Mainos

Suomalainen nykysirkus nousussa

Suomalainen ammattisirkus saa oman esiintymis- ja harjoittelukeskuksen Helsinkiin. Samoin sirkus on ensi kerta pääsemässä pysyvän valtionavun sekä Teatterikorkeakoulun opetuksen piiriin. Nuori taidemuoto on nyt nosteessa myös kotimaassa - suomalaiset huippuosaajat ovat jo vuosia esiintyneet pääasiassa ulkomailla.

Sirkus mielletään yhä helposti eläintenkesyttämiseksi tai nuorallatanssiksi, mutta nykysirkus on jotain aivan muuta. Circo Aereon taiteellinen johtaja Maksim Komaro:

- Sirkukseen todella tänäkin päivänä on tullut tekijöitä, jotka on tullut tanssin ja teatterin puolelta, tämmösiä myöhäisheränneitä sirkustelijoita. Ja itse koen, että se on vain rikkautta.

Menestys ulkomailla tuonut ymmärrystä Suomessakin

Taikuuden ja akrobatian perinteet voidaan uudistaa vaikkapa videotaiteella. Duo Walo&Hakkarainen sekä Circo Aereo ovat maailman huippuja, niinpä keikatkin ovat pääosin muualla.

- Meillä oli viime vuonna liki 200 esiintymistä, joista 150 ulkomailla. Siellä oli kansallisteattereita Ranskassa ja muita näkyviä paikkoja.

Mutta nyt tapahtuu kotomaassakin, ja vauhdilla. Valtion budjettiin on saatu oma pysyvä tukimomentti - ja pian hekin pääsevät palokuntasalista omaan sirkussaliin.

Helsingin Suvilahden suojeltuun kaasulaitokseen remontoidaan sirkuksen moderni päämaja, harjoitteluun ja esityksiin.

Kehitys on ollut huimaa taidelajin kokoon nähden. Uuden sirkuksen toiminnanjohtaja Tomi Purovaara:

- Jos menestyy ulkomailla, niin sit myös saa ymmärrystä täällä. Kieli ei myöskään rajoita sirkuksen kansainvälistymistä.

Sitten sirkuksella on myös tällänen tietty populaarikulttuurinen leima. Sirkus on ehkä taidemuotona helpompi ottaa vastaan ja ymmärtää kuin moni muu nykytaiteen muoto.

(MTV3)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja