Upeaa Touria hiihtävä suomalainen jää Iivo Niskasen varjoon: "Ei huomata mahtavia hiihtoja – aika mennä kassalle ja nostaa rahaa"

Perttu Hyvärinen on hiihtänyt suorastaan upeaa Tour de Skitä. Hyvärinen on ottanut aimo harppauksen edellisistä kausista ja majailee Tourin kokonaistilanteessa 13. sijalla, kun kiertuetta on jäljellä kaksi etappia. MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä ylistää häntä vahvasti.

Tuoreeltaan Hyvärinen sivakoi perinteisen hiihtotavan 15 kilometrin yhteislähtökilpailussa Val di Fiemmessä 14:nneksi. Sitä ennen hän takoi Toblachissa perinteisen 15 kilometrin takaa-ajossa 11:nneksi, oltuaan osuuusajoissa kisan kahdeksas. Hyvärisen perustaso on ollut 20:n parhaan joukossa, kun aiempina kausina se oli paljon taaempana.

– Pertulta aivan loistavia hiihtoja. Hän jää Iivo Niskasen varjoon pahasti, liikaa. Ei huomata Pertun mahtavia hiihtoja, Isometsä sanoo.

Isometsä korostaa, että 28-vuotiaalla Hyvärisellä on takanaan vuosien kovaa ja määrätietoista työtä, joka on alkanut kantaa hedelmää.

– Aina kun harjoitellaan, tehdyt kilometrit menevät pankkiin. Jonakin päivänä on aika mennä kassalle ja nostaa rahaa. Viime vuonna kova harjoittelu meni vähän yli, mutta nyt vuoden vanhempana ja kestävämpänä hän on kestänyt sen harjoittelun.

Isometsä maalaa Hyvärisen laajan taustan.

– Hän on käynyt maailmancupissa ja Tourilla hiihtämässä huonoja sijoja. Nyt hän on valmis. On kokemusta, maailmancupin sirkus ei enää jännitä, ja itseluottamus on kasvanut hyvien hiihtojen myötä.

– Kun ollaan tosi ahtaalla nousuosuuksilla, on kuitenkin merkitystä sillä, että on uskoa omaan tekemiseen. Sitä miettii, että kyllä minä tuon ohi vielä hiihdän. Jos on toisin päin, että ei ole uskoa omiin kykyihin, rupeaa helposti katselemaan taaksepäin. Nyt Pertullakin on katse edessäpäin olevissa selissä. Se yleensä parantaa vauhtia.

Isometsä alleviivaa, ettei tänä talvena ole syytä lähteä ahnehtimaan, vaan tämäkin on jo hyvä perustaso.

– Ensi kaudella otetaan sitten taas yksi askel. Pikkuhiljaa ne askeleet tahtovat kestävyysurheilussa mennä, vaikka on poikkeuksia, kläboja, jotka tulevat nuorena ja pamauttavat heti kärkeen itsensä. Toisilla se vaatii vähän pidemmän ajan, ja Perttu on niitä hiihtäjiä.

"Naama ei ollut peruslukemilla"

Iivo Niskanen on ollut huipulla jo vuosikausia, joskin tänä talvena hän on jahdannut menestystä maailmancupin kokonaiskilpailussa aiempaa väkevämmin. Myös Tourille Niskanen on nyt satsannut.

Niskanen jäi kuitenkin perjantaina pettymyksekseen vasta kymmenenneksi perinteisen 15 kilometrin kisassa.

– Iivon kohdalla näytti television välityksellä siltä, ettei ole ihan huippupäivä. Naama ei ollut niin sanotusti peruslukemilla, vaikka hiihdettiin leppoista matkavauhtia aluksi. 

Isometsän arvion mukaan Niskasella ei ollut suksissaan riittävää pitoa, vaan hän joutui lopussa polkemaan suksea ja roikkumaan käsillä.

– Silloin maitohappoa tulee enempi. Kun aletaan mennä sitä isoa kovaa, tulee jopa pieni nitkahdus.

Niskanen jäikin viimeisillä 2,5 kilometrillä kärkeen 17 sekuntia lisää. Eroa voittajaan, Norjan Johannes Hösflot Kläboon, oli lopulta 18,4 sekuntia.

Niskasella sauma neljänteen sijaan

Niskasen mahdollisuudet Tour de Skin kokonaiskilpailun kolmen kärkeen alkavat olla menneet.

Viidentenä oleva suomalaistähti on 1.32 minuuttia Tourin kärkimies Aleksandr Bolshunovia perässä, ja kolmossijalla olevaan Sergei Ustjugoviin takamatkaa on 1.11 minuuttia. Venäläisten väliin mahtuu Norjan Kläbo.

– Iivolla oli olemassa mahdollisuudet kolmen kärkeen ennen tätä kisaa, mutta ne olivat aika pienet. Ne olivat olemassa lähinnä, koska Ustjugov on hiihtänyt niin heittelevästi. Hän on ennenkin epäonnistunut Val di Fiemmen kisassa. Kun huomoidaan huominen sprintti, en näe, että Iivo kärkikolmikkoa tavoittaisi, vaan päinvastoin. Taistelu nelossijasta on menossa.

Nelossijalla oleva Norjan Sjur Röthe on Niskasta vain viisi sekuntia edellä. Heti Niskasen perässä on norjalainen Hans Christer Holund kahden sekunnin päässä.

Isometsä arvioi, että Röthe ja Holund eivät yllä sprintissä karsinnasta erävaiheeseen, mutta kumpikin – erityisesti Holund – on kova Tourin päättävässä loppunousussa.

– Nelossija on Iivolla mahdollisuuksien rajoissa. Rötheä ja Holundia vastaan olisi hyvä saada huomenna vähän bonuksia. Muuten heitä vastaan on ongelmissa ylämäkeen. 

"Puoli minuuttia ei yhtään mitään"

Kärjessäkin taistelu käy vielä kuumana, kun Bolshunov johtaa Kläboa 18 sekunnilla ja Ustjugovia 21 sekunnilla.

Jäljellä olevien energioiden merkitys on valtava, kun Tourin päättävä loppunousu on seitsemäs kisa yhdeksään päivään. Loppunousussa vähänkin tavallista huonompi päivä kostautuu myös suuresti.

– Puoli minuuttia ei ole tällöin yhtään mitään. Bolshunov on vähän niskan päällä, mutta Kläbo ja Ustjugov vaanivat niin lähellä, että lopusta tulee todella mielenkiintoinen ja kutkuttava. Kun otetaan huomioon, että huominen sprintti on matka, joka käy kaikille hyvin, pakka pysyy hyvin todennäköisesti tiiviinä viimeiseen päivään lähdettäessä.

– Huominen päivä on kyllä erittäin tärkeä, kun sen jälkeen viimeisessä mäessä taistellaan viimeisistä sekunneista ja tahdonvoimista. Jokainen sekunti on kotiinpäin, minkä huomenna saa otettua, Isometsä korostaa.

Lue myös:

    Uusimmat