Mainos

Suomalaiset uskovat median vallan kasvaneen

Kouluarvosanaksi suomalaiset antavat tiedotusvälineille tyydyttävän 7,4.

Suurin osa suomalaisista (84 prosenttia) uskoo, että medialla on suuri valta kansalaisten mielipiteisiin. Lähes puolet suomalaisista katsoo, että medialla on liikaa valtaa. Alle 25-vuotiaista 36 prosenttia uskoo, että medialla on liikaa valtaa, kun taas yli 60-vuotiaista 62 prosenttia uskoo, että valtaa on liikaa.

Suurin osa vastaajista oli kuitenkin tyytyväinen median sisältöön. Kun vastaajia pyydettiin arvioimaan kouluarvosanoilla, kuinka media selviytyy sille asetetuista tehtävistä, tuli suomalaisviestimien keskiarvoksi tyydyttävä 7,4.

Tutkimukseen haastateltiin yli tuhatta ihmistä viime marraskuussa.

Poliitikoilla valtaa mediassakin

Yli puolet vastaajista arvioi, että eniten valtaa medioissa on mediayhtiöiden omistajilla, suuryrityksillä ja mainostajilla. Myös hallituksella ja poliitikoilla ajatellaan olevan selvästi enemmän valtaa median sisältöön kuin yksittäisillä toimittajilla.

Yhteiskunnallisen älymystön ja kansalaisjärjestöjen vaikutusmahdollisuudet arvioidaan melko vähäisiksi. Vain ani harva uskoo yleisön pystyvän vaikuttamaan merkittävästi siihen, mitä tiedotusvälineissä kerrotaan.

Televisio tärkein uutislähde

Helsingin yliopiston teettämän kyselyn mukaan suomalaisten tärkein uutislähde on televisio. Seuraavaksi tärkeimmät ovat sanomalehti ja internet.

Suomalaiset pitävät luotettavimpana Yleisradion uutisia. Seuraaville sijoille nousevat MTV3:n ja STT:n uutiset.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.