Krista Pärmäkoski vihjaili norjalaisten likaisesta pelistä – Jari Isometsä eri mieltä: "Tekee selitykset turhiksi"

Viidenneksi Tour de Skin perinteisen sprintissä perjantaina rynnistellyt Krista Pärmäkoski harmitteli norjalaisten kanssa finaalissa kokemiaan haavereita kisan jälkeen. Suomalaisnäkokulmasta katsottuna syy on helppo vierittää norjalaisten niskaan, mutta MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä korostaa hiihtäjän omaa vastuuta. 

Pärmäkoski petasi viidennellä sijalla itselleen makeat asetelmat Tour de Skin kahdelle jäljellä olevalle etapille, sillä hän on nyt kokonaiskisan kolmantena, reilun minuutin Ruotsin Frida Karlssonia perässä. Toisena olevaan Norjan Tiril Udnes Wengiin ero on 24 sekuntia.  

Pärmäkoski kertasi sprinttifinaalin tapahtumia suomalaismedialle Val di Fiemmessä. Hän muun muassa kertoi toisen Wengin (Tiril Udnes ja Lotta Udnes) hypänneen hänen suksilleen ensimmäisessä nousussa. Lisäksi hän koki Tirilin hidastaneen hänen vauhtiaan viimeisessä ylämäessä, ja ongelmia oli myös Norjan kolmoisvoiton varmistaneen Mathilde Myhrvoldin kanssa.

Viimeisen nousun päällä Pärmäkoski jäi neljän hiihtäjän rintamassa puristuksiin, minkä seurauksena hän lähti viimeiseen laskuun joukon hännillä. 

– Ajatus oli hyvä, miten lähdetään rakentamaan hiihtoa, mutta nyt olivat muut tiellä, Pärmäkoski vihjaili Ilta-Sanomien mukaan norjalaisten suuntaan, mutta tunnusti kuitenkin sprinttihiihdon haavereita sisältävän luonteen. 

Isometsä ei allekirjoita norjalaisten suuntaan lähetettyä kritiikkiä. 

– Siihen viimeisen nousun päälle tultiin sumpussa. Ja nyt Pärmäkoski oli väärässä paikassa. Menihän siinä vähän kaikkien vauhti, mutta Pärmäkoski jäi jonon viimeiseksi. Mutta näinhän se sprintissä joskus menee. 

– Se oli neljäs veto tälle päivälle. Siinä vaiheessa alkaa olla väsy ja maitohappoa, Isometsä taustoitti tilannetta. 

Isometsä kehottaa katsomaan miesten norjalaista sprinttihirmua Johannes Hösflot Kläboa, joka on huikean suorituskykynsä lisäksi myös ylivoimainen taktikko. 

– Mitä siinä olisi pitänyt tehdä toisin? Noh, silleen kuin Kläbo. Jos porukassa hiihtää, tuollaisessa mutkassa yleensä jotain tapahtuu. 

– Kun katsoo Kläboa, niin ei ole tuurista kiinni. Eikä kolise. Kläbo tekee kaikkien sprinttihiihtäjien selitykset turhiksi, Isometsä linjaa. 

Kaikkinensa Pärmäkosken suoritus oli väkevä. Isometsän arvion mukaan puolivälierässä ja semifinaalissa tehty vetotyö saattoi näkyä suomalaisen menossa loppukilpailussa. 

– Tämä antaa isoja odotuksia huomista ajatellen. Pirteää ja vahvan näköistä hiihtämistä. 

"Palautuminen suuressa roolissa"

Lauantaina ohjelmassa on 15 kilometrin yhteislähtö perinteisellä hiihtotavalla. Tämä on ennakolta ajatellen hyvin vahva matka Pärmäkoskelle sekä Kerttu Niskaselle, joka oli sprintissä seitsemäs ja lähtee 6. etapille kokonaiskisan viidenneltä sijalta. 

Ja koska kyseessä on yhteislähtö, Pärmäkoski ja Niskanen voivat suunnitella strategiaa yhdessä. Ja toteuttaa sitä, jos suksi liikkuu liukkaasti lauantaina. 

– Palautuminen on Tourilla todella suuressa roolissa. Ja näin ennustaminen on aina vähän vaikeampaa kuin "normaalissa" kisassa, Isometsä huomauttaa. 

Vaikka Karlsson menetti ison osan johdostaan putoamalla sprintistä jo puolivälierissä, hän on edelleen ykkössuosikki Isometsän kirjoissa. 

– Tässä on hyvät matkat hänelle jäljellä. 

Ja suosikin paikka pitää, vaikka Pärmäkoski ja kumppanit hurjastelisivat lauantaina. Tuoreessa muistissa on edelleen Karlssonin loppuveto Obertsdorfin 20 kilometrin vapaan kisassa. Se tyrmäsi myös Pärmäkosken.  

– Jos palautuminen sujuu hyvin, niin Karlsson on tästä porukasta suosikki, vaikka he lähtisivät tasoissa viimeiselle etapille. Kyllä hän tuosta porukasta vapaalla eniten ylämäkihiihtäjä on. Mutta palautuminen sen tosiaan ratkaisee, Isometsä pyörittelee viitaten Alpe Cermisin hirmunousuun, joka päättää Tourin.

Karlssonin lauantaista urakkaa saattavat helpottaa myös muita kärkinaisia pidempi palautumisaika ja pienempi sprinttirasitus. 

Naisten 15 kilometrin yhteislähtökisa käynnistyy lauantaina kello 12.45, miesten vuoro on kello 14.30. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja