Suomalaiset ostavat vääränkokoisia mattoja - vältä perusvirhe

Matto-ostoksille lähtiessä kannattaa miettiä tarkkaan, minkäkokoinen matto tilaan on sopiva. Sisustussuunnittelijat Iisa Strand ja Sari Kosonen jakoivat vinkkinsä oikeanlaisen maton valintaan.

Maton tarkoitus on rajata tilaa ja koota huonekaluja yhteen.

– Suomalaiset ostavat pääasiassa todella pieniä mattoja. Maton on tarkoitus olla oleskeluryhmän kokoava elementti, ei pieni läntti keskellä. Iso matto kokoaa kalusteet yhteen ja tekee yleisilmeestä rauhallisen, sisustussuunnittelija Sari Kosonen sanoo.

– Tila määrittää paljon sitä, millainen matto kannattaa hankkia. Upea lattia ei välttämättä kaipaa mattoa, mutta toisaalta matot akustoivat tilaa, joten esimerkiksi kovia pintoja sisältävässä kivitalossa tarvitaan jotain pehmentävää.

Jos olohuoneeseen hankkii maton, on sen hyvä olla niin suuri, että se ulottuu huonekalujen alle.   

– Maton ei tarvitse ulottua nurkasta nurkkaan, mutta sen tulee rajata oleskelutila. Matto on tila tilan sisässä. Se voi alkaa esimerkiksi sohvan ja nojatuolien etujalkojen alta, kalusteiden ei tarvitse siis mahtua kokonaan maton päälle, sisustussuunnittelija Iisa Strand vinkkaa.

Hän suosittelee olohuoneeseen ja muihin tiloihin lähinnä suorakulmion mallisia mattoja.

– Pyöreät matot sotivat huoneiden linjoja vastaan.

Tarvitseeko ruokapöydän alle mattoa?

Sisustussuunnittelijoiden mukaan maton pitäminen ruokapöydän alla on makuasia. Jos maton hankkii, tulee sen olla riittävän suuri. Sopivan koon löytämiseen Kosonen antaa yksinkertaisen muistisäännön.   

– Tuolin jalkojen pitää mahtua maton päälle myös silloin, kun tuoli vedetään ulos pöydän alta, kun siihen istuudutaan.

– Jos tuolin jalat tulevat ulos matolta, on matto auttamatta liian pieni. Riippuen maton paksuudesta se voi olla myös vaaratekijä. Suosittelen jättämään maton ennemmin hankkimatta kuin ostamaan liian pienen.

Pienet matot pois makuuhuoneesta

Makuuhuoneessa usein käytetty ratkaisu on ostaa kapeat matot sängyn sivuille ja päätyyn. Sisustussuunnittelijat suosittelevat kuitenkin myös makuuhuoneeseen yhtä isoa mattoa. Tässäkään tapauksessa matto ei saa jäädä liian pieneksi.

– Maton on hyvä tulla sängyn alta noin 50 senttimetriä joka puolelta, Iisa Strand ohjeistaa ja muistuttaa, että isot matot sopivat myös moderniin sisustukseen.

– Moderni ei tarkoita niukkaa sisustusta.

Matosta sängyn alla voi olla montaa mieltä, ja monet vierastavat ajatusta pölyn takia.

– Onkin tärkeää ottaa huomioon sängyn maavara, eli selvittää, mahtuuko sängyn alta imuroimaan. Jos ei mahdu, on yksi vaihtoehto laittaa sängyn sivuille erilliset matot, jotka ujutetaan hieman sängyn jalkojen alle.

Kapeita, yksinään lattialla makaavia pieniä mattoja Strand ei suosittele, paitsi poikkeustapauksissa.

– Jos sängyn vieressä on upeat, pienet silkkimatot, antaa materiaali siinä tapauksessa jo anteeksi maton pienen koon.

Myös Kosonen sanoo suosivansa makuuhuoneessa yhtä isoa mattoa.

– Se on melkein poikkeuksetta paremman näköinen kuin perinteinen kolmen pienen maton rykelmä. 

Lue myös:

    Uusimmat