Näin aseluvallisia valvotaan ja luvat menetetään

Miten aseluvallisia valvotaan? Rikosylikonstaapeli kertoo.

Suomessa pienriistaa saa pyytää henkilö, jolla on metsästyskortti ja aseenkantolupa. Jos haluaa osallistua hirvijahtiin, täytyy suorittaa myös ampumakoe.

– Viranomaiset tehostivat aselupien valvontaa merkittävästi viime vuonna. Vuosittain aseenkantolupia peruutetaan lukuisia. Lisäksi aseluvat ovat nykyisin määräaikaisia, joten ne täytyy säännöllisesti uusia, itsekin metsästävä rikosylikonstaapeli Jukka Junikka kertoo.

Junikka sanoo, että aseenkantolupien kanssa menetellään kuten ajolupienkin kanssa. Lääkärit tekevät yhteistyötä poliisin kanssa.

– Jos lääkäri toteaa, että henkilö on kykenemätön aseiden hallintaan, hänellä on aina velvollisuus ilmoittaa siitä poliisille. Tällaiseen ilmoitukseen voi johtaa esimerkiksi muistamattomuus tai liiallinen päihteiden käyttö.

– Aseluvan saattaa niin ikään menettää mielenterveysongelmien, läheisväkivallan ja aseiden huolimattoman säilytyksen takia.. Rikostapauksissa tekovälineenä käytetty ase vaaditaan valtiolle.

Luvattomat tai lupaharkintaan tulevat aseet, kuten niin sanotut romuaseet, omistaja voi luovuttaa kustannuksetta poliisille hävitettäväksi.

– Luvattoman aseen luovuttamisesta poliisille ei joudu rikosvastuuseen. Aseille on mahdollista myös etsiä ostaja.

Studio55.fi/Erja Haverinen

Lue myös:

    Uusimmat