SDP ja keskusta: Suomea pelastetaan koronalta kolmella raiteella, joista talouden turvaaminen ei ole tärkein – "Me emme tiedä, kuinka kauan tämä kestää"

9:30

MTV:n Uutisaamussa vierailleiden hallituspuolueiden edustajien mielestä Suomen terveydenhuollon toimintakyvyn turvaaminen on nyt ensisijaista, mutta myös talouselämälle murskaaviin vaikutuksiin ollaan etsimässä ratkaisuja jatkuvasti.

– Hallituksen on löydettävä (yritysten) vuokriin ja kiinteisiin kuluihin jonkin näköinen ratkaisu, SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ilmari Nurminen kommentoi.

Suomen Yrittäjien Mikael Pentikäinen vaati tiistaina MTV Uutisten Liven haastattelussa poliitikoilta vastuuta rajujen koronakieltojen, kuten esimerkiksi ravintoloiden sulkemisten seurauksista, muuten jopa kymmenet tuhannet yritykset ovat vaarassa kaatua.

Nurmisen keskustakollega Eeva Kallin mukaan Suomi etenee kolmella raiteella koronan kitkemiseksi.

– Ensin on turvattava terveyden- ja sairaanhoidon toimintakyky, sitten hillittävä ja hallittava viruksen leviämistä ja sitten kolmas raide, miten pehmennetään iskuja taloudelle, keskustan ek-ryhmän varapuheenjohtaja Kalli tiivisti.

Talous edellä tätä ei voi miettiä

Saksassa on viime päivinä arvioitu, ettei maan kansantalous kestä yli kolmea kuukautta pysähdyksissäoloa. Suomen kansantalous ei ole yhtä vahvalla pohjalla, mutta esimerkiksi eilen Ylen A-Studiossa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sekä sosiaali- ja terveysministeriön edustajat arvioivat, että pahin tilanne kestää Suomessa 120–160 päivää.

Eeva Kalli kuitenkin muistuttaa, että juuri nyt on mahdotonta arvioida, mikä on taloudellisesti koronakatastrofin kesto ja mittaluokka.

– Mielestäni me emme voi lähteä pohtimaan tätä siitä näkökulmasta, kauanko meillä on mahdollista laittaa talous seis, vaan siitä, miten turvaamme terveydenhuollon resurssit. Me tullaan tarvitsemaan uusia lisätalousarvioita ja toimia aika massiivisten toimien päälle, joita on jo tehty, Kalli uskoo.

Toukokuuta kohti

Ilmari Nurmisen mukaan sekä hallitus että oppositio kuten koko Suomi on nyt valjastettu ratkaisemaan koronaongelmaa yhdessä.

– Me emme tiedä, kuinka kauan tämä kestää. Epidemian huippu tulee tämän hetkisten tietojen mukaan toukokuussa, nyt me varaudumme tähän ja valmistaudumme kaikilla tavoilla. Suomi on toiminut etupainotteisesti koko ajan. Olemme rajanneet ketjuja ja eristäneet. Tätä jatketaan, kunnes saadaan tautihuippu rajattua, Nurminen jatkaa.

Ulkomailta Suomeen on tulossa arviolta noin 200 000 suomalaista eikä tätä oltu arvioitu THL:n aiemmissa laskelmissa Suomen terveyshuollon kapasiteetin suhteen. SDP:n Nurmisen mukaan tämä tekee vielä uudet rajoitustoimet mahdollisiksi.

– Itse toivon, että nämä voisivat jo riittää. Uudenmaan liikkuvuutta pitää saada rajattua, koska terveydenhuollon kapasiteettimme on eri eri puolilla Suomea, Nurminen jatkaa.

Eeva Kallin mukaan vielä on turha spekuloida, mitä vielä uusia rajoitustoimia voitaisiin ottaa käyttöön. Tilanteen kehittymistä seurataan herkeämättä, mutta "sietämätön, ja vaikeasti kiinni saatava virus" johtaa siihen, että päätöksiä on tehtävä nykyisen tiedon varassa.

– Etenemisen hidastamisen keino on yksinkertainen, meidän on vältettävä toinen toisiamme. Se, miten käyttäydymme tänään, näkyy vasta kahden viikon päästä, Kalli muistuttaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.