Mainos

Suomalaissukuinen nettimiljonääri Kim Dotcom käy oikeussotaa verkossa

Nettipiratismista ja rahanpesusta epäilty Kim Dotcom tekee paluuta internetin parrasvaloihin.

Saksalais-suomalainen Dotcom tunnetaan kiistanalaisen tiedostonjakopalvelu Megauploadin perustajana. Tammikuussa suljettu Megaupload oli yksi kaikkien aikojen suosituimmista nettisivuista, joka herätti myös Yhdysvaltojen liittovaltion poliisin FBI:n kiinnostuksen.

Kymmenet poliisit iskivät helikoptereiden tukemana Dotcomin kotikartanoon Uuden-Seelannin Aucklandissä.

Kun henkilökunta ja turvamiehet komennettiin ulos, Dotcom oli oli linnoittautunut turvahuoneeseen haulikon kanssa. Tarina oli kuin Scarface-elokuvasta, jossa rikollisen makeaa elämää elänyt Tony Montana kaatuu saappaat jalassa.

Paitsi että Dotcomin ampumistaidot ovat Call of Duty -sotapelissä ja haulikkokin taisi olla lukkojen takana kaapissa.

Eikä Tony Montanalla ollut kartanonsa katolla Suomen lippua.

Erävoitto oikeudessa

Nyt käydään oikeutta siitä, onko suureellista miljonäärin elämää viettänyt Dotcom hankkinut omaisuuttaan laittomin keinoin.

Syyttäjien mukaan Dotcom johti ryhmää, joka tienasi 175 miljoonaa dollaria kopioimalla ja jakamalla tekijänoikeuksilla suojattua materiaalia ilman lupaa. Puolustuksen mukaan palvelu ainoastaan tarjosi käyttäjille paikan tiedostojen tallentamiseen.

Dotcom sai viikolla tärkeän erävoiton, kun tuomioistuin Uudessa-Seelannissa totesi häntä vastaan tehdyt kotietsinnät laittomiksi. Myös FBI teki oikeuden mukaan virheitä hankkiessaan sähköistä todistusaineistoa.

"Uusi-Seelanti on kaunis. Ulkomaiset seuraajani, tulkaa vierailemaan (paitsi jos pyörität verkon tallennuspalvelua)", Dotcom kirjoitti päätöksen jälkeen Twitterissä.

Ennakkotapauksen makua?

Dotcomin tapaus onkin laajentunut koko internet-liiketoimintaa koskevaksi kiistaksi. Hän on saanut tukijakseen muun muassa Applen perustajana tunnetun Steve Wozniakin, joka on sähköisiä oikeuksia puolustavan EFF-säätiön perustajajäsen.

– Koko katua ei suljeta, jos joku ajaa ylinopeutta, Wozniak sanoi uutistoimisto AP:n haastattelussa.

Amerikkalaisviranomaisten mukaan Megaupload kuitenkin teki tahallaan vain vähäisiä toimia luvattomien sisältöjen poistamiseksi.

Vertailun vuoksi esimerkiksi Googlen omistamasta Youtube-videopalvelusta poistetaan luvattomia sisältöjä automaattisten seulojen ja poistopyyntöjen perusteella. Samaan aikaan sillä on käynnissä jo vuosia kestänyt tekijänoikeuskiista mediayhtiö Viacomia vastaan.

Taustalla tuomioita

Dotcom aloitti julkisuussodan jo ennen Megauploadin sulkemista. Tuolloin hän julkaisi Youtubessa palvelun mainosvideon, jolla oli mukana maailman suosituimpia artisteja kuten P. Diddy ja Kanye West.

Dotcom on saanut tuomioita aikaisemmin. Vuonna 1998 hänet tuomittiin petoksesta ja varastettujen puhelinkorttinumeroiden kauppaamisesta. Vuonna 2002 tuli tuomio internet-yhtiön sisäpiirikaupoista.

Dotcom on omiaan herättämään viranomaisten, tai oikeastaan kenen tahansa huomion. Siinä sivussa hän kertoo ylpeänä suomalaisista juuristaan.

Sarjan seuraava osa ilmestyy huomenna.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.