Mainos

Suomalaispareilla on yhä harvemmin yhteinen pankkitili

Avio- ja avopareilla on yhä harvemmin yksi yhteinen tili.

Yli 60 prosentilla suomalaispareista on erilliset pankkitilit ja vain 15 prosentilla yksi yhteinen tili. Suosiotaan nostaa yhteinen taloustili, joka toimii erillisten tilien rinnalla.

Nordea Pankin mukaan tyytyväisimpiä puolisoiden väliseen tulonjakoon ovat ne, joilla on yksi yhteinen tili tai yhteinen taloustili omien tilien rinnalla.

- Se helpottaa normaalien rahatilanteiden hoitoa. Näin vältetään keskustelu ruokakaupassa siitä, kuka maksaa, eikä rahasta tarvitse arjessa riidellä, yksityistalouden ekonomisti Anu Numminen sanoo.

Enemmistöllä suomalaispareista on kuitenkin omat erilliset pankkitilinsä, jotta kuluista saisi päättää itse. Yhteisen tilin omaavista pariskunnista useimmat ovat yli 56-vuotiaita.

- Erityisesti avoparit ja uusperheet haluavat pitää rahat heti alusta erillään, vahvistaa Anu Numminen.

Taustalla saattaa olla ajatus siitä, ettei parisuhde välttämättä ole ikuinen. Osa pyrkii myös välttämään riitoja, kun raha ja rakkaus eivät sekoitu. Arki on kuitenkin toista. Tyytymättömiä kulujen jakautumiseen on eniten niiden joukossa, jotka pitävät kukkaronsa tiukasti erillään.

Nummisen mukaan suosiotaan onkin nostanut puolisoiden yhteinen taloustili omien tilien rinnalla. Viidennes pariskunnista laittaa yhteiselle taloustilille rahaa kerran kuussa.

Numminen suosittelee, että puolisot laittaisivat yhteiselle taloustilille rahaa oikeudenmukaisessa suhteessa nettotuloihinsa. Esimerkiksi 3 000 euron tilipussin ansainnut laittaa yhteiselle taloustilille puolet palkastaan ja 1 500 euroa tienaava 750 euroa. Näin molemmille jää käyttöönsä myös omaa rahaa.

- Sellaiseen tilanteeseen ei pitäisi koskaan mennä, että toinen istuu rahakassan päällä ja toinen joutuu pyytämään rahaa henkilökohtaisiin menoihin, Numminen painottaa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.