske ranskalaisreporttereita. Pelkäänpä että siinä menee viikkoja, ehkä kuukausia, ennen kuin he ovat ulkona Vahanen kertoo Cebusta puhelimitse.

Robotiksi kutsutun Galib Andanin johtama Abu Saayaf -muslimisissiryhmä sieppasi 21 ihmistä Malesiasta Sipadanin lomasaarelta 21. huhtikuuta. Sissien panttivankina on edelleen filippiiniläinen sukelluksenopettaja.

Kaksi muuta muslimisissiryhmää pitää Jolon saarella panttivankinaan myös ryhmää filippiiniläisiä saarnamiehiä ja hiljattain siepattua amerikkalaismiestä. Ranskalaistoimittajien vapautus viivästyi Filippiinien hallituksen pääneuvottelijan Roberto Aventajadon mukaan sissien keskinäisten, veristen välienselvittelyjen takia.

Aventajado kertoi uutistoimistoille, että vapautusyritystä on lykätty kaksikon turvallisuuden takaamiseksi.

Vahasen mukaan kaikki neljä vapautunutta ovat hyvissä voimissa.

Tänään heitä olivat piirittäneet toimittajat siinä määrin, että hän kuvasi joutuneensa median panttivangiksi.

-Tämä päivä on mennyt vielä totutellessa. On kuin olisi halolla päähän lyöty eikä oikein vielä tajua, että vapaana ollaan, Vahanen sanoo. Hän kertoo nukkuneensa ensimmäisen vapaudessa viettämänsä yön levottomasti.

-Yöllä ei osannut nukkua liian hyvässä sängyssä. Piti miettiä siirtyäkö lattialle nukkumaan. Se olisi tuntunut ehkä vähän kotoisammalta, neljä ja puoli kuukautta viidakkoon kyhättyjen suojien lattioilla nukkunut Vahanen kertoo tunnelmistaan.

Vapautetut pääsivät Cebussa majoittumaan mukavammin ylelliseen Shangri La -hotelliin.

(MTV3-Reuters-AFP-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.