Mainos

Suomalainen sars-epäilty ehkä pian jo kotiin

Sars-kuumeeseen todennäköisesti sairastunut suomalaismies saattaa päästä kotiin jo huomenna.

Suomalainen sars-epäilty kotiutetaan ehkä jo huomenna.


Turun yliopistollisessa keskussairaalassa eristyksissä oleva mies voi tuoreimpien tietojen mukaan hyvin ja hänen kotiuttamistaan pohditaan huomenna. Helsingissä Kansanterveyslaitoksella TYKS:n todennäköistä sars-tapausta selvittänyt infektiolääkäri kertoo, että miehen keuhkokuvasta aiemmin löydetyt muutokset ovat lähes kaikonneet ja potilaan kunto kohenee.

-Yhä eristyksissä oleva potilas on ollut täysin kuumeeton kaksi vuorokautta, joten hänen kotiinpaluutaan voidaan harkita jo torstaina. Myös kotona karanteenissa olleet vanhemmat voivat hyvin, ja jos tämän viikon lopulla oireita ei heissä ilmene, vaara näyttäisi olevan ohi, infektiolääkäri Reijo Peltonen huomauttaa.

Peltosen mukaan potilas viettäisi jo kuluneiden kahden kuumeettoman päivän jälkeen viikon kotona neljän seinän sisällä, jos sairaalaeristys purettaisiin. Näin tehdään varmuuden vuoksi ja etenkin siksi, että sarsin tartunta-ajan häntäpäätä ei täsmälleen tunneta.

-Sarsin ei kuitenkaan ole havaittu tarttuneen vielä oireettomasta ihmisestä. Tarttumisriski syntyy, kun ensimmäiset oireet, eli tavallisimmin korkea kuume, iskee. Siksi on vielä kerran korostettava, ettei kotonaan oireet saanut TYKS:n potilas ole voinut tartuttaa esimerkiksi kanssamatkustajiaan, epidemiologiylilääkäri Petri Ruutu KTL:sta huomauttaa.

Helsinki-Vantaalle sars-taulut?


Kansanterveyslaitoksen asiantuntijat pitävät ensimmäistä vakavaa sars-epäilyä erinomaisena muistutuksena siitä, etteivät vakavat infektiotaudit ole hävinneet minnekään.

-Aina voi tulla uusia tautimuotoja, joihin hoitoa ei ole löydettävissä. Liikkuvaisessa maailmassa on siksi tärkeää jakaa tietoa etenkin matkailijoille, Ruutu painottaa.

Kansanterveyslaitos on tänään aloittanut neuvottelut ilmailulaitoksen kanssa etenkin Helsinki-Vantaan lentokentän sars-tiedonjakelusta. Lentokentältä kerrotaan, että KTL on ehdottanut lentoasemalle sarsista kertovia ilmoitustauluja, joissa matkoilta palaaville suomalaisille ja Suomeen tuleville ulkomaalaisille kerrottaisiin tarpeellisimmat ohjeet taudista.

-Sars-epidemian torjuntaohjeet ovat selkeät: jos sars-alueella ollut matkailija sairastuu kuumeiseen hengitystie-infektioon 10 päivän sisällä epidemiaseudulta poistumisen jälkeen, hänen on syytä soittaa terveyskeskukseen tai sairaalaan. Matkailijan paras oma suoja sarsia vastaan on runsas ja huolellinen käsienpesu, Ruutu tiivistää.

Terveysviranomaiset painottavat, ettei Helsinki-Vantaalla ole mitään syytä ottaa käyttöön lääketieteellisiä maahantulotarkastuksia. Tiistainen EU:n sars-kokous Brysselissä kuitenkin esitti, että unionialueen lentokentillä on tarpeen tullen oltava valmiita myös matkailijoiden haastatteluun.

TYKS-potilas toimi oikein


Suomi siirtyy tästä lähtien noudattamaan vain ja ainoastaan Maailman terveysjärjestön WHO:n matkustamisen rajoittamista koskevia suosituksia, jotka ovat tähän asti olleet meillä hieman erilaiset. Vältettävien listalla on nyt Peking, Hongkong sekä Kiinan Guangdongin ja Shanxin maakunnat.

-Toronto, josta suomalaispotilas saapui, ei siis ole listalla. Kanadan lentokentillä maasta poistuville matkustajille jaetaan kirjalliset ohjeet, joissa heitä kehotetaan tarkkailemaan mahdollisia sars-oireita ja ottamaan tarvittaessa yhteys lääkäriin. Suomalaismies toimi siis ohjeiden mukaisesti, sosiaali- ja terveysministeriöstä kiitellään.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.