Helle voi aiheuttaa vakavia oireita – THL:n asiantuntija lyö faktat tiskiin alkoholin nauttimisesta: "Totuus on se..."

Vilvoittavat vinkit helteen uuvuttamille 7:54
Miten helle vaikuttaa ihmiseen? Asiasta keskustelemassa Vieraana THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen.

Hellekeleissä piilee vaaroja, joihin ei välttämättä osata arjessa varautua. Myös lähimmäisestä huolehtiminen on tärkeää kuumalla säällä.

Video: Huomenta Suomessa keskusteltiin siitä, miten varautua hellesäähän ja miten kuumuus vaikuttaa ihmiseen. 

Suomalaiset ovat saaneet nauttia jo muutaman päivän ajan suurista lämpölukemista – ja meno sen kuin kiihtyy, kun viikonlopun aikana tämän kesän lämpöennätykset menevät mahdollisesti uusiksi.

Vaikka viime kesäkin oli helteinen – ja toisinaan jopa polttavan kuuma – kaikki eivät osaa varautua hellesäässä piileviin vaaroihin.

Helle käy raskaaksi sydämelle

Helle rasittaa ihmiskehoa – oli kyseessä sitten perusterve tai pitkäaikaissairaudesta kärsivä ihminen.

– Lämpö kuormittaa verenkiertoelimistön toimintaa ja tekee sitä kautta sydämen toiminnan raskaammaksi. Kun sinulla on kuuma, elimistö yrittää päästä eroon kuumuudesta, jolloin ääreisverenkierto lisääntyy. Helle on raskasta sydämelle, erityisesti silloin, jos on jotain sydäntautiongelmaa, kertoo THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen.

Salmisen mukaan helteeseen liittyy myös vaaroja, joihin ei välttämättä osata kiinnittää huomiota ennaltaehkäisevästi.  

– Siihen liittyy kuivumiseen liittyviä vaaroja. Jos on kuumassa ja tuulee, herkästi kuivuu ja silloin pitää muistaa juominen. Ja vesihän on paras janojuoma. Kuivumiseen liittyy myös kehon ylikuumeneminen, minkä vuoksi auringossa ei kannata olla pitkiä aikoja, Salminen muistuttaa.

Alkoholi ja helle eivät ole hyvä yhdistelmä

Moni suuntaa varsinkin viikonloppuisin nauttimaan kauniista ja aurinkoisesta säästä sekä ystävien seurasta terasseille kylmän hanajuomien ääreen. Salmisen mukaan hellesäällä terassille istahtaminen ei välttämättä ole paras valinta – ainakaan huurteisen kera.

– Totuus on se, että alkoholi ja kuuma keli eivät ole hyvä yhdistelmä, koska alkoholi lisää (nesteen) eritystä ja sitä kautta voi tulla nestetasapainossa ongelmia. Sikäli, jos on mahdollista, niin on parempi juoda vettä, Salminen ohjeistaa.

Nestehukan oireita ovat muun muassa huimaus, pahoinvointi ja oksentelu. Jos havaitsee itsessään vastaavanlaisia oireita, kannattaa hakeutua mahdollisimman nopeasti pois auringosta viileään tilaan jäähdyttelemään ja nesteyttämään itseään.

Pidä huolta lähimmäisestä 

Helteet ovat erityisen ankaraa aikaa vanhemmille ihmisille. Ihmiskehon lämmönsäätely heikkenee iän myötä, minkä vuoksi janontunne ei tule niin helposti. Siksi vanhusten vedenjuonnista on syytä pitää huolta.

– Tämä on tärkeää. Kannattaa käydä tapaamassa ikäihmisiä tai soittaa ainakin, Salminen vinkkaa.

Salminen haluaa kuitenkin korostaa, ettei hellettä tule pitää isona mörkönä, jota tuli pelätä.

– Kaikissa näissä asioissa pitää ottaa huomioon se, että jos on lyhytaikainen helleaalto, se ei ihan heti aiheuta jättimäisiä ongelmia. Pituudesta tämä pitkälti riippuu, Salminen toteaa.

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat