Valtiovarainministeri Kulmuni: ensi kuussa on selvitettävä, miten velka-Suomi nousee kestävyysvajesuosta – “Ongelmathan eivät ole kadonneet koronakriisissä minnekään”

Katri Kulmuni: Talouskriisistä ulospääsy vaatii massiivista testausta – hinnalla ei merkitystä 5:21
Katri Kulmuni: Talouskriisistä ulospääsy vaatii massiivista testausta

Rahaministerin mukaan toukokuun aikana pitää selvittää, miten koronan aiheuttama kesävyysvajekuilu kammetaan kiinni.

Valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk) mukaan hallituksen pitää sopia jo toukokuussa ensimmäisistä toimista, joilla koronakriisin räjäyttämä julkisen talouden kestävyysvaje saadaan kurottua umpeen.

– Toukokuun lisätalousarvion yhteydessä meidän täytyy selkeyttää ensimmäistä osiota tiekartasta, jolla kestävyysvajetta saadaan kurottua umpeen ja työllisyyttä nostettua, hän sanoo.

– Suomen syvät ongelmathan eivät ole kadonneet koronakriisissä minnekään, vaan ne ovat pikemminkin pahentuneet.

Hallitus päättää toukokuun lopulla vuoden kolmannesta lisäbudjetista. Loppusumma tulee olemaan miljardiluokkaa.

– Lisätalousarviot ovat olleet korona-aikana poikkeuksellisen suuria, mutta aikakin on poikkeuksellisen vaikea, Kulmuni sanoo.

Herätys koronakoomasta

Toukokuun lisätalousarvion yhteydessä on tarkoitus sopia myös toimista, joilla talous saadaan heräämään koronakoomasta.

Taloutta on perinteisesti elvytetty julkisilla investoinneilla sekä panostamalla digitalisaatioon, tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Nyt kannattaisi purkaa myös normeja, Kulmuni sanoo.

– Olemme nähneet, kuinka vaikea on säästää nykymenoista tai tulevaisuuden odotuksista. Silloin kannattaisi purkaa normeja vähän reippaammin. Normien yksinkertaistaminen täsmätoimena ei maksa mitään, ja silläkin olisi taloutta vauhdittava ja yrittäjyyttä kannustava vaikutus.

Hallituksessa on pohdittu myös uudenlaista tukea yrityksille, jotka ovat kärsineet koronakriisistä eniten. Sen tarkoitus on estää koronasta aiheutuvaa konkurssiaaltoa.

Ravintoloille oma tuki

Kulmuni lupaa, että ravintolat saavat myös oman tukensa.

– Mutta se pitää sovittaa yhteen muiden tukien kanssa, koska pelkästään ravintolat eivät ole ongelmissa. Myös hotellit ovat ongelmissa, teatterit ovat ongelmissa. Kaikki ovat ongelmissa, hän toteaa.

– Se, että tehdään joka alalle oma tukimuoto joka viikko, ei ratkaise asiaa. Se ei ole kestävä ratkaisu. Täytyy tehdä yksi toimiva malli, joka auttaa kaikkia yrityksiä, jotka ovat vaikeuksissa.

Koronarajoitusten purkamisesta hallitus neuvottelee sunnuntaina. Koulujen avaamisesta keskusteltiin jo keskiviikkona.

– Tämä tautiepidemiahan on vähän eri tilanteessa eri puolilla maata, Kulmuni sanoo.

Hän toivoo, että myös ravintolat voitaisiin avata pian.

– Minusta olisi hyvä, että ravintolat voisivat olla auki heti, kun se on mahdollista – vaikkapa suojaväleillä ja niin, että siellä ei ole liikaa porukkaa sisällä.

Aikataulu riippuu kuitenkin siitä, miten Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) arvioi taudin etenevän.

Lue myös:

    Uusimmat