Mainos

Suomalaisille soitellaan nyt outoja puheluita ulkomaisista numeroista – poliisi IS:lle: Havainnoista aina ilmoitus

Suomalaisille on viime aikoina soiteltu ulkomaisista numeroista erikoisia puheluita, joissa on muun muassa pyydetty perheen miestä puhelimeen.

Oudoista puheluista uutisoivat Iltasanomat ja Yle.

Lukuisat suomalaiset ovat saaneet soittoja +44-alkuisista numeroista, joiden suuntanumero viittaa Iso-Britanniaan. Iltasanomien mukaan numeroa +442077021777 on haettu viime aikoina kukasoitti.fi-palvelusta tuhansia kertoja. Lisäksi numerosta on useita mainintoja ulkomaisilla sivustoilla.

Puheluihin vastanneilta on udeltu muun muassa vakuutuksista, osakeomistuksista ja kiinnostuksesta sijoittamiseen.

"Kyseisestä numerosta tuli puhelu 11.1. klo 14.19. Murteellista englantia (ehkä aasialaisittain, ei intialaisittain) ihan hyvin puhunut nainen kyseli Mr. [oma sukunimeni] puhelimeen. Ei ollut taustameteliä, vaan sain aivan hyvin selvää. Sanoin, ettei ole Misteriä. Tällöin nainen kysyi, olenko sinkku. Kun vastasin myöntävästi, nainen toivotti hyvää päivän jatkoa, mutta kuulosti vähän pettyneeltä. Naisen puhe oli vähän epämuodollisen ja vetelän oloista. Ei tullut mieleen tehokas puhelintyöntekijä. Ei ole tullut enempää soittoja."

Puheluun vastanneet ovat kertoneet soittajan puhuneen englantia intialaiselta kuulostavalla aksentilla. Soittaja on ollut joko mies tai nainen. Erikoista soitoista tekee lisäksi se, että naisen vastatessa puheluun on soittaja pyytänyt ensiksi perheen miestä puhelimeen. Erään suomalaisen naisvastaajan mukaan puhelu päättyi, kun hänellä ei ollut miestä, kenelle puhelun siirtää.

"Minulle soitettiin numerosta 23.11.2017 Puhelimessa ystävällinen selkeää englantia puhunut mies. Koska arvelin kyseessä olevan myyjän ja puhun heikosti englantia, kerroin heti,etten puhu kieltä. Hän toivotti sitten vain hyvää päivänjatkoa."

Toisen suomalaisvastaajan mukaan ystävällisesti esittäytynyt soittaja toivotti hyvää päivänjatkoa, kun vastaaja kertoi, ettei puhunut englantia.

Moni vastaaja epäilee soiton tulleen mahdollisesti puhelinmyyntifirmasta, sillä taustalta on kuulunut siihen viittaavaa meteliä.

"Sain puhelun työpuhelimeeni tuosta numerosta 9.1. klo 14.44. En katsonut soittajan numeroa sen tarkemmin, vaan vastasin. Kovan taustamelun läpi kuului aasialaisella tai intialaisella korostuksella puhuvan naisen ääni. En saanut puheestaan oikeastaan mitään selvää, joten katkaisin puhelun. Uusia soittoja ei ole tullut."

Ilmoitus puheluista poliisille, vaikka rikosta ei olisi tapahtunut

Itä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Esko Salo kertoi Iltasanomille poliisilaitoksen tiedossa olevan kaksi soittoa, jotka vastaavat viime aikoina tehtyjä puheluita. Salo ei kuitenkaan tiedä, onko viime aikojen kummallisissa soitoissa kyse maksullisista palvelunumeroista vai toisenlaisista huijausyrityksistä.

Ylen mukaan Viestintävirastollakaan ei ole tietoa viime aikojen oudoista puhelinsoitoista.

Salo kehottaa ilmoittamaan havainnoistaa poliisille, vaikka rikosta ei olisi tapahtunutkaan.

– Kannattaa ilmoittaa kaikista tämänkaltaisista havainnoista poliiseille, vaikka rikosta ei olisi tapahtunutkaan. Näin meillä säilyy tilannekuva ajan tasalla ja voimme seurata ja yhdistää tietoja, Salo kertoo Iltasanomille.


Jutun lainaukset kukasoitti.fi-palvelun kommenteista.

***


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.