Mainos

Suomalaiset nostavat ennätysmäisesti asuntolainoja

Suomalaiset nostavat asuntolainoja edelleen hurjaan tahtiin. Rahalaitosten asuntoluotot kasvoivat lokakuussa yli 15 prosenttia. Suomen Pankin ekonomisti ennustaa lainanoton jatkuvan vilkkaana ensi vuonna. Hän kuitenkin kehottaa lainanottajia tekemään stressitestin.

Erityisen alhaisen korkotason vuoksi asuntoluottojen nostot ovat jatkuneet ennätysmäisessä tahdissa. Suomen Pankin tietojen mukaan uusia asuntolainoja nostettiin viime kuussa 1134 miljoonaa euroa.

Paula Koppatz etsii Espoosta perheelleen uutta kotia. Uuden lainan ottaminen ei pelota, mutta korkojen pysyminen alhaalla epäilyttää.

- Kyllä luulen, että olen sen verran varovainen, että otan lainan kiinteellä korolla. Uskoisin näin, Koppatz pohtii.

Suhteessa käytettävissä oleviin tuloihin suomalaisten kotitalouksien velkaantumisaste on nyt noin 70 prosenttia.

- Se on alhaisempi sekä historialliseen näkökantaan että eurooppalaiseen keskitasoon verrattuna. Eli joskus 1989 taso oli noin 90 prosenttia, toteaa ekonomisti Samu Kurri Suomen Pankista.

Kotitaloudet kestävät nyt suurta velkataakkaa paremmin kuin lamavuosina. Korkotaso on alhainen ja lainojen takaisinmaksuajat ovat pidentyneet selvästi.

Ongelma onkin se, ettei laina jakaudu tasaisesti.

- Joillakin kotitalouksilla lainaa saattaa olla paljon. Erityisesti tällaisilla kotitalouksille olisi tärkeää muistaa stressitestin tekeminen eli testata, olisi mahdollista selvitä lainoista jos korot nousisivat kaksinkertaisiksi, Kurri muistuttaa.

Kurri uskoo lainanoton jatkuvan kiivaana:

- Yleisten makrotalousennusteiden mukaan taloudessa tapahtuisi jonkinlainen elpyminen ensi vuonna, joten on vaikea nähdä, että tämä lainabuumi romahtaisi.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 30.11.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.