Suojaudu helteen vaaroilta – seitsemän kullanarvoista vinkkiä

Miltä näyttää viikonlopun sää, entä voiko vesissä uida ilman pelkoa sinilevästä? Katso tuore sääennuste 3:07
Miltä näyttää viikonlopun sää, entä voiko vesissä uida ilman pelkoa sinilevästä? Katso sääennuste!

Helteestä johtuvaa tukalaa oloa voi helpottaa itse. Tärkeää on suojautua auringon paahteelta ja huolehtia nesteytyksestä.

Lämmin ja suorastaan kuuma ilma on näkökulmasta riippuen hellinyt tai piinannut Suomea useamman viikon. Helteitä on luvattu myös heinäkuun ensimmäiseksi viikonlopuksi.

Osa nauttii paahteesta, mutta kuumuus on myös vaarallista. Riskiryhmiä ovat etenkin vanhukset, lapset, pitkäaikaissairaat, raskaana olevat ja imettävät sekä ulkotyötä tekevät.

Health-sivusto kokosi yhteen vinkkejä, joilla helpottaa helteestä johtuvaa tukalaa oloa sekä ehkäistä kuumuudesta johtuvia lämpösairauksia. Kuuma sää aiheuttaa esimerkiksi auringonpistoksia, lämpöuupumusta sekä lämpöhalvauksia.

1. Pysy varjossa

Suoran auringon paisteen välttäminen on yksi parhaista tavoista välttää helteen terveyshaitat. Ulkona oleskellessa kannattaa siis hakeutua varjoon etenkin keskipäivällä. Kodin sisälämpötilan nousemista voi välttää pitämällä verhot kiinni.

Jos ulkona on pakko olla, kannattaa iho suojata aurinkovoiteella sekä kevyillä peittävillä vaatteilla.

2. Pukeudu väljästi

Väljät ja kevyet vaatteet mahdollistavat viileän ilman pääsyn iholle ja sallivat hikoilun, mikä auttaa elimistöä säätelemään kehon lämpötilaa.

Pää tulee suojata paisteelta leveälierisellä hatulla.

3. Huolehdi nesteytyksestä

Kylmien nesteiden nauttimista ei kannata helteillä unohtaa. Jos helteiden aikana kuormittaa itseään fyysisesti, kannattaa nesteitä juoda 1–2 desilitran erissä 10–20 minuutin välein, neuvoo Terveyskirjasto. Vähemmän rasittavissa tilanteissa vesilasillinen pari kertaa tunnissa riittää.

Vesi on hyvä juoma kesäkuumalla, mutta myös elektrolyyttejä sisältävät urheilujuomat ovat hyvä vaihtoehto, sillä ne täydentävät hikoilun vuoksi menetettyjä suoloja ja kivennäisaineita.

Kofeiinia, alkoholia ja sokeria sisältäviä juomia sen sijaan kannattaa helteellä välttää, sillä ne kuivattavat elimistöä.

4. Valele kylmää vettä iholle

Vettä kannattaa nauttia sekä sisäisesti että ulkoisesti. Kylmän veden pirskotteleminen iholle viilentää ja voi auttaa kehoa haihduttamaan itsestään lämpöä.

Ihon kostuttaminen viileällä vedellä auttaa myös lämpöuupumukseen.

5. Vältä raskasta liikuntaa

Liikunta nostaa kehon lämpötilaa entisestään, minkä vuoksi todella kuumalla säällä ei kannata lähteä esimerkiksi pitkälle juoksulenkille. Sen sijaan kannattaa urheilla sisätiloissa, joissa on hyvä ilmastointi.

Mikäli lenkkihimo kasvaa suureksi, kannattaa urheilusuoritus ajoittaa varhaiseen aamuun tai myöhäiseen iltaan, jolloin lämpötila on matalampi ja auringon UV-säteily vähäisempää.

Urheilusuoritus on syytä keskeyttää välittömästi, jos olo muuttuu huonoksi. Vaaranmerkkejä ovat pahoinvointi ja pyörrytys. Oireiden ilmetessä tulee hakeutua valoon ja juoda nesteitä.

6. Älä viilennä liikaa

Kodin ilmastointia ei kannata säätää liian kylmälle, sillä tällöin ulkoilman kuumuus tuntuu entistäkin tukalammalta. Sisällä lämpötila kannattaa pitää hieman reilussa 20 asteessa, makuuhuoneessa voi olla vähän viileämpää.

Harvan kotoa kuitenkaan löytyy ilmastointia. Jos kotona on tukalaa oleskella, kannattaa hakeutua viileisiin julkisiin tiloihin, kuten elokuvateattereihin tai ruokakauppoihin. Esimerkiksi vuonna 2018 helsinkiläinen ruokakauppa tarjosi helteestä kärsiville asiakkaille viileän yöpaikan.

Teetkö sinäkin tavallisen virheen? Katso videolta, miten aurinkovoidetta kuuluisi oikeasti levittää.

Osaatko levittää aurinkovoidetta oikein? Moni tekee saman virheen – katso ohje 2:01

Lue myös:

    Uusimmat