Suomalaiset olivat viime vuonna kekseliäällä päällä – patenttihakemuksia eniten yli vuosikymmeneen

Näin syntyi suomalaispeli Subsoccer 6:43

Neuvolatoiminta, äitiyspakkaus, heijastin, talvirenkaat, tekstiviesti. Edellämainitut ovat kaikki suomalaisia keksintöjä. Uuden kehittäminen ja innovaatiot tuottavat parhaimmillaan meille kaikille hyvinvointia, vaurautta ja tehokkuutta. 

Me suomalaiset miellämme itsemme todelliseksi keksijäkansaksi ja näin se taitaa olla.

Patentti- ja rekisterihallituksen lukujen perusteella Suomessa haettiin viime vuonna kansallisia patentteja 1746 ja niitä myönnettiin 586. Edellisen kerran enemmän patentteja haettiin yli kymmenen vuotta sitten vuonna 2012. Eniten patentteja haettiin viime vuonna digitaalisen viestinnän ja tietotekniikan aloilta. Maakunnista kirkkaasti eniten hakemuksia jätettiin Uudellamaalla.

Patentin voi saada keksintöön, joka on teollisesti käyttökelpoinen, uusi ja eroaa olennaisesti aikaisemmista keksinnöistä. Ja patentin haltijalla on yksinoikeus käyttää keksintöä ammattimaisesti. 

Aktiivisimmin patentteja hakevat yritykset, joille uusien keksintöjen suojaaminen on elinehto.

Uusia ja ihmeellisiä asioita kehittävät tietenkin myös tiedeyhteisöt ja korkeakoulut kuten esimerkiksi Aalto-yliopisto, joka saavutti oman patenttihakemusten ennätyksensä viime vuonna. 

– Vaikka rahoitusmarkkinat ovat tällä hetkellä hankalat, innovaatiotoiminta on silti lisääntymässä Suomessa, kertoo innovaatioista vastaava vararehtori Janne Laine Aalto-yliopistosta.

Omien patenttien ennätys Aalto yliopistossa 2:46
Katso videolta, mikä on Janne Laineen arvio, miltä alalta tulevat seuraavat suuret suomalaiskeksinnöt.

Lue myös:

    Uusimmat